Επικαιρότητα

Συγκλονιστική επιστολή σε δότη μυελού των οστών: «Είσαι πλέον αδελφός μου»

Μήνυμα από την Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρόεδρο του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας», και από τον Βασίλη Κικίλια για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών

«Είσαι αυτουργός ενός γενναίου θαύματος. Θέλω να μάθεις κάποτε από το δικό μου στόμα ότι έσωσες μια ζωή από την απώλεια και πολλές άλλες ζωές από την οδύνη της απώλειας. Μου χάρισες ζωή και ατέλειωτες στιγμές χαράς με τα παιδιά μου. Είσαι πλέον αδελφός μου, μου χάρισες ό,τι δεν μπορούσε να μου χαρίσει κανένας. Το μεγαλύτερο δώρο της ζωής μου»

Με αυτά τα λόγια, σε μια συγκλονιστική ανώνυμη ανοιχτή επιστολή της, μια γυναίκα που παλεύει από τον Νοέμβριο του 2015 με οξεία λευχαιμία, ευχαριστεί τον άγνωστο σε αυτήν δότη μυελού των οστών από την τράπεζα δοτών του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» που της έσωσε τη ζωή με την προσφορά του.

«Μοναδική μου λύση για να κρατηθώ στη ζωή ήταν η μεταμόσχευση. Αυτό ακριβώς το δώρο ήρθες και μου πρόσφερες ΕΣΥ. Μου έδωσες τα πολύτιμα αιμοποιητικά κύτταρα σου για να αντικαταστήσουν στο σώμα μου τον άρρωστο και ανύπαρκτο δικό μου μυελό» αναφέρει στην επιστολή και συνεχίζει: «Δεκαπέντε μήνες μετά, συνεχίζω να παλεύω με τα διάφορα δύσκολα που προκύπτουν, δίνω καθημερινά τον αγώνα μου για ζωή, αλλά είμαι εδώ, είμαι ζωντανή, πάω καλά και ελπίζω για το καλύτερο. Κι όταν κουράζομαι και απογοητεύομαι και αγανακτώ γι αυτό που μου έτυχε σκέφτομαι εσένα. Περιμένω με προσμονή να σε συναντήσω κάποτε, άγνωστε μα τόσο δικέ μου και αγαπημένε αδελφέ».

Περισσότεροι από 120.000 συνάνθρωποι μας έχουν γίνει μέχρι σήμερα εθελοντές δότες μυελού των οστών στην τράπεζα εθελοντών δοτών του συλλόγου «Όραμα Ελπίδας». Από αυτούς 100 βρέθηκαν συμβατοί και βοήθησαν άλλους ανθρώπους, νέους και μεγαλύτερους, να συνεχίσουν τη ζωή τους. Μόνο την περίοδο του lock down 27 συμβατοί δότες- χωρίς δεύτερη σκέψη – έσπευσαν στις υπηρεσίες υγείας, αψηφώντας τον κίνδυνο για να δώσουν μόσχευμα σε κάποιον που είχε την ανάγκη τους.

Διαβάστε:  Νεαρός Χανιώτης 100% συμβατός δότης μυελού των οστών! Δίνει ζωή σε 2χρονο παιδάκι από το Ιράν…

Η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO και πρόεδρος του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη αναφερόμενη στη σημερινή ημέρα τονίζει με δήλωση της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ : «Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών είναι διαφορετική, όμως πολύ πιο ουσιαστική. Είμαστε περισσότεροι από ποτέ, όσον αφορά τους εθελοντές δότες μας. Είμαστε όμως και πιο μακριά από ποτέ εξαιτίας της πανδημίας. Ακόμα όμως και κάτω από αυτές τις συνθήκες, η αλληλεγγύη και η προσφορά έχουν βρει το δρόμο τους και είναι εδώ πιο ζωντανές από ποτέ. Συμβατοί δότες, έσπευσαν μέσα στο lock down να δώσουν μόσχευμα για κάποιον που είχε την ανάγκη τους. Κάτι που αποδεικνύει πως το θαύμα της ζωής μπορεί να γεννηθεί ακόμα και μέσα στις πιο σκοτεινές ώρες. Εκ μέρους της οικογένειας του Συλλόγου ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία που αγκάλιασε το ΟΡΑΜΑ μας. Σας θέλουμε όλους κοντά μας. Γίνε και εσύ εθελοντής δότης. Δώσε ελπίδα, δώσε ζωή!».

Ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας με δήλωση του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων καλεί όλους όσους μπορούν να γίνουν εθελοντές δότες. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Γίνε και εσύ εθελοντής δότης μυελού των οστών. Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών, μάς υπενθυμίζει πόσο μοναδικά σπουδαίο είναι να δώσουμε Ελπίδα, να δώσουμε Ζωή σε κάθε συνάνθρωπό μας. Ως Υπουργός Υγείας, εργάζομαι μαζί με όλους τους φορείς, ώστε κάθε χρόνο οι εθελοντές δότες να είμαστε όλο και περισσότεροι».

Με το σύνθημα «Ας γίνει η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών εφαλτήριο ζωής», το «Όραμα ελπίδας» εξηγεί ότι η διαδικασία της δωρεάς είναι απλή: «Αν είσαι νέα – νέος (18-45 ετών), υγιής και θέλεις να δώσεις την δική σου απάντηση στον φόβο και την απειλή μίας πολύ δύσκολης ασθένειας όπως ο καρκίνος, γίνε εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων.

Διαβάστε:  Ο Πατρινός Αντώνης Γκόλφης ταυτοποιήθηκε ως Συμβατός Δότης Μυελού των Οστών για ένα 2χρονο Παιδάκι
Αρκεί να συμπληρώσεις την αίτηση εθελοντή δότη και να δώσεις ( σε ειδικό κέντρο) δείγμα στοματικού επιχρίσματος. Με την καταχώρησή σου στο Εθνικό και Παγκόσμιο αρχείο εθελοντών δοτών αιμοποιητικών κυττάρων / μυελού των οστών, αν βρεθείς συμβατή – συμβατός με ασθενή, με λίγα κύτταρα από το αίμα σου μπορείς να δώσεις ζωή σε ένα παιδί ή σε κάποιον συνομήλικο σου. Αρκεί να θυμάσαι ότι το ισχυρότερο φάρμακο για τον καρκίνο είσαι εσύ!»

Πηγή
www.protothema.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button