Ζωή & Αναπηρία

Πώς είναι να ζει ένας τυφλός στο κέντρο της Αθήνας

Το λευκό μπαστούνι είναι το βασικό βοήθημα το οποίο στηρίζει, οδηγεί και ανοίγει τον δρόμο στους συνανθρώπους μας που έχουν προβλήματα όρασης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού στο κέντρο της Αθήνας διοργανώθηκε μια εκδήλωση διαφορετική από τις άλλες. Το Κέντρο εκπαίδευσης και αποκατάστασης τυφλών, η οργάνωση Σκύλοι οδηγοί Ελλάδος, το κέντρο δημιουργική απασχόληση παιδιών με αναπηρία όρασης και διάφοροι άλλοι φορείς διοργάνωσαν την συγκεκριμένη εκδήλωση.

Στην εκδήλωση αυτή υπήρχαν βιωματικές διαδρομές για τους ανθρώπους με μερική ή καθόλου όραση.

Ωστόσο, κάποιοι συμπολίτες μας κλήθηκαν να ζήσουν την καθημερινότητα των συνανθρώπων μας με προβλήματα όρασης. Οι άνθρωποι αυτοί φορώντας ειδικές μάσκες προσπάθησαν να περπατήσουν μέσα στο κέντρο της Αθήνας.

Διαδρομές που για εμάς είναι εύκολες και προσβάσιμες, τα άτομα με προβλήματα όρασης τις βρίσκουν ως δύσκολες και μη προσβάσιμες. Οι υποδομές για τα άτομα αυτά είναι μη ανεπτυγμένες και σε πολλές των περιπτώσεων δεν υπάρχουν καν.

Οι άνθρωποι που κλήθηκαν να ζήσουν λίγο από την καθημερινότητα ενός ατόμου με προβλήματα όρασης είχαν μαζί τους έναν σκύλο οδηγό ή κρατούσαν ένα λευκό μπαστούνι.

Η έλλειψη υποδομών καθώς και η έλλειψη παιδείας δυσκολεύουν την ζωή αυτών των ανθρώπων. Κάτι που δύσκολα σκέφτεσαι αν δεν είσαι ο άνθρωπος που έρχεται αντιμέτωπος με αυτές τις δυσκολίες.

Μια εμπειρία που σίγουρα σου δείχνει μια διαφορετική πλευρά στην ζωή και σίγουρα σε κάνει να αναθεωρήσεις πολλά πράγματα.

Το λευκό μπαστούνι είναι ένα αντικείμενο μεγάλης σημασίας για την σημασία που πρέπει να δείξει η κοινωνία και ο καθένας μας στα άτομα που στερούνται την πολυτιμότερη αίσθηση, που είναι η όραση.

Διαβάστε:  Προσβάσιμες ξεναγήσεις για τυφλούς στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Θα πρέπει όλοι να μεριμνήσουμε για να υπάρχει προσβασιμότητα, να μην υπαρχει ελευθερία στις λωρίδες όδευσης των τυφλών και να μην βάζουμε εμπόδια σε αυτά τα σημεία.

Το λευκό μπαστούνι δίνει την δυνατότητα στα άτομα με προβλήματα όρασης να μετακινούνται ελεύθερα και δίχως περιορισμούς σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Με το λευκό μπαστούνι μπορεί να ανέβει και να κατέβει σκαλοπάτια και σκάλες.

Πηγή
ipop.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button