Επικαιρότητα

Πρωτοποριακή εξατομικευμένη θεραπεία στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μ. Βαρδινογιάννη-Ελπίδα»

Εφαρμόστηκε σε παιδί ηλικίας 4 ετών, δίνοντάς του ελπίδα ζωής

Σταθμό για την ιατρική επιστήμη στην Ελλάδα και για τα παιδιά με καρκίνο αποτελεί η πραγματοποίηση της πρώτης εξατομικευμένης θεραπείας από το μοναδικό στη χώρα Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ».

H θεραπεία, που έγκειται στη χορήγηση ειδικών λεμφοκυττάρων που εξοντώνουν τα μολυσμένα κύτταρα, εφαρμόστηκε σε παιδί ηλικίας 4 ετών, δίνοντάς του ελπίδα ζωής, εκεί όπου όλες οι άλλες θεραπείες δεν είχαν προοπτική.

Η θεραπεία είναι πρωτοποριακή σε όλον τον κόσμο και στην Ελλάδα εφαρμόζεται αποκλειστικά στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ». Η δημιουργία του εμβληματικού αυτού έργου είναι μια ακόμα προσφορά του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» στην ελληνική κοινωνία και της προέδρου του, Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, της οποίας το όραμα είναι «4 στα 4 παιδιά να γίνονται καλά», ένα όραμα ζωής που μοιάζει να αρχίζει να πραγματοποιείται.

Τη σπουδαιότητα αυτού του επιτεύγματος τόνισε με επίσκεψή του στο Νοσοκομείο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, που συνεχάρη τον διοικητή των Νοσοκομείων Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Π.&Α. Κυριακού», Μανώλη Παπασάββα, και την ομάδα που πραγματοποίησε την επαναστατική αυτή θεραπεία, με επικεφαλής τον παιδίατρο αιματολόγο-ογκολόγο, επιστημονικό υπεύθυνο του Κέντρου Δρ. Ευγένιο Γουσέτη, και ενημερώθηκε αναλυτικά για την πορεία υγείας του μικρού ασθενούς.

Επίσης, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη της προσφορά, ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε την πρόεδρο της «ΕΛΠΙΔΑΣ» κ. Βαρδινογιάννημ, συνομιλώντας μαζί της, λόγω των ειδικών συνθηκών, μέσω skype.

Η πρώτη εξατομικευμένη θεραπεία από το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας

Η εν λόγω πρώτη εξατομικευμένη κυτταρική θεραπεία με ειδικά λεμφοκύτταρα για την αντιμετώπιση λοίμωξης από τον ιό Ebstein Barr έγινε στις 16 Μαΐου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε παιδί 4 ετών, το οποίο είχε παρουσιάσει ανθεκτική στα φάρμακα EBV-λοίμωξη μετά από μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, και του χορηγήθηκαν ειδικά κύτταρα, με στόχο να εξοντώσουν όλα τα μολυσμένα με τον EBV κύτταρα.

Ενώ σε υγιείς ανθρώπους με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα ο EBV προκαλεί ήπια λοίμωξη, σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς και ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν μεταμοσχευτεί μπορεί να προκαλέσει λέμφωμα με κακή πρόγνωση. Για αυτούς τους ασθενείς η συμβατική θεραπεία εκριζώνει τον ιό σε ένα ποσοστό 50%, οι υπόλοιποι ασθενείς αναπτύσσουν διάχυτη λεμφουπερπλαστική νόσο σχετιζόμενη με τον EBV και καταλήγουν.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μία κυτταρική θεραπεία η οποία βασίζεται στην έγχυση EBV ειδικών Τ-λεμφοκυττάρων, τα οποία απομονώνονται από το αίμα δοτών, που έχουν μολυνθεί με τον ιό και έχουν αναπτύξει ανοσία. Η απομόνωση και επεξεργασία των κυττάρων γίνεται κάτω από αυστηρές συνθήκες με τη χρησιμοποίηση κατάλληλης συσκευής, η οποία διασφαλίζει τον πολλαπλασιασμό και την επιλογή των EBV-ειδικών κυττάρων.

Με την πρόσφατη δημιουργία του Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής θεραπείας της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΗ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ -ΕΛΠΙΔΑ», προσφορά του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», είναι δυνατή η σχεδίαση και πραγματοποίηση τέτοιων προηγμένων κυτταρικών θεραπειών και στη χώρα μας.

Πηγή
www.protothema.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button