Νέα

Ο ΟΠΕΚΑ δεν κάνει δεκτά τα νέα αιτήματα αναπηρικών παροχών!

Με το “καλορίζικο” της έναρξης του νέου συστήματος, με τη μεταφορά των προνοιακών επιδόματων για ΑμεΑ στον ΟΠΕΚΑ, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το επίδομα Ιανουαρίου για τα νέα αιτήματα.

Γι’ αυτόν και για άλλους λόγους, ο σύλλογος ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΜΕΑ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ στέλνει επιστολή στους αρμόδιους φορείς προκειμένου να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημα.

ΠΑΝΑΝΑΠΗΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΥ
ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ

«ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ των ΑμεΑ-ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»
Αρ. μητρώου στα βιβλία σωματείων 32051 – Πρωτοδικείου Αθηνών
Email: sinigoroi.amea@gmail.com

Αθήνα 21 Ιανουαρίου 2019

Προς:

Υπουργό Εσωτερικών, κ. Αλέξανδρο Χαρίτση
ypourgos@ypes.gr

Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης,
κυρία Μαρία Ελίζα Ξενογιαννακοπούλου
yda.ypourgos@ydmed.gov.gr

Υπουργό Εργασίας,
Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
κυρία Έφη Αχτσιόγλου
ypourgos_erg@yeka.gr

Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας,
Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κυρία Θεανώ Φωτίου
anypkal@yeka.gr

ΟΠΕΚΑ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΗΡΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ
anapirika@opeka.gr
Με την παράκληση να τεθεί υπόψη και του Διοικητή ΟΠΕΚΑ
κυρίου Στυλιανού Πλιάκη

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία
 (Ε.Σ.Α.μεΑ.)
esaea@otenet.gr
Παρατηρητήριο θεμάτων αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ
epeaek2@esaea.gr

Θέμα: Ο ΟΠΕΚΑ δεν κάνει δεκτά τα νέα αιτήματα αναπηρικών παροχών!

Αγαπητοί κύριοι,
όπως ήδη γνωρίζετε, με τις διατάξεις της αρ. Δ12α/Γ.Π.οικ.68856/2202/28-12-2018 (ΦΕΚ Β΄5855) Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, από 1-1-2019 ανατέθηκε στον ΟΠΕΚΑ η αρμοδιότητα χορήγησης προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία, η οποία, μέχρι 31-12-2018 ασκούταν από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων.

 Για τον λόγο ότι πολλά μέλη της διαδικτυακής ομάδας «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ», που μετέβησαν στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ – του οποίου οι τηλεφωνικές γραμμές είτε δεν λειτουργούν είτε δεν είναι διαθέσιμες, – καθώς επίσης στα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων, με σκοπό να υποβάλλουν νέα αιτήματα έναρξης ή συνέχισης του προνοιακού επιδόματος από τον μήνα Ιανουάριο, δεν εξυπηρετήθηκαν αφού τους είπαν από τις υπηρεσίες ότι το ηλεκτρονικό σύστημα δεν έχει μπει ακόμα σε εφαρμογή! Ούτε και από τα ΚΕΠΑ εξυπηρετήθηκαν.

Διαβάστε:  Ανακοίνωση ΟΠΕΚΑ: Καταβάλλονται τα αναπηρικά, διατροφικά και λοιπά προνοιακά επιδόματα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου

 Επειδή ο μήνας Ιανουάριος σε δέκα ημέρες εκπνέει και δεν υπάρχει ακόμα μια επίσημη ενημέρωση από τον ΟΠΕΚΑ, ανησυχούμε για την τύχη των οικονομικών ενισχύσεων μηνός Ιανουαρίου για όσους επιθυμούν να υποβάλουν αιτήματα ως νέοι δικαιούχοι ή να υποβάλουν αιτήματα για συνέχιση της επιδότησής τους, ενώ παράλληλα αναρωτιόμαστε για ποιον λόγο πολλοί συνάνθρωποί μας με αναπηρίες υποχρεώνονται να ταλαιπωρούνται με το να τρέχουν άδικα να ρωτούν από υπηρεσία σε υπηρεσία.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε:

1. Όπως λάβετε τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση, μέχρι να ολοκληρωθεί το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΑ καθώς τα νέα αιτήματα των ατόμων με αναπηρία δεν γίνονται δεκτά από καμία υπηρεσία (Πρόνοια, ΚΕΠΑ, ΟΠΕΚΑ, Κέντρα Κοινότητας των Δήμων) έτσι ώστε να μην χαθεί το επίδομα μηνός Ιανουαρίου.

2. Ζητάμε από τον ΟΠΕΚΑ να δημοσιεύει τις εγκυκλίους του στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, όπως έχει υποχρέωση σύμφωνα με τη νομοθεσία (Ν.3861/2010) να κάνει, ενώ όμως δεν το έκανε για την υπ’ αριθμ. Πρωτ.:09-15/02-01-2019* κατά παράβαση της νομοθεσίας.

  1. Ζητάμε να γίνει σχετική ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό.
  1. Ζητάμε να λυθεί το πρόβλημα με την τηλεφωνική επικοινωνία των υπηρεσιών του ΟΠΕΚΑ αφού στις εννιά τηλεφωνικές γραμμές που καλέσαμε δεν έγινε εφικτή ούτε μία επιτυχής κλίση.

    Με εκτίμηση

Για το ΔΣ

                               O Πρόεδρος                                            Η πληρεξούσια Γεν. Γραμματέας
Ανδρέας Μπαρδάκης                              Μαρία Χοϊμπού

Εγκύκλιος υπ’ αριθμ. Πρωτ.: 09-15/02-01-2019
ΘΕΜΑ: 1. Μετεξέλιξη του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). 2. Ανάθεση αρμοδιότητας χορήγησης προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) –

Πηγή
logistis-amea.blogspot.com
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button