Επικαιρότητα

Ο επαίσχυντος ρατσισμός του δήμου Κηφισιάς!

Γράφει η Χριστιάννα Λούπα

Όταν μου το ανέφερε ένας καλός φίλος, δεν πίστευα στ’ αυτιά μου! Όταν το διάβασα στην ιστοσελίδα του δήμου Κηφισιάς, δεν πίστευα ούτε στα μάτια μου!

Οι κοινωνίες υποτίθεται ότι υπόκεινται σε διάφορες ζυμώσεις και – συνήθως επώδυνες – διεργασίες διαχρονικά, προκειμένου να κάνουν ένα βήμα μπροστά. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Πόσο πιο δύσκολο κι απογοητευτικό, δε, γίνεται, όταν ένας φορέας της τοπικής αυτοδιοίκησης, μας γυρίζει δεκαετίες πίσω και με μια μονοκονδυλιά διαγράφει κάθε πρόοδο που, με πολύ κόπο και ιδρώτα, έχει γίνει στο θέμα της αποδοχής της διαφορετικότητας.

Για να μην μακρηγορώ: Ο δήμος Κηφισιάς προκηρύσσει θέση έμμισθου νομικού συμβούλου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, πρέπει να είναι «ΥΓΙΗΣ ΚΑΙ ΑΡΤΙΜΕΛΗΣ»! Μάλιστα! Πολύ καλά διαβάσατε! Συγκεκριμένα: «Οι υποψήφιοι για την πιο πάνω θέση θα πρέπει: …στ) Να είναι υγιείς και αρτιµελείς (σε βαθµό που να µην εµποδίζεται η άσκηση των καθηκόντων τους)…». Να σημειωθεί επίσης εδώ, ότι τα καθήκοντά του θα είναι καθαρά γνωμοδοτικά!

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς! Χιλιοειπωμένα είναι όλα! Τι θα πει υγιής; Τι θα πει αρτιμελής; Ένα άτομο με ειδικές ανάγκες έχει λιγότερα δικαιώματα στην εργασία; Ένα άτομο με διαβήτη, με καρδιοπάθεια, με AIDS/HIV; Πού πήγαν τα προσωπικά δεδομένα; Πού πήγαν οι ίσες ευκαιρίες στην εργασία για όλους τους πολίτες που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα της Ελλάδας; Πού πήγε ο έμπρακτος σεβασμός στη διαφορετικότητα; Με ποιο δικαίωμα κατηγοριοποιούνται οι άνθρωποι; Από εδώ οι υγιείς, από εκεί όλοι οι υπόλοιποι: στον Καιάδα! Πάλι καλά, δηλαδή, που ως προϋπόθεση δεν τέθηκε και ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή δεν αποκλείστηκαν και οι ομοφυλόφιλοι!

Επιπλέον, αναρωτιέμαι πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς τον Στήβεν Χόκινγκ, τον Τζον Νας, τον Μπετόβεν, τη Φρίντα Κάλο, τον βαν Γκογκ, την Έλεν Κέλερ, τη Σούντχα Τσαντράν (κορυφαία χορεύτρια με τεχνητό πόδι) και φυσικά τον τυφλό Όμηρο! Προφανώς και θα είχαν βρεθεί πολλοί παρόμοιοι με τον δημοτικούς άρχοντες της Κηφισιάς στο δρόμο τους, ευτυχώς όμως, η ανθρωπότητα στάθηκε τυχερή που κατάφεραν να υπερπηδήσουν όλα τα προσκόμματα και να μεγαλουργήσουν. Ενδεικτικά, επίσης, αναφέρω τα ονόματα: Παναγιώτης Κουρουμπλής, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ως μέλος του δικηγορικού σώματος, στο οποίο έχω την τιμή να ανήκω, αλλά πρωτίστως ως ΑΝθΡΩΠΟΣ που απεχθάνεται και αποτάσσεται μετά βδελυγμίας κάθε μορφή ρατσισμού, κάνω έκκληση στον δήμαρχο Κηφισιάς, κύριο Γιώργο Θωμάκο, να καταργήσει πάραυτα τον εν λόγω κατάπτυστο όρο για την πρόσληψη νομικού συμβούλου, απολογούμενος ταυτόχρονα για το οφθαλμοφανές ρατσιστικό ατόπημα. Παράλληλα, καλείται ο Δικηγορικός Σύλλογος, οι Σύλλογοι ΑΜΕΑ, αλλά και όσοι από μας μισούν την αδικία, να λάβουν θέση, πριν το μείζον αυτό θέμα φτάσει σε φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διασυρθούμε μία ακόμη φορά ως χώρα.

Ας μην αφήνουμε τέτοια περιστατικά να γίνονται τροχοπέδη στην έμπροσθεν πορεία της κοινωνίας μας και στη δημιουργία μιας δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς αγοράς εργασίας! Γιατί ένα πραγματικά κοινωνικό κράτος δεν ορθώνει εμπόδια, αλλά τα γκρεμίζει. Μέλημά του, δε, είναι η υποστήριξη της εξέλιξης των ανθρώπων χωρίς φραγμούς ή διακρίσεις με βάση τις αρχές της ισοπολιτείας, ενώ οι πιο αδύναμοι κρίκοι, όχι μόνο δεν περιθωριοποιούνται, αλλά αντιθέτως ενισχύονται με κάθε δυνατό τρόπο.

Γιατί σίγουρα δεν είμαστε όλοι ίδιοι, επιβάλλεται όμως να είμαστε ίσοι!

Επισυνάπτεται εδώ η επίμαχη Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η πρόσληψης Νοµικού Συµβούλου µε έµµισθη εντολή του δήμου Κηφισιάς

Πηγή
www.palmografos.com
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button