Ζωή & Αναπηρία

Ο Γιώργος και ο Μάικ έκλεψαν την καρδιά της Θεσσαλονίκης με την ιστορία τους!

Σίγουρα όλοι γνωρίζουμε την φράση, η οποία λέει ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου!

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, η οποία διοργανώθηκε από τον ελληνικό οργανισμό εκπαίδευσης σκύλων βοηθών, «Nina Service Dogs» στο R2 Store, γνωρίσαμε από κοντά τον Γιώργο και τον Μάικ.

Ο Γιώργος και ο Μάικ, είναι η πρώτη ελληνική πιστοποιημένη ομάδα σκύλου βοηθού – παιδιού με αναπηρία. Γνωρίσαμε όμως και την Μάγια και τον σκύλο- βοηθό της, Νεντ. Η Μάγια και ο Νεντ, είναι η πρώτη αμερικανική αντίστοιχη ομάδα, που επισκέπτεται τη χώρα μας.

Τη συζήτηση άνοιξε η Έλενα Παλάγκα, εκπαιδεύτρια σκύλων και ιδρύτρια του οργανισμού «Nina Service Dogs» που έχει εκπαιδευτεί από τον μεγαλύτερο παγκόσμιο οργανισμό εκπαίδευσης σκύλων βοηθών για παιδιά με αναπηρία, το «4 Paws for Ability».

«Σήμερα λοιπόν θα δείτε πώς άλλαξαν οι ζωές δύο οικογενειών από δύο διαφορετικές ηπείρους», μας λέει. Συνεχίζει λέγοντας: «Οι κατηγορίες σκύλων που έχουμε στον οργανισμό, είναι δύο: είναι οι σκύλοι-βοηθοί, οι οποίοι εκπαιδεύονται και δίνονται σε ένα άτομο και επίσης έχουμε και τους σκύλους συνεδριών, οι οποίοι πηγαίνουν σε κέντρα αποκατάστασης ή σε άλλα κέντρα, και βοηθούν ομάδες ατόμων ή μεμονωμένα άτομα».

Ο οργανισμός «Nina Service Dogs»

«Η Nina Service Dogs, είναι ο πρώτος πιστοποιημένος οργανισμός στην Ελλάδα, και ξεκίνησε επίσημα το 2016. Ακολουθούμε την μέθοδο του «4 paws for ability», εκπαιδεύουμε τους σκύλους, όπως γίνεται στην Αμερική».

Μας εξηγεί ότι οι σκύλοι αυτοί, βοηθούν άτομα και με μη ορατές αναπηρίες, όπως είναι για παράδειγμα ο αυτισμός, για διάφορες διαταραχές και σύνδρομα, για μετατραυματικό στρες, για κωφούς, για άτομα με Αλτσχάιμερ.

«Για τις ανάγκες κοινωνικοποίησης των σκύλων, πηγαίνουμε σε μέρη, όπου υπάρχει περίπτωση να πάει ο σκύλος-βοηθός, μαζί με το παιδί. Επισκεπτόμαστε δηλαδή διάφορα μέρη, όπως καταστήματα παιχνιδιών, σε εστιατόρια, στο σινεμά. Δηλαδή, οπουδήποτε μπορεί να πάει αργότερα ένα παιδί με τον σκύλο. Βάσει νομοθεσίας, έχουμε ελεύθερη πρόσβαση παντού» συμπληρώνει.

Στη συνέχεια, παίρνει τον λόγο η Αλεξία Σαρπαντιέ, η οποία είναι λογοθεραπεύτρια από την Αθήνα και συνεργάτης του οργανισμού «Nina Service Dogs».

«Πρόκειται για ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα, στο οποίο πλέον ξεφεύγουμε από τις παραδοσιακές λογοθεραπευτικές τεχνικές και μπορούμε πραγματικά να αξιοποιήσουμε όλα τα οφέλη που μας προσφέρουν οι συγκεκριμένοι πιστοποιημένοι σκύλοι» εξηγεί.

«Αυτό που θέλουμε να δούμε μέσω των συνεδριών, είναι πώς μπορεί ο σκύλος να αποτελέσει κίνητρο για πράγματα τα οποία τα συγκεκριμένα παιδιά θα αδυνατούσαν να εκτελέσουν αν απλά τους το ζήταγες», μας εξηγεί.

Ακόμη, μας μίλησε για το πώς ένας σκύλος του οργανισμού, βοήθησε ένα παιδί με τις συνεδρίες, κάνοντας το να θέλει να επικοινωνήσει και να γίνει πιο κοινωνικό, βγαίνοντας μάλιστα και βόλτες μαζί του, κάτι που στο παρελθόν δεν ήθελε να κάνει.

Διαβάστε:  Παιδιά Με Αναπηρία: Πώς Οι Σκύλοι-Βοηθοί Μπορούν Να Αλλάξουν Τη Ζωή Τους

«Τα συγκεκριμένα παιδιά δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες κοινωνικοποίησης και ούτε έχουν το ίδιο κίνητρο για να βγαίνουν έξω. Για εκείνα τα παιδιά είναι πάρα πολύ δύσκολος ο έξω κόσμος, για να τον διαχειριστούν συναισθηματικά. Οπότε, όταν έχουν το δικό τους σύντροφο, που είναι και κολλητός τους ας πούμε, τότε αλλάζουν τα πάντα» συμπληρώνει.

Επιπλέον, κάθε σκύλος επιλέγεται με βάση τις ανάγκες του κάθε παιδιού, έτσι ώστε να ταιριάζουν και μεταξύ τους, και να είναι ομαλή η σχέση τους. Χειριστής του κάθε σκύλου, πρέπει να είναι απαραιτήτως ένας ενήλικας, ο οποίος εκπαιδεύεται επίσης από τον οργανισμό.

Ο Γιώργος και ο Μάικ

Ήρθε η ώρα λοιπόν να γνωρίσουμε την πρώτη ελληνική ομάδα σκύλου – βοηθού και παιδιού με αναπηρία, τον Γιώργο και τον Μάικ από την Καλαμπάκα.

Ο Γιώργος γεννήθηκε υγιέστατος, αλλά όταν ήταν τριών ετών διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο. Μετά όμως την επέμβαση για την αφαίρεσή του όγκου, ο Γιώργος δεν μπορούσε πλέον ούτε να περπατήσει, ούτε να μιλήσει.

Ο Μάικ εκπαιδεύτηκε από τη Nina Service Dogs, και παραδόθηκε στον Γιώργο το 2017. Μάλιστα, συνοδεύει τον Γιώργο και στις φυσιοθεραπείες του, στις οποίες αρχικά δεν ήθελε να πηγαίνει. Με την βοήθεια του Μάικ όμως, δεν έχει πλέον πρόβλημα! Το ίδιο συνέβη και με τις ασκήσεις λογοθεραπείας που έκαναν καθημερινά στο σπίτι.

Για την δυνατή αυτή ομάδα, μας μίλησε η μητέρα του Γιώργου, Δέσποινα.

«Όταν ο Γιώργος είναι μαζί με τον Μάικ, γίνεται άλλος άνθρωπος. Από την πρώτη στιγμή είδα μεγάλη διαφορά. Ο Γιώργος κοιμήθηκε μόνος του, χωρίς εμάς, μετά από 3 χρόνια μαζί με τον Μάικ» υπογραμμίζει.

«Αυτό που ζήτησα από την Έλενα, ήταν να βγάλουν τον Γιώργο από την φούσκα στην οποία ζούσε. Ήταν πολύ δύσκολο για μας να βγούμε έξω από το σπίτι, ντρεπόταν. Από την ώρα που ήρθε ο Μάικ, καταφέραμε να πηγαίνουμε βόλτες. Τώρα πλέον, νιώθει σιγουριά. Πλέον τα βλέμματα του κόσμου δεν είναι τόσα πολλά, γιατί ο πόλος έλξης είναι πλέον ο Μάικ, και ο Γιώργος καμαρώνει εκείνη τη στιγμή που τον προσεγγίζουν λόγω του σκύλου, οπότε δε νιώθει πια άβολα» συμπληρώνει.

Ακόμη, μίλησε για την περίπτωση που πεθάνει κάποιος σκύλος βοηθός, πώς θα πρέπει να το αντιμετωπίσει το παιδί. «Αν αύριο μεθαύριο γίνει κάτι τέτοιο, εκπαιδεύεται από πριν ένας άλλος σκύλος, οπότε θα είναι ομαλή η μετάβαση. Εμείς οι μεγάλοι έχουμε αλλιώς τον θάνατο στο μυαλό μας, διαφορετικά από τα παιδιά».

Διαβάστε:  Αγαθοί γίγαντες στην υπηρεσία των αυτιστικών παιδιών

Η Μάγια και ο Νεντ

Οι καλεσμένοι από την Αμερική, η Μάγια και η θετή μητέρα της, Ρόζμαρι, μας μίλησαν για την δική τους εμπειρία με τον Νεντ στο σπίτι.

Η Μάγια πάσχει από ένα σπάνιο σύνδρομο, το οποίο λέγεται εμβρυϊκός αλκοολισμός. Από αυτό το σύνδρομο πάσχουν παιδιά, των οποίων η μητέρα κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη της, κάτι το οποίο έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στο έμβρυο.

Για παράδειγμα, η Μάγια δεν είχε αντίληψη της επικινδυνότητας στον δρόμο, έτρωγε τα νύχια της ή τραβούσε με μανία τα μαλλιά της. Επίσης, είχε προβλήματα και στην εκπαίδευση.

Η Ρόζμαρι, μας εξήγησε πώς ανακάλυψε το «4 paws for ability».

«Έψαχνα στο διαδίκτυο έναν τρόπο για να βοηθήσω την Μάγια. Συνέχεια έβλεπα αποτελέσματα που αφορούσαν το 4 paws for ability. Έτσι, διάβασα το πώς βοηθούν τα παιδιά με αναπηρίες μέσω των σκύλων βοηθών. Μάζεψα ένα ποσό μέσω φίλων, και το υπόλοιπο προστέθηκε από τον οργανισμό μέσω δωρεών» εξηγεί.

Η Ρόζμαρι έχει έναν ακόμη θετό γιο με το ίδιο σύνδρομο, ο οποίος επίσης έχει τον δικό του σκύλο βοηθό. Με λίγα λόγια μας εξήγησε πόσο σημαντικό είναι ο χαρακτήρας του σκύλου να ταιριάζει με εκείνον το ατόμου με την αναπηρία. «Ο Νεντ είναι σκύλος που σε ηρεμεί, αυτό ακριβώς δηλαδή που χρειάζεται η Μάγια. Ο σκύλος του γιου μου, είναι πιο παιχνιδιάρικος, κάτι που αντιστοιχεί με τον χαρακτήρα του».

Με την βοήθεια του Νεντ κατάφεραν να κάνουν ένα ταξίδι περίπου 20 ωρών. «Υπό άλλες συνθήκες η Μάγια δεν θα άντεχε τόσες ώρες στο αεροπλάνο. Όμως βάσει νομοθεσίας, μπορούσαμε να έχουμε τον Νεντ μέσα στο αεροπλάνο, ο οποίος έκατσε στα πόδια μας και ήταν τόσο ήσυχος, σαν να μην ήταν εκεί» διευκρινίζει.

Επίσης, βοήθησε την Μάγια με το πρόβλημα που είχε με την τουαλέτα, καθώς δεν πήγαινε ποτέ μόνη της. «Τώρα με την βοήθεια του Νεντ πηγαίνει χωρίς πρόβλημα».

Επιπλέον, η Ρόζμαρι έχει εκπαιδεύσει και την δασκάλα της Μάγια, ώστε να διαχειρίζεται τον Νεντ, καθώς και μερικούς κοντινούς της φίλους, σε περίπτωση που χρειαστεί.

Κλείνοντας, η Έλενα Παλάγκα, μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι να γίνει ακόμη γνωστότερος ο οργανισμός στην Ελλάδα. «Στην Αμερική τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν κορνάρουν για παράδειγμα ανυπόμονα οι οδηγοί. Αντιλαμβάνονται περισσότερο την αναπηρία κάποιου».

Αν επιθυμείτε και εσείς ένα σκύλο – οδηγό, ή απλά να διαβάσετε για την δράση της Nina Service Dogs, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του οργανισμού ΕΔΩ.

Πηγή
parallaximag.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button