Νέα

ΟΠΕΚΑ – Αναπηρικά επιδόματα: Πώς θα γίνονται στο εξής οι αιτήσεις – Όλες οι αλλαγές

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επικοινωνούν με τα Κέντρα Κοινότητας του τόπου κατοικίας τους

Η διοίκηση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) ανακοίνωσε ότι, από τις 20 Μαΐου 2020, επιστρέφει στην κανονικότητα και στην ολοκληρωμένη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα, όπως ακριβώς ίσχυε προ των έκτακτων μέτρων, λόγω του κορωνοϊού.

Το μέτρο υποβολής αιτήσεων, μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΑ, το οποίο ίσχυσε κατά την περίοδο της καραντίνας, αποσκοπούσε αποκλειστικά και μόνον στο να αποφευχθεί η μετακίνηση των πολιτών στα Κέντρα Κοινότητας. Στο εξής, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επικοινωνούν με τα Κέντρα Κοινότητας του τόπου κατοικίας τους. Εκείνοι οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει διαδικτυακά την αίτησή τους στον ΟΠΕΚΑ θα ενημερωθούν με sms, με τηλεφωνική επικοινωνία ή μέσω email, για να συγκεντρώσουν και να προσκομίσουν αρμοδίως τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Παράλληλα, η διοίκηση του ΟΠΕΚΑ γνωστοποίησε ότι, από χθες  20 Μαΐου 2020, επέστρεψε στην κανονικότητα και στην πλήρη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης-Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, όπως ακριβώς ίσχυε προ των έκτακτων μέτρων.

Ο ΟΠΕΚΑ επισημαίνει – μεταξύ άλλων – ότι εκείνοι οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει διαδικτυακά την αίτησή τους στον ΟΠΕΚΑ θα ενημερωθούν, μέσω τηλεφώνου, για να συγκεντρώσουν και να προσκομίσουν αρμοδίως τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Υπενθυμίζεται πως ο ΟΠΕΚΑ έχει ανακοινώσει εδώ και εβδομάδες την παράταση της καταβολής των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων, λόγω της αναβολής της εξέτασης της αίτησης από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Ειδικότερα, η διοίκηση του ΟΠΕΚΑ επισημαίνει ότι έχει παραταθεί η καταβολή των προνοιακών αναπηρικών παροχών, που χορηγούνται από τον ΟΠΕΚΑ, στους δικαιούχους στους οποίους είχε διακοπεί η καταβολή, λόγω λήξης ισχύος των γνωματεύσεων των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ και έχουν υποβάλει σχετική αίτηση παράτασης για χρονικό διάστημα έως τρεις μήνες (30-6-2020) και έως την έκδοση απόφασης περί έγκρισης ή απόρριψης των σχετικών αιτήσεων παράτασης, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις της από 13/4/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) (ΦΕΚ Α΄ 84). Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην τελευταία καταβολή προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 30 Απριλίου 2020, συμπεριελήφθησαν, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της προαναφερόμενης ΠΝΠ, 9.244 δικαιούχοι, των οποίων έχει λήξει η ισχύς της γνωμάτευσης της υγειονομικής επιτροπής των ΚΕΠΑ.

Διαβάστε:  ΟΠΕΚΑ: Παρατείνεται η καταβολή συντάξεων αναπηρίας και προνοιακών παροχών
Διευκρινίζεται ότι στα ανωτέρω πρόσωπα θα καταβάλλεται για κάθε μήνα παράτασης το ποσό του επιδόματος που έλαβαν κατά τον τελευταίο μήνα, πριν από τη διακοπή του. Εφόσον, κατά τη διάρκεια ισχύος της παράτασης, εξεταστούν από την υγειονομική επιτροπή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και κριθούν εκ νέου ως δικαιούχοι της σχετικής αναπηρικής παροχής, οπότε και θα εκδοθεί εγκριτική απόφαση, θα τους καταβληθούν τα τυχόν δικαιούμενα ποσά αναδρομικά, ενώ, σε αντίθετη περίπτωση (έκδοση απορριπτικής απόφασης), τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά επιστρέφονται στους αρμόδιους φορείς, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button