Ψυχολογία

Οι 5 τύποι ναρκισσιστών- Ποιον πρέπει να αποφύγετε οπωσδήποτε, σύμφωνα με τους ειδικούς ψυχικής υγείας

Οι ναρκισσιστές έχουν πολλές ταυτότητες και θα κάνουν τα πάντα για να σε αποπροσανατολίσουν από αυτό που πιστεύεις για εκείνους. Μήπως αναγνωρίζεις κάποια από τις παρακάτω;

Αντικοινωνικοί, εγωιστές, μιλούν συνέχεια για τον εαυτό τους. Οι ναρκισσιστές πολλές φορές χαρακτηρίζονται έτσι αλλά στην πραγματικότητα έχουν πολύ διαφορετικά στοιχεία. Δεν επιζητούν απλώς την προσοχή, δεν αρκούνται στο να μονοπωλούν το ενδιαφέρον αλλά δεν έχουν ίχνος ενσυναίσθησης και πιστεύουν πως είναι ανώτεροι όλων, κάνοντας τα πάντα για να ικανοποιήσουν αποκλειστικά τις δικές τους ανάγκες, θέτοντας σε κίνδυνο την οικογένεια, τους φίλους και τα πρόσωπα που είναι κοντά τους.

Ο ναρκισσισμός στην πραγματικότητα είναι μια παθογενής διαταραχή προσωπικότητας, στην οποία ένας εγωκεντρικός άνθρωπος δεν μπορεί πλέον να ζήσει αν δεν ικανοποιήσει την ανάγκη του να τον θαυμάζουν. Η συγκεκριμένη διαταραχή δεν αποτελείται μόνο από έναν τύπο καθώς οι ναρκισσιστές μπορεί να είναι κρυφοί, εντελώς χειριστικοί και να ανήκουν σε κάποια κατηγορία που δεν είναι τόσο γνωστή.

Οι 5 τύποι ναρκισσιστών, (ανάμεσά τους κι αυτός που πρέπει να αποφύγετε οπωσδήποτε, σύμφωνα με τους ειδικούς ψυχικής υγείας):

1. Ο τοξικός ή κακοήθης ναρκισσιστής

Ο τοξικός ναρκισσιστής «προκαλεί συνεχώς δράμα στις ζωές των άλλων, όπως πόνο και καταστροφικά συναισθήματα», σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο, John Mayer. Αν έχετε κάποιον φίλο που απαιτεί να έχει διαρκώς την προσοχή και τον χρόνο σας και δεν φέρεται καλά όταν δεν το πετυχαίνει, τότε ίσως περιβάλλεστε από τοξικό ναρκισσισμό. Οι τοξικοί ναρκισσιστές μπορεί μάλιστα να λάβουν τη μορφή του συντρόφου που κακοποιεί σωματικά σε μια σχέση.

2. Ο ναρκισσιστής με ψυχοπαθητικές τάσεις

Ένας ψυχοπαθής είναι συνήθως ασταθής και επιθετικός και αυτά τα χαρακτηριστικά εντοπίζονται και στο προφίλ του ναρκισσιστή με ψυχοπαθητικές τάσεις. Αυτός ο τύπος ναρκισσιστή είναι βίαιος και δεν δείχνει καμία μεταμέλεια για τη συμπεριφορά και τις πράξεις του. Σύμφωνα με τον Dr. Mayer: «Οι serial killers ανήκουν συνήθως σε αυτή την κατηγορία».

3. Ο κρυφός ναρκισσιστής

Είναι πιο δύσκολα αναγνωρίσιμος καθώς δεν έχει εμφανή σημάδια ναρκισσισμού. Αυτός ο τύπος πρεσβεύει στην ουσία τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης διαταραχής και θέλει περισσότερο οι άλλοι να τον θαυμάζουν και να κατέχει σε όλα την πρώτη θέση. Ζηλεύει τους άλλους και δεν έχει καμία απολύτως ενσυναίσθηση. Συχνά τα άτομα αυτά προσποιούνται ότι ό,τι κάνουν, γίνεται με ανιδιοτέλεια αλλά η πραγματικότητα διαφέρει πολύ από τη θεωρία.

4. Ο επιδειξιομανής ναρκισσιστής

Είναι το αντίθετο του κρυφού ναρκισσιστή. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν όσοι θέλουν οι άλλοι γύρω τους να ξέρουν ότι είναι ναρκισσιστές. Γίνονται υπερόπτες και διακρίνονται από έπαρση ενώ θέλουν να είναι πάντα το επίκεντρο της προσοχής και όταν δεν το καταφέρνουν, δείχνουν την ενόχλησή τους.

5. Ο «γόης» ναρκισσιστής

Θα κάνει τα πάντα για να σας κατακτήσει ερωτικά και αυτό σημαίνει πως θα σας κάνει να αισθανθείτε μαζί του υπέροχα. Δείχνουν να θαυμάζουν τα άτομα που έχουν δίπλα τους και να υπολογίζουν τη γνώμη τους αλλά αυτό ανατρέπεται εύκολα όταν τα σχέδια τους δεν εξελίσσονται όπως ακριβώς θέλουν. Τότε δείχνουν έναν τρομακτικό εαυτό που είναι ικανός για όλα μακριά από κάθε γοητεία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ψυχικής υγείας, ο τοξικός ναρκισσιστής είναι καλό να αποφεύγεται καθώς είναι επικίνδυνος και ικανός για όλα. Οι υπόλοιποι τύποι ναρκισσισμού έχουν κυρίως εμμονή με τον εαυτό τους αλλά ο τοξικός ναρκισσιστής μπορεί να προκαλέσει εύκολα κακό σε κάποιον και να τον κακομεταχειριστεί.

Φυσικά, όλα τα είδη ναρκισσισμού πληγώνουν αλλά δεν είναι το ίδιο καταστροφικά με τον τοξικό. Το σημαντικό σε κάθε περίπτωση είναι η λήψη των απαραίτητων μέτρων και η αυτοφροντίδα.

Πηγή
jenny.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button