Υγεία

Οι λόγοι που δεν πρέπει να τρως ποτέ φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής

Η υγιεινή διατροφή βασίζεται κυρίως στην άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αφού είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητα συστατικά για την διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού, παρόλα αυτά πολλές φορές τα καταναλώνουμε χωρίς να γνωρίζουμε αν είναι στην εποχή τους. Πάμε λοιπόν να δούμε γιατί δεν πρέπει να τρώμε φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής και να τα καταναλώνουμε στην φυσική περίοδο καλλιέργειάς τους.

Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών κατά την διάρκεια της κανονικής ανάπτυξής τους, αποτελεί έναν ακρογωνιαίο λίθο για την διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού. Το γεγονός ότι μπορούμε να βρούμε όλα τα φρούτα καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, αυτό δεν σημαίνει ότι βρίσκονται στην εποχή τους.

Η εποχική διατροφή έχει δύο θετικά σύμφωνα με τους ειδικούς. Αφενός, το να δημιουργούμε γεύματα με τροφές που έχουν συλλεχθεί στο πικ της ωρίμανσης τους και αφετέρου το να προσαρμόζουμε την διατροφή μας με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της υγείας μας, τον χειμώνα, το φθινόπωρο, την άνοιξη και το καλοκαίρι έχει πολλαπλά οφέλη.

Τα οφέλη από την εποχική διατροφή

Εξοικονόμηση χρημάτων. Όσο περίεργο και αν σου ακούγεται, τα φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής έχουν αισθητά πιο αυξημένη τιμή σε σχέση με εκείνα που βρίσκονται στην φυσική περίοδο καλλιέργειας. Πιο συγκεκριμένα, όταν ένα προϊόν είναι διαθέσιμο σε μεγάλες ποσότητες, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το κόστος του να μειώνεται. Έτσι, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι συνήθως φθηνότερα όταν είναι η εποχή τους. Παράλληλα, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι καλλιεργητές πουλάνε σε χαμηλότερες τιμές τα προϊόντα τους όταν είναι εποχής, επειδή το κόστος παραγωγής τους είναι πιο χαμηλό.

Υψηλή θρεπτική αξία. Τα φρούτα και λαχανικά που βρίσκονται στην φυσική περίοδο καλλιέργειας έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Αναλυτικότερα, τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι φρεσκοκομμένα έχουν περισσότερες βιταμίνες. Μόλις όμως συλλεχθούν αυτά τα προϊόντα, αρχίζουν και χάνουν γρήγορα τα θρεπτικά τους συστατικά. Για παράδειγμα, λαχανικά όπως το σπανάκι και τα φρέσκα φασολάκια χάνουν τα δύο τρίτα της βιταμίνης C, μέσα σε επτά μέρες. Αντίστοιχα, ένα πιο εξωτικό προϊόν όπως για παράδειγμα ο ανανάς που έχει μαζευτεί πριν από αρκετά μεγάλο διάστημα, χωρίς να έχει φτάσει τα επιθυμητά επίπεδα ωρίμανσης, δεν θα έχει αρκετά θρεπτικά συστατικά.

Φυτοφάρμακα. Τα φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής χρειάζονται ένα επιπλέον βοήθημα για να παραμείνουν φρέσκα και ζωντανά. Γι’αυτό το λόγο απαιτείται η αυξημένη χρήση φυτοφαρμάκων, χημικών ουσιών, κεριών και συντηρητικών όχι μόνο για την καλλιέργειά τους αλλά και για την όμορφη εμφάνισης τους στον πάγκο ενός καταστήματος. Έτσι το να αγοράζουμε προϊόντα εποχής, μπορεί να μειώσουμε αισθητά την έκθεσή μας σε αυτές τις βλαβερές ουσίες.

Περιβάλλον. Κάτι που ενδεχομένως να μην μας είχε περάσει ποτέ από το μυαλό, είναι το γεγονός ότι περιβάλλον επηρεάζεται από τις διατροφικές μας συνήθειες. Πιο αναλυτικά, τα ορυκτά καύσιμα που θεωρούνται μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς επίσης και οι μεγάλες ποσότητες νερού που χρειάζονται για την δημιουργία τεχνικών καιρικών συνθηκών για την καλλιέργεια προϊόντων εκτός εποχής, επηρεάζουν αρνητικά το περιβάλλον. Τέλος, οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά κόρον για να καλλιεργηθούν φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής, προκαλούν διαταραχές στη φύση και στα ζώα, αφού απορροφώνται από την Γη και μεταφέρονται μέσα από τα υπόγεια νερά σε όλο το οικοσύστημα.

Πηγή
https://ipop.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button