Επικαιρότητα

Νέα παράταση του lockdown – Τα δύο σενάρια επανεκκίνησης της αγοράς

Η κυβέρνηση αναμένει τα στοιχεία από τους επιστήμονες για να καταλήξει στην τελική εισήγησή της – Γεωγραφική κατανομή ή σειρά προτεραιότητας τα σενάρια για την αγορά

Καθοριστικά είναι τα επόμενα εικοσιτετράωρα για τη σύνταξη του οδικού χάρτη προς τα Χριστούγεννα, καθώς τα στοιχεία που θα αρχίσουν να φτάνουν από αύριο, Τετάρτη στα χέρια των επιστημόνων, θα αποτελέσουν την πρώτη βάση συζήτησης για την τελική εισήγησή τους προς την κυβέρνηση τις επόμενες ώρες, ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις από το Μέγαρο Μαξίμου για το ισχύον lockdown.

Τους πρώτους σταθμούς, άλλωστε, στην πορεία προς τις γιορτές αναμένεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή, αμβλύνοντας την όποια ανασφάλεια από πλευράς των πολιτών για το τι μέλλει γενέσθαι, μέχρι τα τέλη του έτους. Για το λόγο αυτό, είτε στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη, είτε με νέο μήνυμα του Πρωθυπουργού την Παρασκευή, οι πολίτες θα γίνουν κοινωνοί του κυβερνητικού σχεδιασμού, από τον οποίο λείπουν μέχρι αυτήν την ώρα οι ημερομηνίες.

Παρά τις αντιξοότητες, σχεδόν ως βεβαιότητα θεωρείται η επέκταση της καραντίνας για τουλάχιστον μία εβδομάδα, δηλαδή μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, καθώς οι επόμενες ημέρες θα είναι «δύσκολες», όπως εξήγησε χθες ο κ. Μητσοτάκης, περιγράφοντας πως ο δρόμος προς την κανονικότητα θα είναι αργός, για να μην υπάρξουν, ωστόσο, πισωγυρίσματα.

Με την κυβέρνηση να μην επιθυμεί βεβιασμένες κινήσεις εις βάρος της ανθρώπινης ζωής και του ΕΣΥ, δεν είναι «επίκαιρη» η συζήτηση για την άρση των περιοριστικών μέτρων επισήμανε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, και πρόσθεσε ότι «έχουμε μεγάλο αριθμό θυμάτων. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανοίξουμε, παρά μόνο ένα υπάρχει απόλυτη ασφάλεια. Δεν θα γίνει καμία παραχώρηση στη δημόσια υγεία».

Τα δύο σενάρια εργασίας

Ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε ως «πρώιμη» τη συζήτηση για άρση των περιοριστικών μέτρων είτε στις 7, είτε στις 14 Δεκεμβρίου και περιέγραψε πως «το υποσύνολο της αγοράς θα ανοίξει με πολύ μεγάλη προσοχή και αυστηρά μέτρα».

Επιπρόσθετα, ο κ. Γεραπετρίτης ανέλυσε τη φιλοσοφία του κυβερνητικού σχεδίου επανόδου στην κανονικότητα της αγοράς, υποστηρίζοντας πως «υπάρχουν σχέδια (σ.σ. για την επαναλειτουργία) με γεωγραφική κατανομή. Αν θα ανοίξει και πού, ποιο μέρος της αγοράς», ενώ στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου υπάρχει και Plan B, δηλαδή σχέδιο για το με ποια «σειρά θα ανοίξουν (σ.σ. τα καταστήματα)», διευκρινίζοντας ο ίδιος πως «ημερομηνίες όμως δεν έχουν υπάρξει».

Σχολεία το 2021

Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία», με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση να παραμένει πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης οψέποτε και αν συναινέσουν στο άνοιγμά τους οι επιστήμονες. Ο χρόνος, ωστόσο, επαναλειτουργίας των σχολείων προβληματίζει ήδη την επιστημονική κοινότητα, καθώς μερίδα της εκτιμά πως αυτά πρέπει να ανοίξουν με το νέο έτος και όχι νωρίτερα.

«Η επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις της αλλά με τα έως τώρα δεδομένα πιθανότατα τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τα δημοτικά» δήλωσε σήμερα ο Καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακουστεί ξανά το σχολικό κουδούνι το 2021.

Μεγαλύτερης δυσκολίας για τους επιστήμονες είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου, καθώς τόσο η αγοραστική ζήτηση, όσο και η πίεση των επαγγελματιών του κλάδου ενισχύουν τα σενάρια για τη σταδιακή επανεκκίνησή του στις 14 Δεκεμβρίου, αφήνοντας προς τα πίσω στο ημερολόγιο την επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων.

Σε συναινετικό κλίμα φαίνεται, ωστόσο, πως θα καταλήξουν λοιμωξιολόγοι και επιχειρηματίες του κλάδου στο χρονοδιάγραμμα ανοίγματος της εστίασης, καθώς αφενός οι επιστήμονες έχουν διατυπώσει τις ενστάσεις τους ως προς την υπερμετάδοση του ιού στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αφετέρου οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων δεν φαίνονται πρόθυμοι να λειτουργήσουν για μικρό χρονικό διάστημα υπό αυστηρούς όρους, δηλαδή χωρίς μουσική, όρθιους και με καθήμενους μέχρι 4 πελάτες ανά τραπέζι, καθώς ένα τέτοιο σχέδιο δεν μοιάζει οικονομικά βιώσιμο.

Πηγή
www.protothema.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button