Επικαιρότητα

Νέα οδηγία ΕΟΠΥΥ για την παραπομπή σε Κέντρα Αποκατάστασης, έντονες αντιδράσεις

Νέα οδηγία εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ για τις γνωματεύσεις παραπομπής σε Κέντρα Αποκατάστασης. «Μας χρησιμοποιούν σαν πειραματόζωα», λένε οι υπεύθυνοι των κέντρων.

Σύμφωνα με την οδηγία, από χθες 10 Ιανουαρίου, για την παραπομπή ασφαλισμένων σε Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης,  είναι υποχρεωτικό να συμπληρώνεται ηλεκτρονικά η ιατρική γνωμάτευση η οποία πρέπει να υποβάλλεται από τον θεράποντα γιατρό 48 ώρες πριν το εκτιμώμενο εξιτήριο του ασθενή από το νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η ενημέρωση για έγκριση ή μη του αιτήματος θα είναι άμεση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ώστε ο ασθενής να ενημερώνεται, πριν την έκδοση του εξιτηρίου.

Μάλιστα, ο ΕΟΠΥΥ ορίζει μεταβατική περίοδο μόλις 7 ημερών, ξεκαθαρίζοντας πως  από 17 Ιανουαρίου 2019 και εξής δεν θα γίνονται δεκτές εισαγωγές ασθενών αν δεν έχει ακολουθηθεί η προαναφερόμενη διαδικασία.

Τι απαντά η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδας

«Μας χρησιμοποιούν σαν πειραματόζωα», αναφέρουν τα μέλης Ένωσης Κέντρων Αποκατάστασης (ΕΚΑΕ), υποστήριζοντας ότι δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα ούτε έχουν αναρτηθεί οι σχετικές ηλεκτρονικές γνωματεύσεις!

«Καμία Ηλεκτρονική Ιατρική γνωμάτευση δεν είναι αναρτημένη στο σύστημα. Κανένας δε γνωρίζει ποια είναι αυτή η ηλεκτρονική γνωμάτευση. Καμμία Επιστημονική εταιρεία δε ρωτήθηκε σχετικά με το ιατρικό περιεχόμενο της. Παρ’ ότι παλαιότερα το περιεχόμενο της όποιας Ηλεκτρονικής γνωμάτευσης τύχαινε της έγκρισης του ΔΣ του Οργανισμού, τώρα ουδείς γνωρίζει κάτι σχετικά», αναφέρει σε ενημέρωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης, Χρήστος Βιρβίλης.

Η ΕΚΑΕ έστειλε επιστολή προς τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, παραθέτοντας ένα προς ένα τα προβληματικά σημεία της νέας οδηγίας. Ζητά, δε, να ανασταλεί η εφαρμογή της, έως ότου ολοκληρωθεί η επεξεργασία της Ηλεκτρονικής Ιατρικής Γνωμάτευσης σύμφωνα με το νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) και αφού ζητηθεί η επιστημονική συμβολή της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης.

Πηγή
www.onmed.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button