Επικαιρότητα

Μόνο το 9% των τουριστικών επιχειρήσεων παρέχει υπηρεσίες σε ΑμεΑ !!!

Εκδήλωση με θέμα «Προσβάσιμος Τουρισμός στη Ρόδο – Προκλήσεις και Προοπτικές» διοργάνωσε η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σε.Π) «Ασκληπειάδες».

Στόχος της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, ήταν η ενημέρωση του κοινού για τα χαρακτηριστικά και τις τάσεις του προσβάσιμου τουρισμού, ο κοινωνικός της αντίκτυπος από την παροχή τέτοιων υπηρεσιών, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες στις διακοπές τους, καθώς και με ποιους τρόπους μπορούν αυτά να εξυπηρετηθούν καλύτερα από τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου.

Στην εκδήλωση παρίστατο και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ ΑμεΑ και της Ε.Σ.ΑμεΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης, που εξήγησε τη σημασία που έχει ο προσβάσιμος τουρισμός για τα ΑμεΑ, ενώ ο πρόεδρος της ΚοινΣεΠ «Ασκληπειάδες», Μανώλης Ζηδιανάκης, αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ ως τουρίστες.

«Σκοπός, είπε, είναι να μπορούν να εξυπηρετούνται ως τουρίστες και τα άτομα με αναπηρίες, αναβαθμίζοντας την εμπειρία τους ως ταξιδιώτες στο νησί της Ρόδου».

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ενώ ο προσβάσιμος τουρισμός απευθύνεται στο 27% του πληθυσμού της Ευρώπης, μόνο το 9% των τουριστικών επιχειρήσεων είναι σε θέση να παρέχουν έστω και κάποιες υπηρεσίες προσβάσιμου τουρισμού.

Ο δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, κλείνοντας τις εργασίες της εκδήλωσης, ανέφερε ότι όλοι συμφωνούν φραστικά πως τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν ισότιμα δικαιώματα σε όλες τις κοινωνικές εργασιακές καθημερινές δραστηριότητες της ζωής με δικαίωμα πρόσβασης και κινητικότητας σε όλους τους χώρους, όμως όταν έρχεται η στιγμή να εφαρμοστούν στην πράξη τότε ο ένας μεταφέρει τις ευθύνες στον άλλο.

Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button