Άρθρογραφία

Μυρσίνη Ζορμπά: Το Παιδικό Θέατρο, στραμμένο προς τα ανοιχτά ζητήματα στην κοινωνία μας, αναδεικνύει το νόημα τους χωρίς διδακτισμό

«Το Παιδικό Θέατρο, που είναι στραμμένο προς τα ανοιχτά ζητήματα στην κοινωνία μας, όπως είναι η ετερότητα ή η διαφορετικότητα, και αναδεικνύει το νόημα τους χωρίς διδακτισμό, επιτελεί σημαντικό έργο».

Αυτό επισήμανε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά σήμερα, μετά το τέλος της παράστασης «Πιο Δυνατός και από τον Σούπερμαν» του Roy Kift, που ανέβασαν η Ομάδα Συντεχνία του Γέλιου, σε συνεργασία με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών. Το συγκεκριμένο θεατρικό έργο εξετάζει το ζήτημα της διαφορετικότητας και έχει ως πρωταγωνιστή έναν προέφηβο που, αν και καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο, καταφέρνει να κάνει όχι ένα αλλά πολλά βήματα για να συναντήσει τον Άλλον.

Καθολικά προσβάσιμη και γι’ αυτό υποδειγματική, η παράσταση «Πιο Δυνατός και από τον Σούπερμαν» εστιάζει μέσα από το θεατρικό πλαίσιο στο γεγονός ότι στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία το μέγιστο διακύβευμα είναι η ισότητα μέσα από τη διαφορετικότητα.

Ειδικότερα η Μυρσίνη Ζορμπά που παρακολούθησε την απογευματινή παράσταση της Κυριακής, σημείωσε:

«Το στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε δεν είναι μόνο η ορθή νομοθέτηση, ώστε τα άτομα με αναπηρία να αποκτήσουν επιτέλους πλήρη πρόσβαση και δράση στη σφαίρα της δημόσιας ζωής. Είναι η εφαρμογή και η εμπεδωμένη πρακτική της ισότητας και της αποδοχής της διαφορετικότητας, είναι η αλλαγή μιας χρόνιας και διαστρεβλωτικής νοοτροπίας που θέλει τους συμπολίτες μας με αναπηρία να αποτελούν μια ειδική κοινότητα, επιμελώς περιθωριοποιημένης από την κοινωνική ζωή και το δημόσιο χώρο.

Η ανοικτότητα, η επικοινωνία με τον Άλλον, η πολιτισμική ισότητα και ποικιλομορφία, η ενίσχυση της συλλογικής εμπειρίας, η συμμετοχικότητα, η ακύρωση των αναχρονιστικών στερεοτύπων για την κανονικότητα και την «αξία» της ανθρώπινης υπόστασης, είναι πράξεις με ισχυρό πολιτισμικό πρόσημο.

Διαβάστε:  «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα;»: Μια γλυκόπικρη ιστορία για τον αυτισμό, την εφηβεία και την οικογένεια

Πολιτισμός δεν είναι μόνο η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ή η διαχείριση και ανάδειξη των πολιτιστικών αγαθών, οι πολιτιστικές δραστηριότητες ως αυτόνομα αξιακά φορτία. Η ουσία του πολιτισμού έγκειται στη συμπερίληψη όλων των πολιτών , στην έκφραση όλων των κοινωνικών ομάδων, στην υψηλή αισθητική έκφραση του συνανήκειν. Πολιτισμός είναι η επικοινωνία με όρους ισότητας και διαφορετικότητας, με όρους συνδημιουργίας και συλλογικότητας.»

Πηγή
www.paron.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button