Άρθρογραφία

Μοναδικά έργα τέχνης παιδιών με αυτισμό

Ο αυτισμός είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης γνωστικής επιστήμης, μια ιδιαίτερα πολύπλευρη κατάσταση που παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανερμήνευτη και ανεξήγητη. 

Πραγματικά,  ο αριθμός των ατόμων –σε διεθνή επίπεδο- που έχουν διαγνωστεί με αυτισμό είναι αρκετά μεγάλος, δίνοντας στην ιατρική επιστήμη ένα  ευρύ πεδίο καταγραφής και παρατήρησης της ασθένειας.

Μέσα από το  εντυπωσιακό «τοπίο» ψυχικών και γνωστικών διακυμάνσεων, καταδεικνύεται απόλυτα ότι οι «ασθενείς» με αυτισμό  παράλληλα με τις όποιες δυσκολίες και ελλείψεις παρουσιάζουν κάποιες ιδιαίτερες, ξεχωριστές ικανότητες που φαντάζουν εξωπραγματικές για τους υπολοίπους από μας, όπως: ο βρετανός Stephen Wiltshire ο οποίος  μπορεί και σχεδιάζει σε 3D πανοράματα πόλεων από τη μνήμη του ή ο Daniel Tammet, ο οποίος ήταν σε θέση να μάθει δύσκολες γλώσσες σε εξαιρετικά σύντομο διάστημα όπως την ισλανδική σε μια εβδομάδα.

Αλλά ποια είναι η πραγματική εμπειρία του να ζεις με αυτισμό, βιώνοντας εμπειρίες και αισθήσεις πολύ έξω από τις συνηθισμένες και πέρα από τα κοινωνικά στερεότυπα;

Τα παρακάτω έργα τέχνης που σας παρουσιάζουμε (κυρίως από παιδιά) είναι ένα μέρος από μια υπέροχη έκδοση, την Drawing Autism των εκδόσεων 50 Watts και αφορούν σχέδια από μια απίστευτη συλλογή από έργα τέχνης από ανθρώπους που έχουν διαγνωσθεί με αυτισμό.

Ο συγγραφέας Jill Mullin, αναλυτής συμπεριφοράς και παιδαγωγός, έχει συγκεντρώσει ένα εντυπωσιακό φάσμα των εργασιών από καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως ο Gregory Blackstock , Jessica Park και Ping Lian Yeak αλλά και άγνωστους προς το παρόν, αλλά όχι λιγότερο ταλαντούχους.

Οι δημιουργίες τους, σε συνδυασμό με συνεντεύξεις καλλιτεχνών, αποτελούν ένα συναρπαστικό βιβλίο που απεικονίζει την πλούσια πολλαπλότητα του όρου αυτισμός.

Διαβάστε:  Ίδρυμα Ωνάση: Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό

Απέχοντας από το να τον περιγράψουμε ως  «διαταραχή», ή «αποδιοργάνωση»,  ή «υπολειτουργία», η ερμηνεία του πυρήνα του ιατρικού αυτού μυστηρίου μπορεί ίσως να βρει πιο πρόσφορο έδαφος εξερεύνησης με βάση τη διαφορετικότητα, την υποκειμενική εμπειρία και το απόλυτα προσωπικό εκφραστικό βίωμα. 

Πηγή
50watts.comwww.imommy.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button