Επικαιρότητα

Μοίρασαν σταχτοδοχεία στους λουόμενους, για να μη… «φυτεύουν» τις γόπες τους στην άμμο

Σε μία πρωτότυπη κίνηση προχώρησε σήμερα ο ΕΣΔΑΚ, με σκοπό την ενημέρωση των δημοτών και επισκεπτών του Ηρακλείου αναφορικά με τη μόλυνση που δημιουργούν στο περιβάλλον, τα αποτσίγαρα.

«Μην φυτεύετε τις γόπες τον τσιγάρων σας στην άμμο. Οι περυσινές δεν φύτρωσαν ακόμα!»

Όλοι έχουμε διαβάσει το παραπάνω χιουμοριστικό κείμενο, που κυκλοφορεί στα social media και καυτηριάζει την – κακή – συνήθεια ορισμένων καπνιστών να σβήνουν τα τσιγάρα τους στην άμμο των παραλιών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από τον ΕΣΔΑΚ, το παραπάνω αποτελεί μια κίνηση που δημιουργεί μια τεράστια περιβαλλοντική βόμβα, η οποία απειλεί τον άνθρωπο, τα πουλιά και τα ψάρια. Οι γόπες των τσιγάρων, πέρα από τον τεράστιο υγειονομικό κίνδυνο που συνιστούν για τα μικρά παιδιά (τα οποία τις βλέπουν ως «παιχνίδι») αποτελούν πηγή μόλυνσης των ακτών και των θαλασσών από το πλαστικό που περιέχει το φίλτρο, αλλά και λόγω των τοξικών ουσιών που έχουν τα επεξεργασμένα φύλλα καπνού του τσιγάρου. Παράλληλα, τα αποτσίγαρα αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς των ακτών – αγγίζει το 40% – γίνονται εύκολα «τροφή» για τα θαλασσοπούλια, αλλά και για τα ψάρια όταν καταλήγουν στις θάλασσες. Οι δε Έλληνες καπνιστές, «παράγουν» κάθε χρόνο κοντά στα 22 δισεκατομμύρια (3.500 τόνους) αποτσίγαρα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε και αυτή τη συνήθεια.

Ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης Ε.Σ.Δ.Α.Κ., με τη συνεργασία όλων των Δήμων – μελών του που έχουν παραλίες στα γεωγραφικά τους όρια, τοπικών φορέων, συλλόγων και αρχών, ξεκίνησε μια νέα εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των λουόμενων και ειδικά των καπνιστών, με τις πρώτες δράσεις να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στην παραλία του Καρτερού.

Σήμερα Σάββατο, 4 Αυγούστου, με τη συνεργασία του Λιμενικού Σώματος, του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρτερού και στελεχών του Συνδέσμου πραγματοποιήθηκε μια ακόμα ενημερωτική δράση με ταυτόχρονη διανομή του ειδικού, χάρτινου σταχτοδοχείου παραλίας που δημιούργησε ο Ε.Σ.Δ.Α.Κ. σε καπνιστές, αλλά και στις παράκτιες επιχειρήσεις της περιοχής. Ιδιαίτερα θετικό στοιχείο ήταν η θερμή ανταπόκριση των λουόμενων, Ελλήνων και ξένων, οι οποίοι δέχτηκαν με ευχαρίστηση το σταχτοδοχείο δεσμευόμενοι να το χρησιμοποιήσουν και να συμβάλλουν έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος.

«Το περιβάλλον «επιζητεί» την άμεση, πολύπλευρη και δυναμική αντίδρασή μας. Χρειάζεται την προστασία μας. Γι’ αυτό κι εμείς στον Ε.Σ.Δ.Α.Κ., παράλληλα με την εκστρατεία για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας – που έχει πολύ καλά αποτελέσματα – ανοίγουμε έναν νέο κύκλο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για να σταματήσουμε να βλέπουμε τις ακτές μας γεμάτες αποτσίγαρα. Ευελπιστώ ότι και αυτή η κίνηση, που έχει ήδη αγκαλιαστεί από συλλόγους και φορείς τους οποίους οφείλουμε και δημόσια να συγχαρούμε, θα βρει ανταπόκριση και από τους λουόμενους» δήλωσε ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Το ότι το κάπνισμα αποτελεί μια θανατηφόρα συνήθεια για τον άνθρωπο, είναι πλέον απόλυτα κατανοητό απ’ όλους. Ήρθε η στιγμή να συνειδητοποιήσουμε ότι με τα «παράγωγά» του, τα αποτσίγαρα που απορρίπτονται ανεξέλεγκτα στις ακτές, είναι και ψηλά στην λίστα με τους «θανατηφόρους» παράγοντες για τις θάλασσες και τις ακτές μας».

Οι δράσεις συνεχίζονται και ο Ε.Σ.Δ.Α.Κ. απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε κάθε φορέα ή σύλλογο που το επιθυμεί, να συμμετάσχει στη νέα αυτή εκστρατεία. Εκδήλωση ενδιαφέροντος μπορεί να γίνει εύκολα και απλά, με ένα τηλεφώνημα στον Σύνδεσμο, στο 2810361610, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Σημείωση: Το κάπνισμα σκοτώνει!

Πηγή
www.neakriti.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button