Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: «Βάζουμε τέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ»

Ανάρτηση του πρωθυπουργού στο twitter για το διϋπουργικό νομοσχέδιο και τη διάταξη για τα φάρμακα των βαριά νοσούντων – ΝΔ: Η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη γίνεται πράξη

Ανάρτηση σχετικά με τη διάταξη του διϋπουργικού νομοσχεδίου που αφορά τη διανομή των φαρμάκων κατ’οίκον για τους βαριά νοσούντες έκανε νωρίτερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε: «Βάζουμε τέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Αρχίζουμε με τους συμπολίτες μας που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη: το Διϋπουργικό νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για διανομή φαρμάκων σε βαριά νοσούντες στο σπίτι, στο χώρο νοσηλείας ή στα φαρμακεία της γειτονιάς».

Δείτε την ανάρτησή του

Ανακοίνωση της ΝΔ

Την αρχή του τέλους για τις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ προδιαγράφει το διυπουργικό νομοσχέδιο που συζητείται από σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, σύμφωνα με τη ΝΔ. Έτσι, ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για να γίνει πράξη η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για διανομή φαρμάκων στους βαριά ασθενείς στα σπίτια, στα φαρμακεία της γειτονιάς τους ή στις κλινικές που νοσηλεύονται. Πρόκειται, άλλωστε, όχι μόνο για προεκλογική δέσμευση, αλλά και για κυβερνητική προτεραιότητα που έθεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ουρές της ντροπής» το συνωστισμό βαριά ασθενών έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και αναφέρθηκε στη διανομή φαρμάκων ως ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών με σοβαρά νοσήματα.

Διαβάστε:  ΕΟΠΥΥ: Αποζημιώνονται κανονικά οι θεραπείες ειδικής αγωγής!!!

Στις βασικές προβλέψεις του, για το μείζον αυτό ζήτημα, το διυπουργικό νομοσχέδιο αναφέρει ότι «πολλαπλασιάζονται τα κανάλια διανομής φαρμάκων υψηλού κόστους με σκοπό τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών σε αυτά… ατελώς και χωρίς την επιβάρυνσή τους». Έτσι, τα φάρμακα υψηλού κόστους που λαμβάνουν βαριά ασθενείς συμπολίτες μας και τα οποία μέχρι σήμερα χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, θα αποστέλλονται στο ιδιωτικό φαρμακείο της επιλογής του ασφαλισμένου χωρίς καμία επιβάρυνση γι’ αυτόν. Η αρχή, όπως τονίζει η ΝΔ, θα γίνει με τα φάρμακα των καρκινοπαθών και των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και θα επεκταθεί σταδιακά σε άλλες ομάδες βαριά ασθενών. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση, που θα εκδοθεί αμέσως μετά την ψήφιση του διυπουργικού νομοσχεδίου, όπως σημειώνεται.

Στο μεταξύ, προωθούνται οι διαδικασίες ώστε τα σκευάσματα για τις χημειοθεραπείες των ασφαλισμένων που γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές, να παραλαμβάνονται πλέον από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με ευθύνη των κλινικών, χωρίς ταλαιπωρία για τους ασθενείς. Μέχρι σήμερα, όσοι ασθενείς προγραμμάτιζαν χημειοθεραπεία σε ιδιωτικές κλινικές, ήταν υποχρεωμένοι να παραλαμβάνουν οι ίδιοι το φάρμακό τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Με τη νέα ρύθμιση, η παραλαβή θα γίνεται από την κλινική με δική της ευθύνη και οι ασθενείς θα πηγαίνουν κατευθείαν για θεραπεία χωρίς την πρόσθετη ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν με το ισχύον σύστημα. Για να ανταποκριθεί το κράτος στη στοιχειώδη αυτή υποχρέωσή του απέναντι στην ευπαθή αυτή ομάδα των συμπολιτών μας, θα υπογραφεί εντός των προσεχών ημερών σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτικών κλινικών.

Προετοιμασία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει ήδη ξεκινήσει -και είναι μάλιστα σε τελικό στάδιο- και για την κατ’ οίκον διανομή των φαρμάκων που διακινεί ο ΕΟΠΥΥ. Είναι, ήδη, έτοιμη η προκήρυξη για την αναζήτηση εταιρείας μεταφοράς που θα διανέμει κατ’ οίκον τα φάρμακα χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς.

Διαβάστε:  Νέα οδηγία ΕΟΠΥΥ για την παραπομπή σε Κέντρα Αποκατάστασης, έντονες αντιδράσεις

Με τις παράλληλες αυτές κινήσεις, οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για πολιτικές με επίκεντρο τον άνθρωπο, γίνονται πράξη με συνέπεια και ταχύτητα. Και το νομοσχέδιο που συζητείται τώρα στην Ολομέλεια της Βουλής στέλνει έμπρακτα μήνυμα συνέπειας και κοινωνικής ευαισθησίας της νέας κυβέρνησης, όπως επισημαίνεται.

Συνολικά με τις προωθούμενες ρυθμίσεις για τον ευαίσθητο χώρο της υγείας:

  1. Διευκολύνεται η πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα υψηλού κόστους και ανοίγει ο δρόμος για να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών που συνωστίζονταν σε ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να παραλάβουν τα φάρμακά τους.
  2. Επιταχύνεται η διαδικασία ηλεκτρονικής προέγκρισης για την χορήγηση φαρμάκων προκειμένου να υπάρχει έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών στην αναγκαία φαρμακοθεραπεία.
  3. Εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη ροή εσόδων προς τον ΕΟΠΥΥ από τους παρόχους του και τις φαρμακευτικές εταιρείες και, επομένως, η οικονομική σταθερότητα του.
  4. Διασφαλίζεται η ομαλή τροφοδοσία των νοσοκομείων με φάρμακα και υγειονομικό υλικό.
  5. Αντιμετωπίζονται στρεβλώσεις με στόχο την οικονομική σταθερότητα των φορέων, που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας και την καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Πηγή
www.protothema.gr/
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button