Επικαιρότητα

Μέτρα με το σταγονόμετρο για τα άτομα με αναπηρία

Στη Βουλή και σε τρία επίπεδα τίθεται τις τελευταίες ημέρες το ζήτημα των ελλείψεων όσον αφορά την ανταπόκριση της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας στις ανάγκες των ανάπηρων πολιτών και την υποχρέωση της πολιτείας να τους αντιμετωπίζει τουλάχιστον ισότιμα.

Αρχικώς, ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού και αντιπρόεδρος του κόμματος Γ. Μαυρωτάς υπέβαλε πρόταση στον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση ειδικά για τους πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής (μεταγλωσσικοί κωφοί και βαρήκοοι), προκειμένου να αποκτήσουν προσβασιμότητα στα πολιτικά δρώμενα. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο κ. Μαυρωτάς, «δεδομένου ότι η νοηματική γλώσσα είναι κατανοητή μόνο από λίγα άτομα με προβλήματα ακοής και παρέχεται μόνο στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας, θα ήταν χρήσιμο η Βουλή των Ελλήνων να κάνει χρήση των νέων τεχνολογιών και να εφαρμόσει συστήματα “speech to text” (μετατροπής λόγου σε κείμενο), έτσι ώστε να υποτιτλίζονται άμεσα οι ομιλίες των βουλευτών στις επιτροπές και στην Ολομέλεια». Ετσι, καταλήγει ο κ. Μαυρωτάς, θα δοθεί η δυνατότητα σε πολλούς συμπολίτες μας με προβλήματα ακοής να παρακολουθούν άμεσα τα δρώμενα στο Κοινοβούλιο.

Την ίδια στιγμή, ο τέως βουλευτής του Ποταμιού και νυν ανεξάρτητος Γ. Αμυράς, σε ερώτηση που απευθύνει στην υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, αφού υπογραμμίζει το γεγονός ότι «έχουν παρέλθει περισσότερο από τέσσερα χρόνια από την έκδοση της τελευταίας προκήρυξης για την κάλυψη θέσεων εργασίας σε φορείς του Δημοσίου για αναπήρους συμπολίτες μας, με περιορισμένες δυνατότητες απασχόλησης, συγγενείς πρώτου βαθμού με υψηλό ποσοστό αναπηρίας» (αφορά επίσης και πολύτεκνους), ζητεί να πληροφορηθεί η εθνική αντιπροσωπεία πότε θα εκδοθεί νέα προκήρυξη, καθώς και πόσες και ποιες θέσεις εκκρεμούν συνολικά προς πλήρωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού νόμου.

Τέλος, σε συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής με αντικείμενο νομοθετική διάταξη η οποία αφορά τη διεύρυνση της σύνθεσης της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου –και που εισάγεται σήμερα προς ψήφιση στην Ολομέλεια–, ο πρόεδρος της επιτροπής Γ. Σταυρόπουλος επισήμανε ότι η εκπροσώπηση των αναπήρων αντιμετωπίζεται ανισότιμα από την κυβέρνηση σε σχέση με άλλες ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν προβλήματα ως προς την άσκηση των δικαιωμάτων τους.

Πηγή
www.kathimerini.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button