Επικαιρότητα

Λεμεσός: Πέταξαν στον δρόμο 17 παιδιά με αυτισμό!!!

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται ο Σύνδεσμος για Άτομα με Αυτισμό καθώς εδώ και δύο εβδομάδες έχει αναστείλει τη λειτουργία του Κέντρου Ημέρας Απασχόλησης Παιδιών με Αυτισμό στη Λεμεσό και τα 17 παιδιά που φιλοξενούνταν εκεί παραμένουν καθηλωμένα στο σπίτι.

Η κατάσταση μόνο δραματική μπορεί να χαρακτηριστεί, με τον σύνδεσμο να καταβάλλει απεγνωσμένες προσπάθειες για να εξεύρει λύσεις. Ο εφιάλτης ξεκίνησε όταν μετά από επιθεώρηση που διενεργήθηκε τον Μάιο από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το κτήριο στην οδό Διστόμου που στέγαζε το κέντρο κρίθηκε ακατάλληλο. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκαν εμφανείς υγρασίες και μούχλα στην οροφή και την τοιχοποιία και σοβαρές ρωγμές, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν η υγεία και η σωματική ακεραιότητα των παιδιών και του προσωπικού.

Οι ιδιοκτήτες εξάλλου είχαν επιδώσει μέσω δικηγόρου προειδοποιητική επιστολή με την οποία ζητούσαν την άμεση εκκένωση του υποστατικού.

«Βρισκόμαστε σε απόγνωση», αναφέρει στον «Π» η πρόεδρος του συνδέσμου Τασούλα Γεωργιάδου. «Υποχρεωθήκαμε να φύγουμε χωρίς να έχουμε εναλλακτική λύση για στέγαση, χωρίς οποιοσδήποτε φορέας», όπως καταγγέλλει, «να υποδείξει κάποιον άλλο κατάλληλο χώρο». Προσπαθούμε εδώ και δύο χρόνια να βρούμε στέγνη για το κέντρο, υποδεικνύει η κ. Γεωργιάδου, αλλά τα ενοίκια στη Λεμεσό είναι δυσθεώρητα.

Σε λυόμενα χωρίς ρεύμα

Μην έχοντας άλλη επιλογή και κάτω από το βάρος της ευθύνης για την ευημερία των παιδιών, ο σύνδεσμος εγκατέστησε λυόμενες αίθουσες ως προσωρινή λύση, σε τεμάχιο που του παραχωρήθηκε στα Πολεμίδια. «Τη δεδομένη στιγμή», λέει η Τασούλα Γεωργιάδου, «είχαμε δύο επιλογές, ένα ανθυγιεινό περιβάλλον ή λυόμενες αίθουσες. Επιλέξαμε τη δεύτερη». Κανένας όμως αρμόδιος, τονίζει, «δεν σκέφτηκε τι θα κάνουμε χωρίς ρεύμα και νερό». «Οι αίθουσες», υποδεικνύει, «είναι εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες και ειδικότερα τώρα με τις υψηλές θερμοκρασίες η κατάσταση είναι ανυπόφορη».

Η πρόεδρος του συνδέσμου εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της, διότι όπως αναφέρει, ενώ οι λειτουργοί του Γραφείου Ευημερίας γνώριζαν τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για εξεύρεση στέγης, δεν έδειξαν καμία ευαισθησία για το τι θα απογίνουν τα παιδιά. Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, αναφέρει η Τασούλα Γεωργιάδου, με κίνδυνο να ανασταλεί οριστικά η λειτουργία του προγράμματος, με αποτέλεσμα 17 παιδιά να μείνουν εγκλωβισμένα στα σπίτια τους, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα ίδια και τις οικογένειές τους.

Η πρόεδρος του συνδέσμου απευθύνει έκκληση προς την υπουργό Ζέτα Αιμιλιανίδου να βοηθήσει να υπερπηδηθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, τουλάχιστον για την παροχή ρεύματος και νερού και την εξασφάλιση κονδυλίου για προστασία από τον ήλιο, μέχρις ότου εξευρεθούν μονιμότερες λύσεις. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Πολεμιδιών εξετάζει το ενδεχόμενο να παραχωρήσει στον σύνδεσμο το παλιό νηπιαγωγείο στον συνοικισμό Αγίου Νικολάου. Ωστόσο, απαιτούνται 100 χιλιάδες ευρώ για να αποκατασταθεί το κτήριο.

Σε επικοινωνία που είχε ο «Π» χθες με τον δήμαρχο Νίκο Αναστασίου, μας ανέφερε ότι το θέμα της παραχώρησης του κτηρίου θα απασχολήσει ειδική συνεδρία του δημοτικού συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα. Μιλώντας στον «Π» η αν. διευθύντρια των Υπ. Κοινωνικής Ευημερίας Μαρία Κυριατζή ανέφερε ότι άμεσα θα γίνει έλεγχος στον χώρο όπου μετακινήθηκε το κέντρο και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο άλλων διευθετήσεων και αφού συνεκτιμηθούν όλα τα δεδομένα οι υπηρεσίες θα προσφέρουν τη βοήθεια και την καθοδήγηση που μπορούν.

Πηγή
politis.com.cy
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button