Άρθρογραφία

Κυριακή Φράγκου: Μία σύγχρονη μητέρα Τερέζα που μαγειρεύει για τους άστεγους της Θεσσαλονίκης

Ο Γιώργος Σεφέρης κατά την ομιλία του στην απονομή του βραβείου Νόμπελ είπε:

«Σ’ αυτόν τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει να αναζητήσουμε τον άνθρωπο όπου κι αν βρίσκεται».

Κι αυτή είναι μια φράση που ταιριάζει άψογα στην Εθελοντική Διακονία Αστέγων και στη δράση της.

Η ΕΔΑ είναι ένα φιλανθρωπικό σωματείο, το οποίο δημιουργήθηκε το 2015 και αποτελείται αποκλειστικά από εθελοντισμό και ανθρωπιστική βοήθεια. Η ιδέα της ξεκίνησε από την Κυριακή Φράγκου, μια γυναίκα που δίνει τον καλύτερο της εαυτό και βοηθά δεκάδες συμπολίτες μας που η ζωή τους επιφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Μιλώντας στην parallaxi αποκάλυψε πως όλα ξεκίνησαν από μια εικόνα «ενός άντρα γύρω στα 45 να ανοίγει ένα κάδο και να τρώει μέσα από τα σκουπίδια». Η Εθελοντική Διακονία Αστέγων δεν αποτελεί ΜΚΟ και παρ’ολα αυτά έχει καταφέρει πέρα από τα συσσίτια, να βοηθάει: 12 Μητροπόλεις, 4 Ορφανοτροφεία, 4 Γηροκομεία, τις Φυλακές Διαβατών & Κασσάνδρειας, το Ογκολογικό Παίδων Ιπποκράτειου, την Ιεραποστολή Κεντρικής Τανζανίας Αρρούσας, καθώς και Ιερές μονές εντός κι εκτός Αγίου Όρους.

Πως λειτουργεί η ΕΔΑ και τα συσσίτια

Η Εθελοντική Διακονία Αστέγων, κάνει διανομές γευμάτων σε αστέγους με τη μέθοδο του ντελίβερι, στο δρόμο, στα σοκάκια, στα πάρκα, ενώ παλιότερα γινόταν και σε Νοσοκομεία. Τα γεύματα είναι τρία. Γίνονται κάθε Τρίτη, Πέμπτη στις 18.30 και Κυριακή στις 20:30 στην Αψίδα Γαλέριου (Καμάρα) & μετά στο δρόμο.

Το κύριο πιάτο των γευμάτων προετοιμάζεται στο σπίτι της κα Φράγκου, όπως σημειώνει η ίδια και όλα τα άλλα στο σύλλογο που βρίσκεται στη οδό Κολοκοτρώνη 1 στον Άγιο Παύλο.

Μιλώντας κανείς μαζί της, διαπιστώνει πως είναι ένας άνθρωπος με όλη την έννοια της λέξης, ο οποίος εκτιμά τις αξίες της ζωής, όπως είναι ο εθελοντισμός, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στη βοήθεια που έχει γι’ αυτό το σπουδαίο έργο από τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου τον πάτερ Νικόλαο Χαμαμτζόγλου, αλλά και από τους εθελοντές που συνδράμουν με όλη τους την καρδιά.

Η ΕΔΑ, η πανδημία του κορωνοϊού και η κακοκαιρία

Σαφώς η πανδημία του κορωνοϊού και η κακοκαιρία, άλλαξαν κάπως τα πλάνα της ΕΔΑ, χωρίς όμως να μειώσουν τη δράση της. Η Κυριακή Φράγκου ανέφερε πως ο δήμος Θεσσαλονίκης, φιλοξενεί 65 άστεγους στο Υπνωτήριο Αστέγων, έναν ξεχωριστό, όμορφο χώρο που «τον επισκεπτόμαστε συχνά και βλέπουμε πόσο αξιόλογα λειτουργεί. Βοηθάμε με φρούτα λαχανικά & ότι έχουμε άλλο».

Μάλιστα λόγω του χιονιά και του κρύου, όπως και στην πρώτη καραντίνα, έτσι και τώρα, ο δήμος φιλοξενεί αστέγους σε προσωρινή δομή μέσα στο χώρο της ΔΕΘ, με την Εθελοντική Διακονία Αστέγων να στέκεται δίπλα στους 15 ανθρώπους που έχουν βρει εκεί καταφύγιο.

«Ξέρετε οι άστεγοι είναι πάρα πολλοί και δεν μιλώ για τους καταγεγραμμένους αλλά και για αυτούς που το όνομα τους δεν είναι σε καμία λίστα. Επίσης οι άστεγοι δεν είναι μόνο στον Δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και σε άλλους Δήμους , που θα πρέπει να το δουν και αυτοί σοβαρά» τόνισε η πρόεδρος της ΕΔΑ, Κυριακή Φράγκου, συμπληρώνοντας πως «είναι ένα θέμα που το αφήνουν στην άκρη και δε ξέρω γιατί, ενώ πρόκειται για Ανθρώπους».

Η κυρία Φράγκου στάθηκε επίσης στη συμβολή του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα και του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, Χάρη Αηδονόπουλου οι οποίοι αμφότεροι βοηθούν σε θέματα που απασχολούν αστέγους.

Πως μπορεί κάποιος να συνδράμει και ποιοι είναι οι στόχοι για το μέλλον

«Η βοήθεια που μπορεί κάποιος να προσφέρει στο σύλλογο είναι με υλικά αγαθά, τρόφιμα ρούχα και κουβέρτες ανάλογα με την εποχή» σημειώνει η πρόεδρος της ΕΔΑ. Επίσης καλεί τους ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν να παρακολουθήσουν τις καθημερινές δράσεις του σωματείου στα social media, κάτι που σίγουρα θα τους κάνει να συνειδητοποιήσουν πόσο σπουδαίο είναι να βοηθάς τον συνάνθρωπό σου.

«Στόχος είναι να μας παραχωρήσουν έναν πολυχώρο που θα υπάρχουν επαγγελματικές κουζίνες, ψυγεία, καταψύκτες, που θα μαγειρεύουμε καθημερινά γεύματα αστέγων. Στον ίδιο χώρο θα έχουμε Κοινωνικό Παντοπωλείο για άπορες οικογένειες (ήδη βοηθούνται 50 οικογένειες κάθε μήνα) και Κοινωνικό Φαρμακείο», ώστε να δίνονται φάρμακα στους ανασφάλιστους όπως ήδη δίνει η ΕΔΑ, υπογραμμίζει η Κυριακή Φράγκου.

Επίσης επιθυμία της ΕΔΑ και της ίδιας είναι ο χώρος να έχει κλιματιστικά για να μπορούν να φιλοξενούνται άστεγοι, ειδικά όταν έχει δύσκολες καιρικές συνθήκες, δανειστική βιβλιοθήκη, ιατρό, δικηγόρο για τις υποθέσεις τους, με σκοπό πάντα αυτοί οι άνθρωποι να «γυρίζουν πίσω στη ζωή», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Η Κυριακή Φράγκου, για να βοηθήσει περαιτέρω τις δράσεις της ΕΔΑ, έχει γράψει το βιβλίο «Όρεξη να’χεις για Θεό», το οποίο κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική, τα έσοδα του οποίου πηγαίνουν στα παιδιά της Αφρικής και συγκεκριμένα της Αρρούσας , καθώς και στα γεύματα των αστέγων. Τον Μάρτιο μάλιστα θα κυκλοφορήσει το πρώτο παραμύθι της αφιερωμένο στα παιδιά της Αφρικής, ενώ ευελπιστεί το 2021 να βγει στην κυκλοφορία ένα βιβλίο – ημερολόγιο με μαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις από αστέγους.

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα της ΕΔΑ, τόνισε πως είναι η δημιουργία ενός μικρού ατομικού σπιτιού για αστέγους «με πόρτα, παράθυρο, ένα ντουλαπάκι, ράφι και ένα κρεβάτι με ροδάκια. Και επιτέλους με δικά τους κλειδιά».

Πηγή
parallaximag.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button