Νέα

Κυβέρνηση: Κάποια στιγμή στο μέλλον θα δούμε τα αιτήματα των βαριά κινητικά αναπήρων!!!

Μείζον ζήτημα ηθικής τάξεως για την κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο ειδικότερα, αλλά και για το σύνολο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, εγείρεται από το γεγονός ότι είτε διά της σιωπής των περισσοτέρων, είτε μέσω γενικόλογης, τυπικού χαρακτήρα, υπόσχεσης για μελλοντική διευθέτηση, απορρίφθηκε το αίτημα μεγίστης κοινωνικής ευαισθησίας που έθεσε η Εθνική Ομοσπονδία Κινητικά Αναπήρων και υποστηρίχθηκε από μεγάλο τμήμα της αντιπολίτευσης: να θεσμοθετηθεί η μείωση ή και απαλλαγή από το ΦΠΑ όλων των «εργαλείων διαβίωσης των βαριά κινητικά αναπήρων».

Η συζήτηση άνοιξε στο πλαίσιο του επείγοντος νομοσχεδίου που εισάγεται στις αρχές της εβδομάδας στην Ολομέλεια προς ψήφιση, και ειδικότερα με αφορμή διάταξή του η οποία προβλέπει μείωση του ΦΠΑ για μόνο δύο είδη: για τα λευκά μπαστούνια και τις γραφομηχανές με χαρακτήρες Braille που προορίζονται για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία όρασης.

Μια τυπική φράση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξ. Μεϊκόπουλου στις συνεδριάσεις των αρμόδιων Επιτροπών χθες Παρασκευή, η ηχηρή σιωπή όλων των κυβερνητικών βουλευτών που έλαβαν το λόγο χθες και σήμερα, και η διά αόριστης υπόσχεσης απόρριψη του αιτήματος εκ μέρους της υφυπουργού Οικονομικών Αικατερίνης Παπανάτσιου λίγο πριν το τέλος της σημερινής συνεδρίασης («Δεχόμαστε τις παρατηρήσεις και για τα υπόλοιπα, όπως για αμαξίδια, θα το δούμε συνολικά και για άλλα», είπε χαρακτηριστικά χωρίς να προσδιορίζει χρονικά το πότε θα συμβεί αυτό), διαμορφώνουν τη στάση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επί του συγκεκριμένου θέματος.

Νωρίτερα, από πλευράς της αντιπολίτευσης στο θέμα αναφέρθηκαν: Αρχικώς ο κ. Γ. Αμυράς (Ποτάμι) με πρωτοβουλία του οποίου προσεκλήθη η Ομοσπονδία στην διαδικασία ακρόασης φορέων. Σε παρέμβασή του, εξάλλου, σήμερα είπε μεταξύ άλλων: «Δεν πρέπει το Υπουργείο να προστρέξει και όλοι μας να δείξουμε ευαισθησία; Ξέρουμε πόσα πρόσθετα έξοδα έχει ένας ανάπηρος για την διαβίωσή του». Στη συζήτηση επί των άρθρων, ο κ. Γ. Βλάχος (ΝΔ): «Υπάρχει αίτημα για μηδενικό ΦΠΑ για ΑΜΕΑ. Περιμένουμε θέση κυβέρνησης αν μπορεί μηδενικό συντελεστή, ή και λιγότερο του 6%». Ο κ. Ι. Κουτσούκος (ΔΗΣΥ), ο οποίος αναφέρθηκε σε τροπολογία εννέα βουλευτών του κόμματός του μέσω της οποίας και υπό τον τίτλο «μείωση φορολογίας για τη βελτίωση της εκπαίδευσης, της υγείας, της μεταφοράς και της καθημερινότητας των Ατόμων με Αναπηρία», ζητείται η απαλλαγή από ΦΠΑ των ειδών που ειναι απολύτως απαραίτητα στους συνανθρώπους μας με αναπηρίες.

Στο υπόμνημα που έστιλε χθες στη Βουλή η Εθνική Ομοσπονδία Κινητικά Αναπήρων, σημειώνονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Είναι πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας η μείωση του ΦΠΑ από το 13% για τα είδη-εργαλεία διαβίωσης των βαριά κινητικά αναπήρων. Στη δεδομένη χρονική στιγμή, που η ανέχεια έχει χτυπήσει πολλές πόρτες βαριά κινητικά αναπήρων, θεωρούμε ότι είναι δίκαιο και ηθικό, να συμπεριληφθούν τα είδη αυτά στη μείωση του ΦΠΑ στο 6% που προβλέπει και πολύ σωστά το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τα λευκά μπαστούνια.

Ειδικότερα αναφερόμαστε στα βασικά εργαλεία διαβίωση των βαριά κινητικών αναπήρων, δηλαδή: αναπηρικά αμαξίδια (χειροκίνητα και ηλεκτρικά), μαξιλάρια κατακλίσεων, προσθετικά μέλη, ορθωτοί νάρθηκες και γενικότερα βοηθήματα για την διευκόλυνση της ζωής και της κίνησης των βαριά κινητικά αναπήρων. Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντική ελάφρυνση θα αποτελούσε μια τέτοια μείωση τόσο στα ασφαλιστικά ταμεία, όσο και στα ίδια τα άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες, τα οποία υποχρεούνται να καταβάλουν από την τσέπη τους το μεγάλο υπερβάλλον κόστος της διαφοράς μεταξύ της αποζημιούμενης από τον ΕΟΠΥΥ τιμής και της εμπορικής αξίας εν μέσω κρίσης.

Για να έχετε μια τάξη μεγέθους αυτής της διαφοράς, επισημαίνουμε ότι η τιμή αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ για ένα χειροκίνητο αμαξίδιο ελαφρού τύπου, είναι περίπου 1.050 ευρώ, ενώ η εμπορική τιμή ενός αξιόπιστου αμαξιδίου είναι 2.500 ευρώ. Για μας, τα αμαξίδιά μας και τα προσθετικά μέλη, είναι τα «πόδια» μας. Χωρίς αυτά δεν κινούμαστε, δεν υπάρχουμε, δεν ζούμε».

Για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που έλαβαν το λόγο στις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών Επιτροπών το τελευταίο διήμερο, το ζήτημα αυτό απλώς «δεν υπήρξε»: άπαντες βρήκαν ως σημαντικότερο το να μιλήσουν για την … κατάσταση στην Υεμένη, τις δημοσκοπήσεις, το μπούλινγκ που δέχτηκαν με αφορμή το ζήτημα των συντάξεων, την «παραπληροφόρηση» από τα ΜΜΕ έναντι της κυβερνητικής πολιτικής, το μέιλ Χαρδούβελη, το εάν ήταν τα δύο πρώτα ή το τρίτο μνημόνιο μεγαλύτερα σε χρονική διάρκεια, για θέματα της εκλογικής τους περιφέρειας, για το ΔΝΤ, ή ακόμα και για την ψυχολογική κατάσταση των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Πηγή
www.kathimerini.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button