Επικαιρότητα

Κορωνοϊός στα σχολεία: Τουλάχιστον 35.000 κρούσματα από 1-26 Νοεμβρίου

O κορωνοϊός είναι σε έξαρση στη χώρα. Με πάνω από 600 διασωληνωμένους, 6 και 7 χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και δεκάδες ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους κάθε 24ωρο θα ήταν δύσκολο να ειπωθεί το αντίθετο.

Τι γίνεται, όμως, στα σχολεία; Η κυβέρνηση καμαρώνει ότι πάνε όλα καλά, τηρούνται, λέει, τα πρωτόκολλα, και ελάχιστα τμήματα σχολείων είναι κλειστά, όπως δεν σταματά να επαναλαμβάνει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Τις ίδιες δηλώσεις έκανε και την Πέμπτη στα «Παραπολιτικά»: Δεν τίθεται θέμα να κλείσουν ξανά τα σχολεία, σημείωσε για να προσθέσει: Το πρωτόκολλο τηρείται αυστηρά και 15 τμήματα είναι κλειστά σε σύνολο περισσότερων από 85.000 τμημάτων.

Για τα κλειστά τμήματα έχει δίκιο η κυρία Κεραμέως, είναι ελάχιστα. Κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται και από τον πίνακα του υπουργείου Παιδείας που διαρκώς ανανεώται. Δείτε, για παράδειγμα, τα στοιχεία μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 26 Νοεμβρίου:

Το 50% +1

Αυτό που δεν θυμίζει συχνά η υπουργός Παιδείας (τουλάχιστον τόσο συχνά όσο επαναλαμβάνει ότι ελάχιστα σχολικά τμήματα είναι κλειστά) είναι κάτι άλλο:

Με βάση τα πρωτόκολλα της κυβέρνησης για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει να νοσήσουν πάνω από τους μισούς μαθητές  του ταυτόχρονα (το γνωστό 50% +1).

Μέχρι τότε αυτό που γίνεται είναι να πολλαπλασιάζονται τα τεστ και, το πολύ – πολύ, να μην πηγαίνουν στο σχολείο για λίγες μέρες οι κοντινές επαφές ενός κρούσματος.

Χιλιάδες κρούσματα στα σχολεία

Ας δούμε ορισμένους αριθμούς με βάση τα στοιχεία που δίνει ο ΕΟΔΥ.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας μέχρι τις 26 Νοεμβρίου 2021 ήταν 914.824.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στις ηλικίες 0 έως 17 από την αρχή της πανδημίας μέχρι τις 26 Νοεμβρίου 2021 ήταν 149847. Το στοιχείο προκύπτει από την έκθεση του ΕΟΔΥ στις 26 Νοεμβρίου 2021 που μπορείτε να δείτε. Σημειώνεται ότι το 16,5% είναι το ποσοστό των κρουσμάτων σε αυτές τις ηλικίες, από την αρχή της πανδημίας.

Πάμε τώρα να δούμε ποια ήταν τα στοιχεία σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ την 1η Νοεμβρίου 2021:

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2021 ήταν 747.595.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στις ηλικίες 0 έως 17 από την αρχή της πανδημίας μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2021 ήταν 110838. Σημειώνεται ότι το 14,9% είναι το ποσοστό των κρουσμάτων σε αυτές τις ηλικίες, από την αρχή της πανδημίας.

23,3% των κρουσμάτων στις ηλικίες 0-17

Από την 1η Νοεμβρίου μέχρι τις 26 Νοεμβρίου το ποσοστό των κρουσμάτων στις ηλικίες 0-17 αυξήθηκε από το 14,9% στο 16,5%. Προσέξτε, αυτά τα ποσοστά είναι επί του συνόλου των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας.

Τι ισχύει όμως για το διάστημα από την 1η έως την 26η Νοεμβρίου, δηλαδή τότε που έχουμε έξαρση της πανδημίας;

– Είχαμε συνολικά 167.229 (914.824 – 747.595) κρούσματα.

– Στις ηλικίες 0-17 τα κρούσματα ήταν 39.009 (149847– 110.838).

Συμπέρασμα: Το 23,3% από το σύνολο των κρουσμάτων είναι στις ηλικίες 0-17, για το διάστημα από την 1η έως την 26η Νοεμβρίου 2021.

Το λιγότερο που προκύπτει από τα παραπάνω είναι πως τα στοιχεία που παρουσιάζει διαρκώς η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, για τα κλειστά τμήματα στα σχολεία δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα.

Το δεδομένο πως σε νεότερες ηλικίες οι νοσούντες κινδυνεύουν λιγότερο είναι γνωστό. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η διασπορά που υπάρχει από και προς τα σχολεία είναι αμελητέα.

Η εικονική πραγματικότητα από τα 50%+1 «μαγειρεμένα» νούμερα της κυβέρνησης δεν μπορεί να το κρύψει. Εάν, δε, προσθέσει κανείς ότι το υπουργείο Παιδείας αντί να μειώσει τους αριθμούς μαθητών ανά τάξη προχώρησε σε αρκετές περιπτώσεις σε συγχωνεύσεις τμημάτων, τότε η κυβερνητική ευθύνη μεγαλώνει.

Σημείωση: Προφανώς, στο ποσοστό για τις ηλικίες 0 – 17 ένα μέρος είναι πολύ μικρά παιδιά που δεν πηγαίνουν ακόμα σχολείο (δείτε τον πίνακα και τα στοιχεία στα αριστερά από την έκθεση του ΕΟΔΥ στις 26 Νοεμβρίου). Αυτό το μέρος είναι μικρό και μειώνει ελάχιστα το ποσοστό του 23,3% που αναφέραμε παραπάνω.

Ισως την πιο ενδεικτική απάντηση στον παραλογισμό Κεραμέως-κυβέρνησης που κάνουν ότι δε βλέπουν τι συμβαίνει μέρα με τη μέρα στα σχολεία, την έδωσε η ΕΛΜΕ Πειραιά:

“Τι άλλο θα ισχυριστούν νια να κρύψουν την επικίνδυνη πολιτική τους (βλέπε συγχωνεύσεις τμημάτων), που αντιμετωπίζει τα μέτρα προστασίας του λαού σαν κόστος;

Τι κι αν πάνω από 16 χιλιάδες παιδιά (0-17 ετών) νόσησαν το τελευταίο δεκαήμερο; Τι και αν το 22%-26% των ημερήσιων κρουσμάτων είναι σε παιδιά, με επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ;

Την ώρα μάλιστα που άπαντες γνωρίζουν ότι ακόμη και αυτός ο υψηλός αριθμός ενδέχεται να είναι χαμηλότερος του πραγματικού, καθώς τα σελφ τεστ που προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα του υπουργείου, δεν έχουν μεγάλο ποσοστό αξιοπιστίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Πανηγυρίζει το ΥΠΑΙΘ ότι έχουν κλείσει ελάχιστα τμήματα και σχολεία! Στην πραγματικότητα, ο μόνος λόγος που δεν έχουν κλείσει περισσότερα σχολεία ή τμήματα, είναι η πρόβλεψη που υπάρχει στο πρωτόκολλο για «λουκέτο», μόνο αν νοσήσει το 50% + ένας των μαθητών ενός τμήματος.

Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα περισσότερα τμήματα είναι πολυάριθμα (άνω των 20 μαθητών) ή συγχωνεύονται (φτάνοντας ακόμη και τους 27-28 μαθητές), σημαίνει ότι τα τμήματα ή τα σχολεία δεν θα κλείσουν ακόμη κι αν οι μισοί μαθητές είναι άρρωστοι! Και μετά παραπονιούνται γιατί εύστοχα βαφτίστηκαν τα πρωτόκολλα αυτά, σαν πρωτόκολλα υπερμετάδοσης και όχι αντιμετώπισης του ιού…

Οι απίστευτοι αυτοί ισχυρισμοί, θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν κυριολεκτικά για κλάματα. H κατάσταση είναι πλέον οριακή, επικίνδυνη” Την άμεση κατάργηση του 50%+1 εξάλλου (όπως και να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις) έχουν καιρό τώρα ζητήσει ΟΛΜΕ και ΔΟΕ.

Πηγή
https://www.aftodioikisi.gr/
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button