Επικαιρότητα

Κοινωνικό Τιμολόγιο Ρεύματος: Ξεκινούν άμεσα οι αιτήσεις (δικαιούχοι)

Όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr, το Κοινωνικό Τιμολόγιο Ρεύματος, ως προς τις αιτήσεις του, συνδέεται πάντα με τις φορολογικές δηλώσεις και την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Δεδομένου λοιπόν ότι προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έληξε για τα φυσικά πρόσωπα (είχε πάρει παράταση ως 2/9 μόνο για τα νομικά πρόσωπα), η διαδικασία υποβολής νέας αίτησης για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ΔΕΗ (ΚΟΤ), θα ξεκινήσει άμεσα.

Ήδη στην σελίδα του της ΗΔΙΚΑ γίνεται προετοιμασία και η ανακοίνωση αναφέρει:

«Αναβάθμιση συστήματος για την επεξεργασία αιτήσεων ΚΟΤ-Β με τα οικονομικά στοιχεία του 2021-Προσωρινά εκτός λειτουργίας»

Συνεπώς, η υποχρέωση νέας αίτησης θα πρέπει να γίνει λογικά, τέλος Σεπτέμβρη ή το πιθανότερο, αρχές Οκτώβρη (αναμένεται επίσημη ενημέρωση).

Σημαντικό: Ως τώρα ίσχυε ότι με την παρέλευση διμήνου από τη λήξη της διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων, όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλλει νέα αίτηση, θα απενταχθούν αυτόματα από το ΚΟΤ.

Μεγαλύτερη επιδότηση ΚΟΤ

Θυμίζουμε ότι στη φάση αυτή και με βάση τα μέτρα που ανακοίνωση η κυβέρνηση, η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ ανέρχεται στα 677 ευρώ τον Σεπτέμβριο απορροφώντας σχεδόν το 100% της αύξησης. Για τους καταναλωτές κοινωνικού τιμολογίου καλύπτεται το 100% της αύξησης.

Πώς θα δω αν είμαι δικαιούχος;

Για να δουν οι πολίτες εάν είναι  δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ΔΕΗ (ΚΟΤ) θα πρέπει να μπουν στο idika.gr και να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

Βήμα 1. Με την είσοδό  τους στο σύστημα θα τους ζητηθεί να επιβεβαιώσουν τον ΑΜΚΑ τους και να συναινέσουν στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά τους, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων τους ).

Βήμα 2. Μετά την συναίνεση τους, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία τους. Επιλέξουν  για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνουν αίτηση.

Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β σε περίπτωση που το νοικοκυριό   έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δει αν πληροί  τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων του από την ΑΑΔΕ Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχουν οι πολίτες  εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ που να έχει εγκριθεί εντός του τελευταίου διμήνου. Αν  οι πολίτες είναι δικαιούχοι ΚΕΑ αλλά η αίτησης τους  έχει εγκριθεί πριν από τους τελευταίους 2 μήνες,  τότε πρέπει να κάνουν τροποποιητική αίτηση ΚΕΑ. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.

Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροί τα κριτήρια ή όχι.

Βήμα 6. Για να καταστούν  δικαιούχοι θα πρέπει να πατήσουν το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληρούν  τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

Πηγή
www.aftodioikisi.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button