Άρθρογραφία

Κλιματική αλλαγή: Το «εμβόλιο της φύσης» που προτείνει ο Μπιλ Γκέιτς για να αποφύγουμε μια καταστροφή μεγαλύτερη απ’ τον κορωνοϊό

Το τελευταίο διάστημα (και στην περίπτωση της Ελλάδας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού) ο όρος «κλιματική αλλαγή» συζητιέται πολύ, ακόμη και από ανθρώπους που αντιλαμβάνονται ότι οι ολοένα και πιο συχνές φυσικές καταστροφές οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στον «βιασμό» του περιβάλλοντος από την δική μας δραστηριότητα.

Στον υπόλοιπο κόσμο, όμως, το θέμα δεν είναι και τόσο… νέο όσο ενδεχομένως πιστεύουν πολλοί. Αντίθετα, ολοένα και περισσότεροι συντάσσονται με την ιδέα ότι βρισκόμαστε στο… παρά πέντε, λίγα βήματα δηλαδή πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη και ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αποφυγή του απευκταίου χειρότερου δυνατού σεναρίου.

Στο παιχνίδι πλέον έχουν μπει δυναμικά και άνθρωποι με τεράστια επιρροή, όχι μόνο οικονομική, που ουσιαστικά αποτελούν κατά κάποιο τρόπο μια ηγετική ομάδα που αποτελείται από επικεφαλής επιχειρήσεων που δείχνουν να έχουν αντιληφθεί το προς τα πού βαδίζει ο πλανήτης και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ώστε να αποτρέψουν το τέλος του.

Αναμφισβήτητα σημείο αναφοράς σε αυτή την υπόθεση αποτελεί ο Μπιλ Γκέιτς ο οποίος μέσω του ιδρύματός του συμβάλλει στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, συνεισφέροντας μεγάλα ποσά και (ίσως ακόμη σημαντικότερο) φέρνοντας το θέμα στην ατζέντα μέσω ιδιαιτέρως συχνών δημόσιων τοποθετήσεων.

Βέβαια, υπάρχουν πάντα και εκείνοι που βλέπουν πίσω από τις δηλώσεις του προσωπικά κίνητρα, φτάνοντας στο σημείο να τον συνδέουν σχεδόν με κάθε θεωρία συνωμοσίας, στον πυρήνα της οποίας βρίσκονται πάντα υποχθόνια σχέδια για τον έλεγχο του παγκόσμιου πληθυσμού και σε τελική ανάλυση της ανθρωπότητας…

Βάζοντας αυτό στην άκρη, μόνο θετικά σχόλια προκάλεσε, λοιπόν, η πρόσφατη δήλωση του Αμερικανού μεγιστάνα μέσω της οποίας ενημέρωσε ότι έχει κατορθώσει μέσω του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Breakthrough Energy Ventures, τον οποίο ίδρυσε το 2016, να συγκεντρώσει 1.000.000.000 δολάρια (ένα δις), χρήματα που προορίζονται αποκλειστικά για την ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το ήδη πολύ μεγάλο ποσό το οποίο και αναμένεται να αυξηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, προέρχεται από άλλες κολοσσιαίες εταιρείες που συνεισφέρουν και εκείνες, όπως η General Motors, η American Airlines, η Microsoft (προφανώς), η Bank of America η Arcelor Mittal και η BlackRock, με την τελευταία σύμφωνα με το Bloomberg να σκοπεύει να  βάλει στο κοινό ταμείο περίπου 100.000.000 δολάρια μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Αν και δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το ύψος της συνεισφοράς των υπολοίπων, υπολογίζεται ότι οι δωρεές κυμαίνονται σε αντίστοιχα μεγέθη.

Αρκετοί βέβαια παρακολουθούν με σκεπτικισμό τις εξελίξεις θεωρώντας ότι κάτι ύποπτο υπάρχει σε αυτό το ενδιαφέρον των μεγάλων εταιρειών που έχουν συνηθίσει να λειτουργούν με αποκλειστικό γνώμονα την κερδοφορία. Ο CEO της BlackRock, Λάρι Φλινκ, πάντως απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν το κάνουμε για να βγάλουμε χρήματα. Το κάνουμε για να καλλιεργήσουμε αυτές τις ιδέες και  να ενισχύσουμε την επιτάχυνσή τους».

Ο ίδιος ο Μπιλ Γκέιτς υπεραμύνεται των θέσεών του και της ανάγκης να στραφούμε σε ένα πράσινο μοντέλο ανάπτυξης, χαρακτηρίζοντάς το «μια νέα βιομηχανική επανάσταση» και προωθώντας το πρότζεκτ Breakthrough Energy Catalyst, με στόχο την προσφορά προτάσεων που θα συμβάλλουν στο να δημιουργηθεί μια οικονομία με μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα, αφού βρισκόμαστε ακόμη στα πρώτα βήματα και θα χρειαστεί πολύς κόπος αλλά και μεγάλες επενδύσεις αφού όπως λέει και ο ίδιος ο ιδρυτής της Microsoft: «Η μισή τεχνολογία που χρειάζεται για να έχουμε μηδενικές εκπομπές είτε δεν υπάρχει ακόμη, είτε είναι πολύ ακριβή για τα περισσότερα μέρη του κόσμου. Το πρόγραμμα Catalyst έχει σχεδιαστεί για να το αλλάξει αυτό, αλλά και για να προσφέρει έναν αποτελεσματικό τρόπο για να επενδύσουμε σε ένα μέλλον με καθαρή τεχνολογία».

Πηγή
menshouse.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button