Νέα

ΚΕΠΑ: Μειώνεται ο χρόνος αναμονής – Όλες οι αλλαγές στα αναπηρικά επιδόματα

Στην μείωση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων που αναμένουν μήνες για να τους χορηγηθούν τα αναπηρικά επιδόματα μετά την έγκριση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) προχώρα το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία στην συνέντευξη της σήμερα στο Dikaiologitika News τονίζει οτι σχεδιάζουν μια συντονισμένη προσπάθεια με τη συμμετοχή διάφορων υπηρεσιών του υπουργείου προκειμένου να εξορθολογίστει η διαδικασία αξιολόγησης της αναπηρίας και πιστοποίησης της αναπηρίας.

Ειδικότερα η διαδικασία αξιολόγησης θα γίνεται ηλεκτρονικά προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος από τη στιγμή έγκρισης της αίτησης από την επιτροπή των Κ.Ε.Π.Α. μέχρι την στιγμή της πληρωμής των επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μελετάται η καθολική εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος, που εφαρμόζεται σήμερα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα, για την ηλεκτρονική καταγραφή των δικαιούχων επιδομάτων αναπηρίας μέχρι τέλος του έτους. Με την καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής καταγραφής θα απαλλαχθούν οι ασφαλισμένοι και από το παράβολο των 46 ευρώ που πληρώνουν σήμερα για να περάσουν από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ.

Να σημειωθεί ότι αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα ξεκίνησε το 2018 με την σύμφωνη γνώμη των δανειστών για να καταχωρηθούν ηλεκτρονικά περίπου 200.000 αναπήρων που λαμβάνουν αναπηρικά επιδόματα, συνολικού προϋπολογισμού 740 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα σε εφαρμογή έχει μπει η πιλοτική διαδικασία απονομής προνοιακών επιδομάτων σε άτομα με αναπηρία από την Αττική, την Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα που υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση προνοιακού επιδόματος.

Στο νέο πλαίσιο προηγείται η διοικητική διαδικασία και ο αιτών εξετάζεται από τα ΚΕΠΑ, εφόσον πληροί όλες τις λοιπές προϋποθέσεις. Αυτή η μέριμνα σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική πλατφόρμα και τις ψηφιακές διασταυρώσεις απλοποιεί σημαντικά την διαδικασία για τον ανάπηρο.

Διαβάστε:  ΚΕΠΑ: Κέντρα Πιστοποίησης Απανθρωπιάς! Μια προσωπική μαρτυρία!
Όσοι εντάσσονται στο πιλοτικό πρόγραμμα απαλλάσσονται από το παράβολο των 46 ευρώ για εξέταση από τις Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕΠΑ. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω ειδικού ηλεκτρονικού συστήματος.

Πηγή
www.dikaiologitika.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button