Ζωή & Αναπηρία

Κατάδυση στον βυθό με τον 1ο Έλληνα παραπληγικό εκπαιδευτή

Οι υποψήφιοι μαθητές-δύτες περιμένουν με ανυπομονησία να έρθει η ώρα για να καταδυθούν στα καταγάλανα νερά της Κύθνου. Η έκπληξη τους μεγαλώνει όταν βλέπουν στο κέντρο κατάδυσης, στην περιοχή Λουτρά, να τούς πλησιάζει ένας άνδρας με αναπηρικό καροτσάκι και να τους ενημερώνει πως είναι ο εκπαιδευτής και πως μαζί του θα γνωρίσουν όλα τα “μυστικά” του βυθού.

Ο Μάνθος Μάρρας είναι ο πρώτος παραπληγικός στην Ελλάδα που πήρε δίπλωμα εκπαιδευτή κατάδυσης. Η πορεία της ζωής του άλλαξε ύστερα από τροχαίο ατύχημα σε ηλικία 20 ετών και ενώ ήταν υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Και μπορεί αρχικά να ένιωσε όλα του τα όνειρα να γκρεμίζονται, σύντομα άλλαξε σκεπτικό και βρήκε διέξοδο μέσα στη θάλασσα.

“Ήμουν αρκετά νέος, όταν έπαθα το ατύχημα. Στην αρχή πίστεψα ότι καταστράφηκε το σύμπαν, μετά όμως συνειδητοποίησα τι έχει συμβεί. Από το νοσοκομείο ακόμη, δεν έμενα σε αυτά που μου έλεγαν οι γιατροί. Πήγαινα στη βιβλιοθήκη κι έψαχνα να δω εάν μπορώ να θεραπευτώ. Με στήριξε πολύ το Πολεμικό Ναυτικό που μ’ έστειλε σ’ ένα ειδικό κέντρο στη Γερμανία. Και κατάλαβα πως δεν υπάρχει θεραπεία. Τότε αποφάσισα να δω την επόμενη μέρα διαφορετικά”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 52χρονος σήμερα Μάνθος Μάρρας.

Αρχικά ξεκίνησε την ενασχόληση με τον ειδικό αθλητισμό και έτρεχε σε αγώνες με το αναπηρικό αμαξίδιο, λαμβάνοντας μέρος σε πανελλήνια πρωταθλήματα και παραολυμπιάδα. Άνθρωπος δραστήριος και εφευρετικός, λίγο μετά το ατύχημα αποφάσισε να εγκαταλείψει το πατρικό του σπίτι και να μείνει μόνος. Ήθελε να αποδείξει πως μπορεί να κάνει τα πάντα, όπως και πριν το ατύχημα. Λίγο αργότερα, μπήκε στη ζωή του και η κατάδυση.

Διαβάστε:  Τρεις παραπληγικοί περπάτησαν ξανά χάρη σε πρωτοπόρα νευροτεχνολογική μέθοδο αποκατάστασης

“Κάποια στιγμή, σε ηλικία 28 ετών και όντας σε αναπηρία, εμφανίστηκε ένας εκπαιδευτής κατάδυσης. Έτσι ξεκίνησα, τυχαία. Είδα ότι μ’ αρέσει πολύ και πως θέλω να μείνω κάτω από το νερό. Είχα μια σχέση με την Κύθνο, πηγαίναμε οικογενειακώς τα καλοκαίρια στο νησί, δεν είχα κάνει όμως ποτέ κατάδυση”, πρόσθεσε.

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα ξεχάσει ποτέ την πρώτη του καταδυτική εμπειρία. “Ήταν για μένα η απόλυτη ελευθερία. Η απόλυτη άνεση και κίνηση. Το πρώτο βράδυ, κλείνοντας τα μάτια, έβλεπα πως κολυμπάω στο νερό. Κατάλαβα πως είμαι φτιαγμένος γι’ αυτό κι έτσι έφτασα έως το στάδιο του εκπαιδευτή. Εάν κάτι μ’ αρέσει, δεν το σταματάω. Το βλέπω ως πρόκληση”, θυμήθηκε ο κ. Μάρρας, εξηγώντας πώς έφτασε στο σημείο να αποκτήσει το δίπλωμα του εκπαιδευτή.

Τι είναι, όμως, αυτό που μπορεί να “μαγεύει” κάποιον στον βυθό πέρα από την ελευθερία της κίνησης; “Από τη στιγμή που βάζεις το κεφάλι κάτω από το νερό είσαι εσύ και το σύμπαν. Ζεις σε διαφορετικό κόσμο. Δεν σκέφτεσαι τα προβλήματα, την καθημερινότητα, τη δουλειά, τα άγχη σου. Ακόμη κι αν καταδυθείς στον ίδιο τόπο πολλές φορές, πάντα βρίσκεις κάτι καινούριο να σε μαγέψει”, είπε.

Την καινούρια του αγάπη, ο κ. Μάρρας την προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ίδρυσε στα Λουτρά της Κύθνου μια σχολή κατάδυσης, που δίνει τη δυνατότητα, τα τελευταία χρόνια, σε μικρούς και μεγάλους, αλλά και σε άτομα με αναπηρία να εξερευνήσουν ύφαλους, σπηλιές, ναυάγια, κρυστάλλινα διαυγή νερά και πανέμορφα τοπία γεμάτα ζωή, κοράλλια και άπειρα χρώματα που ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Πηγή
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button