Επικαιρότητα

Καιρός – Καύσωνας διαρκείας: Μέχρι 42 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία Κυριακή και Δευτέρα, προβλέπει ο Καλλιάνος!

Την απότομη άνοδο της θερμοκρασίας για τις περισσότερες περιοχές της χώρας αναλύει ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Καλλιάνος.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, φαίνεται ότι η Κυριακή και η Δευτέρα θα είναι οι πιο δύσκολες μέρες του καύσωνα με τον υδράργυρο τοπικά και στους 41-42°C σε περιοχές ευπαθείς στη ζέστη και μακριά από τις θάλασσες.

Μέγιστες θερμοκρασίες στους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου και τοπικά ίσως και 42 

Που θα φτάσουν όμως οι μέγιστες θερμοκρασίες για τις επόμενες τρεις ημέρες; Στους παρακάτω χάρτες φαίνεται σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας που θα φτάσει ο υδράργυρος κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών.

Δείτε τους παρακάτω προγνωστικούς χάρτες:

Παρατεταμένος καύσωνας με άγνωστη ακόμη διάρκεια

Έως και την επόμενη Παρασκευή (για 1 εβδομάδα τουλάχιστον) θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα. Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ο καύσωνας να παραταθεί, όμως αυτό είναι κάτι που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη.

Κίνδυνος πυρκαγιών 

Ο ίδιος εφιστά, την προσοχή στις πυρκαγιές διότι παρόλο που δεν θα έχουμε θυελλώδεις ανέμους, μέσα στο Αιγαίο θα πνέει ένα μελτέμι 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ στα Δωδεκάνησα, ενώ στα ανατολικά ηπειρωτικά οι εντάσεις των ανέμων δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ. Όμως, οι τόσο υψηλές θερμοκρασίες και ο παρατεταμένος καύσωνας θα αυξήσει την πιθανότητα και πάλι για ενδεχόμενες πυρκαγιές.

Καιρός – Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τον καύσωνα: Θα «καεί» σήμερα η δυτική Ελλάδα, σε ποιες περιοχές θα δούμε 40άρια

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν γενικά είναι κυρίως η δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα καθώς και τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Από το Σάββατο (23/7) έως και τη Δευτέρα (25/7), και ενώ οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας αρχικά δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλές, οι μέγιστες τιμές θα κυμανθούν ως εξής:

α. στα ηπειρωτικά προβλέπονται θερμοκρασίες περί τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ λόγω τοπικών συνθηκών (μικροκλίμα, καταβάτες άνεμοι) και ειδικότερα σε περιοχές στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας που δεν επηρεάζονται από θαλάσσιες αύρες η θερμοκρασία θα είναι ένα με δύο βαθμούς υψηλότερη (41 με 42 βαθμούς Κελσίου).

Πιο συγκεκριμένα θα επηρεαστούν περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

β. στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη προβλέπονται θερμοκρασίες περί τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

γ. στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα προβλέπονται θερμοκρασίες περί τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Ειδικότερα για την Αττική η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, όπως αναφέρει η ΕΜΥ, παρόλο που αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας από την Τρίτη (26/7) στα ανατολικά ηπειρωτικά, οι μέγιστες καθώς και οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας στις πεδινές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς θα διατηρηθούν έως και την Πέμπτη (28/7) σε υψηλά επίπεδα.

Ακόμη και πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να σκαρφαλώσει ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας, με τη θερμοκρασία, βάσει των έως τώρα εκτιμήσεων, να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Έως 41 βαθμούς θα φτάσει σήμερα στα δυτικά ηπειρωτικά ο υδράργυρος στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές, όπως στο κάμπο της Μεσσήνης, σε περιοχές της Ηλείας και σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, κοντά στο Αγρίνιο.

Στη νότια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα  οι θερμοκρασίες θα αγγίξουν σήμερα τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Τώρα, αύριο Σάββατο ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου στις εξής περιοχές:  Δυτική Στερεά, κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία.

Σήμερα αναμένεται ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα και η θερμοκρασία θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 39 και στα νησιά τους 35 βαθμούς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των μετεωρολόγων οι συνθήκες καύσωνα  θα κρατήσουν μέχρι και τις 15 Αυγούστου! 

Πηγή
www.protothema.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button