Επικαιρότητα

Θάνατος Μάριου από αδέσποτη σφαίρα στο Μενίδι – Το Δημόσιο δεν θέλει να δώσει αποζημίωση στην οικογένεια του 11χρονου!

Σήμερα  δικάζεται η έφεση του Δημοσίου για να μην πάρει αποζημίωση η οικογένεια του Μάριου που έχασε τη ζωή του από αδέσποτη σφαίρα στο Μενίδι  – H οικογένεια του 11χρονου βρίσκεται στην αίθουσα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών για να δώσει «μάχη»

Αναβιώνουν σήμερα στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών οι στιγμές εκείνες που πριν δύο χρόνια ο Μάριος, μαθητής της Ε΄ τάξης του 6ου Δημοτικού σχολείου Αχαρνών δέχθηκε αδέσποτη βολίδα όπλου και λίγες ώρες μετά απεβίωσε.

Και αναβιώνουν οι στιγμές αυτές, καθώς συζητείται στο δικαστικό Μέγαρο της οδού Ριανγκούρ η έφεση του Ελληνικού Δημοσίου κατά της πρωτόδικης απόφασης που έχει επιδικάσει αποζημίωση στην οικογένεια του άτυχου Μάριου.

Ειδικότερα, στις 8.6.2017 στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών κατά τη διάρκεια σχολικής εκδήλωσης, ο Μάριος – Δημήτριος Σουλούκος, μαθητής της Ε΄ τάξης του σχολείου (γεννήθηκε 16.5.2016), ενώ περίμενε την έναρξη της θεατρικής εκδήλωσης, μαζί με τους συμμαθητές του, και ενώ κοντά του βρισκόταν η μητέρα του, η οποία ήταν και δασκάλα του σχολείου, έπεσε αναίσθητος στο προαύλιο του σχολείου, αιμορραγώντας από το πίσω μέρος του κεφαλιού του. Ήρθε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία», όπου και κατέληξε στις 22:23.

Από την νεκροψία προέκυψε ότι ο θάνατος του παιδιού προήλθε από αδέσποτη βολίδα όπλου, που του είχε προκαλέσει ωστική βλάβη στον εγκέφαλο. Παρά τις προσπάθειες της ΓΑΔΑ (Τμήμα Ανθρωποκτονιών), εν τούτοις δεν βρέθηκε ποτέ ο δράστης.

Κατόπιν αυτών, η οικογένεια του άτυχου Μάριου κατέθεσε αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης, επιρρίπτοντας ευθύνες στο Δημόσιο για την εγκληματική παραμέληση επί μεγάλο χρονικό διάστημα της περιοχής του Μενιδίου, παρά την αυξημένη εγκληματικότητα της περιοχής.

Το περασμένο έτος το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, επιδίκασε στην οικογένεια του Μάριου αποζημίωση για χρηματική ικανοποίηση το συνολικό ποσό των 490.000 ευρώ (130.000 ευρώ σε κάθε ένα από τους γονείς, 80.000 ευρώ στην αδερφή, 50.000 ευρώ σε κάθε ένα από τις δύο γιαγιάδες και ένα παππού), αναγνωρίζοντας ότι ενώ υπήρχε στην επίμαχη περιοχή αύξηση της εγκληματικότητας (και ειδικά με την παράνομη χρήση όπλων), παρ’ όλα αυτά όχι μόνο δεν είχαν ληφθεί τα αναγκαία αστυνομικά μέτρα, αλλά αντίθετα τα μέτρα είχαν εξασθενήσει.

Στην συνέχεια το Δημόσιο άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να ευθύνεται η Αστυνομία για κάθε ενέργεια που γίνεται, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να καταδικαστεί γιατί δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια, μεταξύ των πράξεων-γεγονότων εκείνης της ημέρας.

Ο δικηγόρος της οικογένειας του Μάριου, Θεόδωρος Μαντάς, κατέθεσε αίτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, τα μέλη του οποίου εκπροσωπούν ενώπιον της Δικαιοσύνης το Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να παραιτηθεί το Δημόσιο από το δικαίωμα εφέσεως που είχε κατά της πρωτόδικης αποφάσεως που επιδίκασε την αποζημίωση 490.000 ευρώ και οι γονείς, κ.λπ. να παραιτηθούν από τους τόκους και το 10% του επιδικασθέντος κεφαλαίου (της αποζημίωσης που επιδικάστηκε).

Όμως, το ΝΣΚ με οριακή πλειοψηφία (6-5) απέρριψε το αίτημα της οικογένειας του άτυχου Μάριου και έτσι σήμερα το ΝΣΚ θα στηρίξει την έφεσή του ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

Πάντως, η ακροαματική διαδικασία στο Διοικητικό Εφετείο είναι χωρίς αγορεύσεις.

Πηγή
www.protothema.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button