Επικαιρότητα

Η απάντηση του Υπ. Εργασίας για το τυφλό κορίτσι που ήταν 10 χρόνια σε κλουβί: «Οριακή περίπτωση» !!!

Τι απαντά το υπουργείο Εργασίας για τις τραγικές καταστάσεις στο Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών με αναπηρία, τις οποίες αποκάλυψε το ‘Εθνος.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας αποδέχεται τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στα Λεχαινά, επιβεβαιώνοντας πλήρως την σημερινή (20/11) αποκάλυψη του Έθνους και το ρεπορτάζ με τίτλο «Τυφλό κορίτσι 10 χρόνια σε κλουβί».

Στην απάντησή του το υπουργείο Εργασίας αναγνωρίζει το πρόβλημα στο Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών και τονίζει μεταξύ άλλων πως «Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται σήμερα, παρουσιάζουν μία οριακή περίπτωση, δεν αποτυπώνουν, όμως, τη συλλογική προσπάθεια που άλλαξε τις συνθήκες διαβίωσης για τη συντριπτική πλειονότητα των φιλοξενουμένων στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα», σημειώνεται στην ανακοίνωση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το 2015, παρέλαβε το Παράρτημα Προστασίας ΑμεΑ στα Λεχαινά, μία δομή με άτομα με πολλαπλές και βαριές αναπηρίες, η οποία έχει εγγραφεί στη συνείδηση της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης, μετά τα αλλεπάλληλα ρεπορτάζ του ΒBC, ως το “κολαστήριο των Λεχαινών”. Ξεκινήσαμε μία κοινή προσπάθεια από τις αρχές του 2016, το υπουργείο δια του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που εποπτεύει το Παράρτημα Λεχαινών, σε συνεργασία με την παγκοσμίως αναγνωρισμένη οργάνωση LUMOS και το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, για την υλοποίηση πιλοτικού σχεδίου για τους 51 φιλοξενούμενους, εκ των οποίων οι 36 βρίσκονταν σε κατάσταση πολυετούς καθήλωσης», αναφέρει ο Τομέας τομέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρει ακόμη το υπουργείο ότι «δυόμιση χρόνια μετά, η επιστημονική ομάδα έχει επιτύχει να ελευθερώσει από τις συνθήκες καθήλωσης τους 30 από τους 36 φιλοξενούμενους. Για τους υπόλοιπους έξι, η επιστημονική ομάδα πρότεινε, στις 8/11/2018, τη δημιουργία ειδικών χώρων (soft room). Η πρόταση υιοθετήθηκε άμεσα, στις 15/11/2018, από το ΔΣ του ΚΚΠΠ Δυτικής Ελλάδας. Επισημαίνεται ότι, λόγω των βαρύτατων αναπηριών τους, η επίσπευση της διαδικασίας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους. Παράλληλα, το υπουργείο ολοκληρώνει την πρόσληψη, με διαδικασίες ΑΣΕΠ, ειδικής ομάδας επιστημόνων που θα συνεχίσει σε σταθερή βάση τη δεύτερη φάση του προγράμματος, εγκεκριμένου προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, για το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών. Μέσω του προγράμματος, υλοποιείται η μεταστέγαση όλων των φιλοξενούμενων σε ασφαλείς και υποστηρικτικές δομές σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ). Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσουμε ανάλογες δομές και προβλέπουμε την εκπαίδευση του προσωπικού, για να συνοδεύσει τα άτομα αυτά και να τα υποστηρίξει σε 24ωρη βάση».

Διαβάστε:  Τα κλουβιά της ντροπής στα Λεχαινά - Τυφλό κορίτσι 10 χρόνια σε κλουβί
«Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται σήμερα, παρουσιάζουν μία οριακή περίπτωση, δεν αποτυπώνουν, όμως, τη συλλογική προσπάθεια που άλλαξε τις συνθήκες διαβίωσης για τη συντριπτική πλειονότητα των φιλοξενουμένων στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα», σημειώνεται στην ανακοίνωση».

Πηγή
ΕΘΝΟΣ
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button