Παιδιά

«Ζωγράφισε την αναπηρία»: Παιδιά από όλον τον κόσμο ζωγραφίζουν πώς βλέπουν την αναπηρία (Φωτογραφίες- Βίντεο)

Τι πιστεύουν και τι ξέρουν τα παιδιά σ’όλον τον κόσμο για τις αναπηρίες; Το GLOBI (Διεθνές Παρατηρητήριο Συνυπολογισμού) ήθελε να το ανακαλύψει.

Η Διεθνής Γραμματεία για την πρωτοβουλία στη Εκπαίδευση(GEFI) και η Διεθνής Γραμματεία Συνηγόρου Νεότητας(GEFI-YAG) των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Παρατηρητήριο ξεκίνησαν μια διεθνή εκστρατεία με το όνομα: ’’Ζωγράφισε την αναπηρία.’’

Αυτό το διεθνές καλλιτεχνικό πρόγραμμα έχει σκοπό να εκπαιδεύσει παρακινώντας παιδιά ηλικίας 6 ως 17 με ή χωρίς αναπηρίες να ζωγραφίσουν ‘’πώς καταλαβαίνουν και νιώθουν την αναπηρία και σχετικά θέματα,όπως η προσβασιμότητα,η αίσθηση του συνυπολογισμού και οι διακρίσεις σε βάρος τους’’.

‘’Νομίζω ότι το πιο σημαντικό μήνυμα είναι ο εορτασμός της διαφορετικότητας(ανομοιότητας) σαν ένα θετικό στοιχείο της ανθρώπινης φύσης’’,είπε στο TheMighty o Αντρέα Πρεγκέλ,συνιδρυτής και διευθυντικό στέλεχος του GLOBI.

Ο διαγωνισμός έκλεισε με περισσότερες από 3.000 υποβολές σχεδίων από 45 χώρες.Το ευρύ κοινό μπορεί να ψηφίσει το αγαπημένο του σχέδιο στο διαδίκτυο από 1 Αυγούστου ως 30 Σεπτέμβρη.Μετά κριτές θα ψηφίσουν τις κορυφαίες 60 ζωγραφιές  από την κοινοπραξία αυτή και τα 30 καλύτερα έργα τέχνης θα εκτεθούν στη Νέα Υόρκη,στην 70κοστή Γενική Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών.

Ρίξτε μια ματιά σε μερικά δείγματα του πώς βλέπουν τα παιδιά απ’όλον τον κόσμο την αναπηρία.

1.’’Όλοι έχουν κάποιο πρόβλημα.Στις ειδήσεις έχω ακούσει πολλά:Δε βλέπει τίποτα,Δεν ακούει τίποτα,Δεν μπορεί να περπατήσει.Παρ’ότι οι άνθρωποι με αναπηρίες δεν μπορούν να κάνουν ορισμένα πράγματα,μπορούν να κάνουν άλλα που δεν μπορώ εγώ.’’Λιουν Γεν Τιν,16 ετών από το Πεκίνο,Κίνα.

2.’’Το καλό είναι για όλους.’’Ναταλί Κοσταντίνοβα,11χρονών από  Σόφια,Βουλγαρία.

3.Η ζωγραφιά μου αφορά την ιστορία μιας κυρίας που έχασε το πόδι της σ’ένα ατύχημα αλλά ποτέ δεν έχασε το πάθος της για το χορό.Με το τεχνητό της πόδι έκανε εξάσκηση,πήρε μέρος σε διαγωνισμό και την επευφήμησε το ακροατήριο όρθιο στον τελευταίο γύρο.’’Αντιτάγια Γκούπτα,10 χρονών από Νόιντα ,Ινδία.

4.Η ζωγραφιά μου αφορά παιδιά που είναι χαρούμενα παρά τις όποιες διαφορές τους.’’Βαλέρια Σαντιβάρ,9 χρονών από το Μεξικό.

5.’’Περπατώ –Περπατάς.’’Παιδί από Σεούλ,Κορέα,10 ετών.

6.’’Ενώ οι περισσότεροι από μας αγωνιζόμαστε για τα όνειρά μας,υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν είχαν την ευκαιρία να ρίξουν το ζάρι της ζωής τους και έχουν αποκλειστεί από ίσες ευκαιρίες να διαβάσουν επειδή απλώς είχαν αναπηρίες.Το ΡWD  στοιχειοθετεί δικαιώματα για δίκαιη(ίση) εκπαίδευση όπως σ’εμάς και για να κυνηγήσουν τα όνειρά τους.’’Λι Σαν Γιουνγκ,17 χρονών,Ιξάν,Ν.Κορέα.

7.’’Η χαρά της ζωής προέρχεται από την επιθυμία να ζούμε μαζί.’’Ντανιέλα Γκαζού,10 χρονών,Τιπάλα,Μολδαβία.

8.’’Ένα ζευγάρι γιορτάζει τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου.Είναι χαρούμενοι διότι η αγάπη τους είναι πιο δυνατή από ποτέ.’’Βενιαμίν Σίπνικ,9 ετών από Σλοβενία.

9.’’Η φιλία και η αγάπη δεν χωρίζονται από ένα αναπηρικό καρότσι.’’Αντονέλα Κοντουράτσι,11 ετών,Μολδαβία.

10.’’Ένα μολύβι ζωγραφίζει ένα τυφλό άνθρωπο.Κρατάει ένα ποτήρι και επαιτεί στο δρόμο.Κρατάει και μια ταμπέλα που λέει στον κόσμο να δουν τις αναπηρίες μέσα από καινούρια μάτια.’’Μαράια Χοου,16 ετών από Η.Π.Α.

11.’’Η μητέρα της την ενθαρρύνει και την παρακινεί να μην κοιτάζει πίσω και ποτέ να μην εγκαταλείπει αυτό που θέλει να κάνει στη ζωή της.’’Π.Σίμαπρον,16 ετών,Φαγιάο,Τα’υ’λάνδη.

12.’’Ζωγράφισα ένα παιδί σε αναπηρικό καρότσι.Άλλα παιδιά το βοηθούν και παίζουν μαζί του.’’Ελίζα Πία,Τορίνο,Ιταλία.

13.’’Παίζουμε όλοι μαζί.’’Έρικ Σεραπίκος,10 ετών από Ανδόρρα.

Για περισσότερες πληροφορίες,δείτε το βίντεο του GLOBI παρακάτω.

Πηγή
/babyradio.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button