Άρθρογραφία

Επίθεση σκύλου: Τι πρέπει να κάνεις σε περίπτωση που σου επιτεθεί ένας αδέσποτος σκύλος

Τα αδέσποτα ζώα βρίσκονται παντού. Άρα, είναι αρκετά πιθανό να συναντήσει κάποιος ένα αδέσποτο σκύλο κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου ή άθλησης.

Ορισμένοι σκύλοι από αυτούς εμφανίζουν μη προβλέψιμη συμπεριφορά. Αυτό σημαίνει πως μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνοι. Το αποτέλεσμα είναι να απειλείται η ανθρώπινη ζωή.

Κατ’ αρχάς, στην περίπτωση ενός επιθετικού σκύλου, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα σημάδια και να “διαβάζουμε” τη γλώσσα του σώματός του, με τα οποία μας προειδοποιεί.

Αυτά, σε γενικές γραμμές, είναι:
  1. αυτιά τραβηγμένα προς τα πίσω
  2. ανασήκωμα τριχώματος
  3. φαίνεται το άσπρο των ματιών
  4. γρίλισμα
  5. “πάγωμα” σώματος ως αντίδραση σε ένα άγγισμα ή βλέμμα μας
  6. τράβηγμα των χειλιών προς τα πάνω
  7. επίμονο γάβγισμα

Πέντε βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε, αν δεχθείτε επίθεση από αδέσποτο σκύλο:

Μην πανικοβληθείτε

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι οι σκύλοι, όπως και άλλα είδη ζώων, αισθάνονται τον ανθρώπινο φόβο. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να παραμείνει κανείς ψύχραιμος όταν ένας επιθετικός σκύλος του γρυλίζει ή γαβγίζει. Με το να φωνάξετε, κουνήσετε απότομα τα χέρια σας ή τρέξετε μακριά του, μπορεί να πυροδοτήσετε το κυνηγητικό του ένστικτο και να προκαλέσετε κάποια επίθεση.

Μην προσπαθήσετε να τρέξετε, απλά φύγετε περπατώντα;

Αν πετύχετε έναν σκύλο την ώρα που κάνετε τζόκινγκ, επιβραδύνετε σταδιακά, μέχρι να φτάσετε σε ταχύτητα περπατήματος. Γυρίστε από την άλλη και περπατήστε σε αντίθετη κατεύθυνση από του σκύλου, όμως συνεχίστε να τον παρακολουθείτε με την άκρη του ματιού σας. Ακόμα, αν σταθείτε ακίνητοι με τα χέρια σας “κολλημένα” στο σώμα σας, ο σκύλος θα χάσει το ενδιαφέρον του και θα φύγει από κοντά σας.

Μην έχετε οπτική επαφή

Η άμεση οπτική επαφή με το σκύλο, μπορεί να ενισχύσει την επιθετικότητά του. Το επίμονο κοίταγμα στα μάτια του μπορεί να θεωρηθεί απειλή και του δίνετε έναν λόγο να επιτεθεί. Να έχετε στο οπτικό σας πεδίο το σκύλο, όμως αποφύγετε την άμεση οπτική επαφή μαζί του. Αυτό θα του δείξει πως δεν είστε απειλή και πιθανότατα θα αλλάξει κατεύθυνση και θα φύγει.

Αποσπάστε την προσοχή του με κάποιο αντικείμενο

Στην πραγματικότητα, οποιοδήποτε αντικείμενο μπορεί να φανεί χρήσιμο. Δώστε του κάτι να μασήσει, όπως ένα παπούτσι, ένα μπουκάλι ή την τσάντα σας. Αυτό μπορεί να αποπροσανατολίσει τον σκύλο όση ώρα χρειάζεστε για να απομακρυνθείτε.

Διατάξτε το να φύγει

Αν ο σκύλος συνεχίσει να δρα επιθετικά, κοιτάξτε τον (χωρίς όμως οπτική επαφή) και διατάξτε τον να φύγει. Πάντα να χρησιμοποιείτε δυνατή και γεμάτη αυτοπεποίθηση (όμως όχι πολύ υψηλή και επιβλητική) φωνή. Οι πιο αποτελεσματικές διαταγές είναι το “Όχι” και το “Φύγε“, με σταθερό τόνο. Ο σκύλος θα φοβηθεί και θα φύγει.

Πηγή
www.enimerotiko.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button