Επικαιρότητα

Επίδομα Παιδιού: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα Α21 και πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι

Έως τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί από τον ΟΠΕΚΑ η πλατφόρμα Α21 για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα παιδιού.

Πότε θα γίνει η υποβολή νέων αιτήσεων

Η υποβολή των νέων αιτήσεων για το επίδομα παιδιού θα πρέπει να γίνει από όλους τους δικαιούχους εκ νέου και θα βασιστεί στο εισόδημα που δηλώθηκε στις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2018 (με βάση τα εισοδήματα του 2017), αφού η πλατφόρμα θα ανοίξει πριν την υποβολή των νέων δηλώσεων.

Τον Μάρτιο που θα υποβληθούν οι νέες φορολογικές δηλώσεις του 2019, με τα εισοδήματα του 2018, και το Α21 μέσω του TAXISnet θα γίνει συμψηφισμός στα ποσά που έλαβαν για το πρώτο δίμηνο του 2019 και είτε θα επιστρέψουν είτε θα λάβουν την ανάλογη διαφορά επιδόματος.

Πότε θα καταβληθούν οι 6 διμηνιαίες δόσεις του επιδόματος

Να σημειωθεί ότι μέχρι τέλη Μαρτίου αναμένεται να καταβληθεί η πρώτη δόση του επιδόματος παιδιού. Στη συνέχεια η πληρωμή θα γίνεται κάθε δίμηνο, με τη δεύτερη δόση να μπαίνει το τελευταίο 10ήμερο του Μαΐου, την τρίτη στα τέλη Ιουλίου, την τέταρτη στα τέλη Σεπτεμβρίου, την πέμπτη στα τέλη Νοεμβρίου και την έκτη πριν από τις γιορτές.

Ποια είναι τα ποσά του επιδόματος

Το νέο επίδομα καταβάλλεται λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και το λεγόμενο «ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα» κατά τα πρότυπα του Ενιαίου Επιδόματος Στήριξης Τέκνων. Ως ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα  ορίζεται το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, εξαιρουμένων των επιδομάτων που δεν προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα, όλων των μελών της οικογένειας, διαιρούμενο με την λεγόμενη κλίμακα ισοδυναμίας.

Διαβάστε:  Εκ νέου διαθέσιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων Α21 για το Επίδομα Παιδιού 2018, μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής της 4ης δόσης του Επιδόματος.

Το ποσό του επιδόματος, ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και την κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, προσδιορίζεται ως εξής:

Για την Α κατηγορία:

  • 70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο
  • επιπλέον 70 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο
  • επιπλέον 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Για την Β κατηγορία:

  • 42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο
  • επιπλέον 42 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο
  • επιπλέον 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Για την Γ κατηγορία:

  • 28 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο
  • επιπλέον 28 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο
  • επιπλέον 56 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου

Δείτε περισσότερα για το Επίδομα Παιδιού πατώντας εδώ

Πηγή
www.infokids.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button