Επικαιρότητα

Επίδομα ενοικίου: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις – Ποια είναι τα κριτήρια

Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ξεκαθαριστούν όλες οι λεπτομέρειες για το επίδομα ενοικίου που θα δώσει μία μεγάλη ανάσα σε 300.000 νοικοκυριά.

Για αρχή θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τον νόμο Κατσέλη ούτως ώστε να προσαρμοστεί αναλόγως και το επίδομα ενοικίου. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται το επίδομα ενοικίου να το πάρουν και όσοι έχουν καταναλωτικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Πάντως, η καταβολή του επιδόματος ενοικίου θα έχει αναδρομική ισχύ από 1.1.2019, ενώ το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ και αφορά περίπου 300.000 νοικοκυριά.

Τα κριτήρια

Από εκεί και πέρα, το επίδομα στέγασης αποτελεί μια σημαντική ελάφρυνση στο εισόδημά των περίπου 300.000 οικογενειών. Θα τους χορηγηθεί ένα ποσό που κυμαίνεται από 70 – 210 ευρώ το μήνα (840 – 2.500 ευρώ τον χρόνο), με εισοδηματικά κριτήρια. Στους δικαιούχους συγκαταλέγονται σίγουρα οικογένειες που βρίσκονται στο ενοίκιο ή επιβαρύνονται με στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας και εξετάζεται να ενταχθούν και μέρος αυτών που έχουν καταναλωτικό δάνειο με υποθήκη πρώτης κατοικίας. Τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης αναμένεται να ξεκινούν από περίπου 7.000 ευρώ το έτος, για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και να κλιμακώνονται έως τα 21.000 ευρώ. Θα ισχύουν επίσης περιουσιακά κριτήρια (ακίνητη περιουσία και καταθέσεις), πολυτελούς διαβίωσης, ασφαλιστικής κάλυψης και οικογενειακής κατάστασης.

Κλίμακες

Η κλιμάκωση που επιλέχθηκε ως προς το ύψος του επιδόματος, δίνει έμφαση στο παιδί, το οποίο αντιμετωπίζεται ως ενήλικας, με προφανή στόχο να προωθηθεί και η γεννητικότητα:

  • Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 70 ευρώ το μήνα,
  • Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, ενήλικο ή ανήλικο προσαύξηση κατά 50%, δηλαδή κατά 35 ευρώ το μήνα.
Διαβάστε:  Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα ενοικίου – Βήμα προς βήμα η διαδικασία – Αναλυτικές οδηγίες

Ειδική μέριμνα υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, αφού για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα.

Αιτήσεις

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις θα γίνονται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που είναι ήδη έτοιμη και είναι παρόμοια με αυτή του ΚΕΑ και του Κοινωνικού Μερίσματος. Μέσω της ίδιας πλατφόρμας θα διεξάγονται και οι απαραίτητες διασταυρώσεις για τα μισθωτήρια συμβόλαια με χρήση στοιχείων του Taxisnet.

Πηγή
www.newsbomb.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button