Επικαιρότητα

Ειδική Αγωγή: “Επιτάσσει” τους ιδιώτες θεραπευτές το Υπουργείο Υγείας

Tης Φιλιώς Βλάχου

Την “επίταξη” των ιδιωτών θεραπευτών και οριζόντιο “κούρεμα” της δαπάνης του ΕΟΠYΥ για τα παιδιά που χρήζουν ειδικών θεραπειών νομοθέτησε αιφνιδιαστικά εν μέσω θέρους το Υπουργείο Υγείας.

Ο προϋπολογισμός είναι πλέον κλειστός για την Ειδική Αγωγή (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, συμβουλευτική κλπ.) και μειώθηκε κατά 30%. Αντί να υπάρξει μία καταμέτρηση αρχικά των περιστατικών και μια επιδημιολογική μελέτη στη συνέχεια όπως σε κάθε πολιτισμένο κράτος, ο ΕΟΠΥΥ εθελοτυφλεί εμπρός στις ανάγκες χιλιάδων παιδιών που αντιμετωπίζουν αναπτυξιακά προβλήματα.

Έτσι, αυτού του είδους οι ασφαλιστικές παροχές που έχουν θεμελιωθεί εδώ και δεκαετίες χάνονται σταδιακά, παρά το ότι οι ασφαλισμένοι γονείς καταβάλουν τις εισφορές τους.

Και πως γίνεται αυτό; Μα φυσικά με voucher! Οι γονείς αφού πάρουν μαζί με τη γνωμάτευση ένα κουπόνι θα το καταθέτουν στον θεραπευτή και αυτός με τη σειρά του στον ΕΟΠΥΥ. Το πότε θα αποζημιωθεί ο θεραπευτής είναι άγνωστο. Το σίγουρο όμως είναι ότι θα έχει “κουρευτεί” στη μεγαλύτερη αξία του το κουπόνι αυτό, και μάλιστα δύο φορές με βάση την νομοθεσία περί rebate και clawback.

Με άλλα λόγια, το Υπουργείο Υγείας απαιτεί από τους θεραπευτές να εργαστούν και να αμειφθούν κάποια στιγμή χωρίς να γνωρίζουν την τελική αξία του κουπονιού. Ταυτόχρονα όμως, θα πρέπει να πληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις τους (φόρους, εισφορές, εργαζόμενους κλπ) εμπρόθεσμα και με πραγματικά χρήματα. Εν έτει 2018 σε μια αστική δημοκρατία το Υπουργείο Υγείας νομοθετεί την “επίταξη” ιδιωτών ελευθέρων επαγγελματιών μη συμβεβλημένων με το Κράτος!

Όλοι οι σύλλογοι και τα σωματεία του κλάδου της Ειδικής Αγωγής αρνούνται να δεχτούν αυτό τον εμπαιγμό και δεν δέχονται κανένα voucher-κουπόνι, προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη. Κοιτάζουν τους γονείς και τα παιδιά τους κάθε μέρα στα μάτια και συνεχίζουν να στέκονται στο πλευρό τους. Κανένας επιστήμονας  δεν δέχεται να γίνει το μέσο για να κάνει η κυβέρνηση ανέξοδη κοινωνική πολιτική και καλούν τους ασφαλισμένους γονείς να διεκδικήσουν τις παροχές που δικαιούνται τα παιδιά τους. Γιατί κανένας -γονέας, παιδί, θεραπευτής-δεν είναι ένα απλό νούμερο στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Διαβάστε:  Τα επτά (7) βήματα της Διαδικασίας Αιτήσεων για τους 4.500 μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή

Η Φιλιώ Βλάχου είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων-Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ) και Εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής.

Πηγή
www.capital.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button