Επικαιρότητα

ΕΕ: Από αύριο οι ιστότοποι του δημοσίου τομέα πρέπει να είναι προσβάσιμοι σε χρήστες με αναπηρία

Τι προβλέπει ευρωπαϊκή οδηγία για τους ιστοτόπους του δημόσιου τομέα – Σήμερα 5 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία στην ΕΕ δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο λόγω κάποιας μορφής αναπηρίας

Ορόσημο θεωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αυριανή ημέρα για τους χρήστες του διαδικτύου με αναπηρία. Κι αυτό επειδή από τις 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο δημόσιος τομέας σε όλη την ΕΕ οφείλει να εφαρμόσει την οδηγία για την προσβασιμότητα του ιστού και να καταστήσει τους δημόσιους ιστοτόπους προσβάσιμους στα άτομα με αναπηρία.

Η κ. Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος αρμόδια για μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή, δήλωσε σχετικά: «Η καθημερινή μας ζωή εξαρτάται όλο και περισσότερο από ψηφιακές λύσεις και για πολύ κόσμο ο παγκόσμιος ιστός αποτελεί βασικό κομμάτι της καθημερινότητας. Η τεχνολογία πρέπει να λειτουργεί για τους ανθρώπους. Γι΄αυτό θελουμε να βεβαιωθούμε ότι όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση στις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες».

Ο κ. Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος αρμόδιος για την εσωτερική αγορά, προσέθεσε τα εξής: «Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού, η προσβασιμότητα του παγκόσμιου ιστού ανταποκρίνεται σε αυξανόμενες ανάγκες της κοινωνίας, καθώς η μέση ηλικία του ευρωπαϊκού πληθυσμού αυξάνεται και όλο και περισσότερες βασικές υπηρεσίες μεταφέρονται στο διαδίκτυο στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Όλοι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να μπορούν να μπορούν να επωφελούνται από την τεχνολογία και από τα όσα προσφέρει στην κοινωνία».

Αποκλεισμένοι από το διαδίκτυο 5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι

Σήμερα, 5 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία στην ΕΕ δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο λόγω κάποιας μορφής αναπηρίας. Σύμφωνα με την οδηγία, όλοι οι χρήστες θα πρέπει να μπορούν να αντιλαμβάνονται, να χειρίζονται και να κατανοούν ιστοτόπους του δημόσιου τομέα, το περιεχόμενο των οποίων θα πρέπει να είναι σχεδιασμένο κατά τρόπο που να μπορεί να ερμηνεύεται με βοήθεια υποστηρικτικών τεχνολογιών, όπως συσκευών ανάγνωσης οθόνης.

Η Κομισιόν έχει ανακοινώσει ότι μετά τους ιστοτόπους του δημόσιου τομέα, το επόμενο βήμα αφορά τις εφαρμογές για φορητές συσκευές των δημόσιων οργανισμών, οι οποίες θα πρέπει να είναι προσβάσιμες από τον Ιούνιο του 2021.

Πηγή
www.protothema.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button