Επικαιρότητα

Δώρο Πάσχα: Πότε θα το λάβουν οι εργαζόμενοι – Τι ισχύει για όσους είναι σε αναστολή

.Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή του δώρου Πάσχα για το 2021 – Tι ισχύει με τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή.

Τη Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου θα καταβληθεί το δώρo Πάσχα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ενώ εάν ο εργοδότης επιθυμεί μπορεί να το καταβάλει και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.

Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπ’ όψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, ημερομίσθιο ή μισθός. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε χρόνου. Εάν ένας μισθωτός εργάζεται ολόκληρο το παραπάνω χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό. Σε άλλη περίπτωση ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει ένα μέρος του Δώρου. Αν αμείβεται με ημερομίσθιο δικαιούται 15 ημερομίσθια.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30ή Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια)

Πώς θα λάβουν το δώρο Πάσχα όσοι είναι σε αναστολή εργασίας

Με μοντέλο μεικτής χρηματοδότησης θα πληρωθεί φέτος το Δώρο Πάσχα σε πάνω από μισό εκατομμύριο εργαζόμενους, που τελούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας από τον Ιανουάριο. Υπενθυμίζεται πως το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται κάθε χρονιά με βάση τον χρόνο εργασίας εντός του πρώτου 4μήνου του έτους, δηλαδή εντός της περιόδου από 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, το φετινό Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί σε δυο τμήματα:

  • Το κράτος θα πληρώσει απευθείας στους λογαριασμούς των εργαζομένων την αναλογία για την χρονική περίοδο αναστολής της σύμβασης εργασίας, εντός του πρώτου 4μήνου, με βάση υπολογισμού τα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού
  • Ο εργοδότης θα πληρώσει την αναλογία για την χρονική περίοδο κατά την οποία ο μισθωτός εργάστηκε κανονικά, πάντα εντός του 4μήνου Ιανουάριος – Απρίλιος, με βάση υπολογισμού τον ονομαστικό μισθό του.

Αυτό σημαίνει πως όποιος εργαζόμενος έχει παραμείνει σε αναστολή ολόκληρο το πρώτο 4μηνο του έτους, θα λάβει από το κράτος περίπου 270 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η αναλογία του επιδόματος αδείας. Επίσης, κάθε μήνας αναστολής της σύμβασης εργασίας μεταφράζεται σε Δώρο Πάσχα της τάξης των 67 ευρώ.

Για παράδειγμα:

Εργαζόμενος σε ξενοδοχείο ο οποίος είναι αδιάκοπα σε αναστολή από 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου : Θα λάβει Δώρο Πάσχα μόνο από το κράτος  περίπου 270 ευρώ.

Αντίστοιχα, εργαζόμενος με ονομαστικό μισθό 800 ευρώ, που ήταν σε αναστολή το πρώτο τρίμηνο του 2021, δηλαδή από 1η Ιανουαρίου έως 31 Μαρτίου, ενώ τον Απρίλιο επέστρεψε σε ενεργή απασχόληση θα λάβει:

  • 200 ευρώ από το κράτος
  • 100 ευρώ από τον εργοδότη του
  • σύνολο Δώρου Πάσχα : 300 ευρώ.

Μισθωτός με μισθό 1.000 ευρώ δικαιούται πλήρες δώρο 500 ευρώ. Αν είναι εργαζόμενος που βρίσκεται ακόμη σε αναστολή τουλάχιστον μέχρι τις 16 Μαρτίου 2021, περίπου 2,5 μήνες, τότε θα λάβει δώρο από τον εργοδότη 183 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό με βάση το την αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ θα τα λάβει από το κράτος που θα είναι περίπου 162 ευρώ. Σύνολο θα λάβει 345 ευρώ δώρο Πάσχα.

Μισθωτός με μισθό 800 ευρώ δικαιούται πλήρες δώρο 400 ευρώ. Αν είναι εργαζόμενος σε αναστολή για ένα μήνα το διάστημα που υπολογίζεται το δώρο θα λάβει από τον εργοδότη περίπου 302 ευρώ  και από το κράτος 64,8 ευρώ. Σύνολο θα λάβει 366,8 ευρώ δώρο Πάσχα.

Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στην ώρα του, δηλαδή την Μεγάλη Τετάρτη που φέτος είναι στις 28 Απριλίου. Την ίδια μέρα, δηλαδή την Μ. Τετάρτη, το κράτος θα πληρώσει το μερίδιο του για την περίοδο της αναστολής και ο εργοδότης το κομμάτι που του αναλογεί για την περίοδο κατά την οποία δούλεψε ο εργαζόμενος.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι είχε ακολουθηθεί άλλη φόρμουλα, καθώς οι εργοδότες είχαν κληθεί να πληρώσουν ολόκληρο το Δώρο Πάσχα 2020 με βάση τον ονομαστικό μισθό και ακολούθως υπέβαλλαν αίτηση για να λάβουν πίσω από το κράτος το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχούσε στην χρονική περίοδο της αναστολής. Γι αυτό το λόγο είχε τότε δοθεί παράταση, ώστε να καταβληθεί από τους εργοδότες έως 30 Ιουνίου.

Εργαζόμενοι για τους οποίους η αναστολή Απριλίου δεν έχει προαναγγελθεί με αναδρομική ισχύ από 1η Απριλίου δεν αποκλείεται να λάβουν ένα μικρό τμήμα του Δώρου μετά το Πάσχα.  Το επίδομα εορτών Πάσχα είναι ίσο με μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Καταβάλλεται στο ακέραιο εφ’ όσον η σχέση εργασίας των μισθωτών με τον εργοδότη είχε διάρκεια ολόκληρη την επίμαχη χρονική περίοδο, δηλαδή από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30ης Απριλίου. Όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το παραπάνω χρονικό διάστημα, δικαιούνται αναλογία Δώρου Πάσχα, το οποίο υπολογίζεται σε ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού για κάθε 8 ημέρες διαρκείας της εργασιακής σχέσης.

Δώρο Πάσχα ανάλογο με το χρόνο που διάρκεσε η εργασιακή σχέση, δικαιούνται και οι μισθωτοί που έχουν ήδη αποχωρήσει από την εργασία τους κατά το χρόνο καταβολής αυτού, είτε γιατί απολύθηκαν από τον εργοδότη τους, είτε γιατί αποχώρησαν οικειοθελώς. Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται στους δικαιούχους τη Μεγάλη Τετάρτη κάθε έτους.

Πηγή
www.ethnos.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button