Επικαιρότητα

Δεν μοιάζουν με της Δέλτα: Αυτά είναι τα 4 συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον που φοβίζει τον πλανήτη

Με έκδηλη ανησυχία οι χώρες της Ευρώπης παρακολουθούν τις εξελίξεις σε όλον τον κόσμο σχετικά με τον κορωνοϊό, έχοντας «συμβιβαστεί» με την ιδέα και αποδεχθεί ως δεδομένο και αναπόφευκτο ότι όσο ο ιός παραμένει «ζωντανός» θα έχει την δυνατότητα να μεταλλάσσεται συνεχώς.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάθε μετάλλαξη θα είναι ισχυρότερη ή πιο επικίνδυνη από την προηγούμενη, όμως το γεγονός ότι δύο χρόνια μετά την εμφάνισή του, το πρόβλημα με την Covid 19 όχι μόνο υφίσταται αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις επανέρχεται δυναμικά οδηγώντας ακόμη και σε λοκντάουν, προβληματίζει έντονα.

Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία πάντως είναι η έγκαιρη αναγνώριση της κάθε μετάλλαξης και η μελέτη της από τους ειδικούς ώστε να υπάρχει και η καλύτερη δυνατή αντιμετώπισή της η οποία με την σειρά της θα βοηθήσει σε μια όσο το δυνατόν πιο ακριβή εκτίμηση του κινδύνου που ελλοχεύει για τους πολίτες ανάλογα με την σοβαρότητα των συμπτωμάτων, που με την σειρά της θα έχει και τον ανάλογο αντίκτυπο στην πίεση που θα δεχθούν οι υγειονομικές δομές κάθε κράτους.

Η μετάλλαξη «Όμικρον» που εμφανίστηκε κατά κύριο λόγο στην Μποτσουάνα και αφού εξαπλώθηκε στην Αφρική έχει περάσει πλέον και στην Ευρώπη, με την Πορτογαλία να ανακοινώνει σήμερα (29/11) ότι τελικά σε αυτήν ανήκουν και τα 13 κρούσματα που καταγράφηκαν το Σάββατο και αποδεκάτισαν την ομάδα της Μπελενένσες η οποία αναγκάστηκε να κατέβει σε ματς με την Μπενφίκα με μόλις 9 παίκτες και να δεχτεί 7 γκολ στο ημίχρονο…

Η Νοτιοαφρικανή γιατρός Αντζελίκ Κέτζι, πρόεδρος της ένωσης ιατρών της χώρας, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP, αναφέρθηκε στην διαφορετική φύση των συμπτωμάτων της «Όμικρον» αφού εκείνη ήταν που ενημέρωσε στις 18 Νοεμβρίου τις υγειονομικές Αρχές για μια κλινική εικόνα των νοσούντων που δεν έμοιαζε με εκείνη όσων είχαν προσβληθεί από την «Δέλτα».

Συγκεκριμένα, το πλέον κυρίαρχο σύμπτωμα ήταν εκείνο της αίσθησης υπερκόπωσης, το οποίο συνοδευόταν από φαγούρα στον λαιμό, ενοχλητικό βήχα και πόνους στο κορμί. Αντίθετα, η δρ Κέτζι δεν κατέγραψε ιδιαίτερα προβλήματα με υψηλό πυρετό στους ασθενείς, η πλειοψηφία των οποίων αφορούσε άνδρες κάτω των 40 ετών.

Επίσης ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν χρειάστηκαν καν νοσηλεία, ακόμη και στις περιπτώσεις εκείνων που δεν είχαν κάνει ούτε μία δόση κάποιου από τα γνωστά εμβόλια. Ωστόσο και η ίδια σπεύδει να τονίσει ότι αυτό δεν συνεπάγεται νομοτελειακά ότι δεν οφείλουμε να ανησυχούμε για την «Όμικρον».

«Η Όμικρον έχει έναν πρωτόγνωρο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, κάποιες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία για την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην πορεία της πανδημίας. Συνολικά ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός», προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε ανακοίνωσή του μέσω της οποίας υπογραμμίζει πως απαιτούνται περισσότερες έρευνες ώστε να υπάρξει επαρκής βαθμός κατανόησης της νόσου.

Πηγή
menshouse.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button