Άρθρογραφία

Δίνετε «μάχες» για να βάλετε αντηλιακό στο απτικά αμυντικό παιδί σας;

ΤΣΑΚΙΡΗ ΜΑΡΘΑ. ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Κανείς δε θέλει τα παιδιά του να υποφέρουν την άσχημη εμπειρία του καψίματος από τον ήλιο και όλοι θέλουμε να προστατέψουμε τα παιδιά από τον καρκίνο του δέρματος. Όταν έχεις ένα παιδί στο φάσμα του αυτισμού, ειδικά ένα που εμφανίζει απτική αμυντικότητα, το να το προστατέψεις από τον ήλιο είναι μια επιπλέον πρόκληση.

«Το αντηλιακό είναι μια μεγάλη πρόκληση για τους γονείς των παιδιών που εμφανίζουν διαταραχές αισθητηριακής επεξεργασίας, ιδιαίτερα για εκείνα που εμφανίζουν απτική αμυντικότητα. Τα παιδιά με δυσκολίες στην απτική αισθητηριακή εισροή συνήθως δεν αντιλαμβάνονται την αφή με ακρίβεια, ωστόσο ένα απαλό ή μη αναμενόμενο άγγιγμα μπορεί να προσληφθεί ως ενοχλητικό ή επώδυνο ή να προκαλέσει άγχος.», λέει η Rae Suba, εργοθεραπεύτρια στο Childs Play OT.

Η Συμμαχία Προστασίας από τον Ήλιο (Sun Safety Alliance)προσφέρει μία ποικιλία συστάσεων όπως το να λαμβάνετε υπόψη ότι ο ήλιος είναι πιο δυνατός μεταξύ 10:00-16:00, να φοράτε ένα μεγάλο καπέλο, να βάζετε αντηλιακό στα παιδιά με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30SPF και να βρίσκεστε στη σκιά όσο το δυνατόν περισσότερο.

Προστατευτική Καλοκαιρινή Ενδυμασία

Για να αποφύγετε ή να περιορίσετε τις μάχες για το αντηλιακό, διερευνήστε την ποικιλία των ενδυματολογικών επιλογών με αντηλιακή προστασία όπως οι αδιάβροχες μπλούζες (rash guards) και τα καπέλα. Οι αδιάβροχες μπλούζες με μακρύ μανίκι παρέχουν μεγαλύτερη προστασία, αλλά ακόμα και αν προτιμήσετε εκείνες με το κοντό μανίκο, η επιφάνεια του δέρματος η οποία είναι εκτεθειμένη και θα χρειαστεί αντηλιακό είναι πολύ μικρότερη. Μία άνετη αδιάβροχη μπλούζα μπορεί να προσφέρει και λίγη ιδιοδεκτική εισροή επίσης.

Τα καπέλα με μεγάλο γείσο μπορούν να προστατεύσουν τα αυτιά και το πρόσωπο όταν το παιδί δε βρίσκεται μέσα στο νερό. Ωστόσο, κάποια παιδιά δεν μπορούν να αντέξουν ένα καπέλο στο κεφάλι τους. Όμως, ακόμη περισσότερο, δεν μπορούν να αντέξουν την αίσθηση του αντηλιακού στα αυτιά, τη μύτη και τα μάγουλά τους.

Αντηλιακό Σπρέυ

Πολλοί γονείς βρήκαν μια απάντηση σε αυτό το δίλημμα με τη χρήση αντηλιακών σπρέυ. Ωστόσο, τον περασμένο χρόνο , στις ειδήσεις υπήρχαν προειδοποιήσεις ότι τα αντηλιακά σπρέυ δεν είναι ασφαλή για τα μικρά παιδιά εξ’ αιτίας του κινδύνου εισπνοής.

Η Wendy Kenzell, MS, OTR/L του Providing Choice επιπρόσθετα συμβουλεύει, « Επιλέξτε τρόπους αντηλιακής προστασίας που θα ταιριάξουν στις ανάγκες του παιδιού σας. Αν ένα παιδί αναστατώνεται με τους ήχους που κανείς δεν αντιλαμβάνεται, τότε το αντηλιακό σπρέυ ίσως να μην είναι η καλύτερη λύση για εσάς.»

Αν επιλέγετε να διαλέξετε τη διαδρομή του σπρέυ και αν το παιδί σας μπορεί να ακολουθήσει οδηγίες, πριν από το ψέκασμα, ζητήστε του να κλείσει το στόμα και τα μάτια του, να κρατήσει την ανάσα του και μετά ψεκάστε. Αμέσως μετά το ψέκασμα ενθαρρύνετε το να τρέξει 1-2 μέτρα μακριά πριν πάρει ανάσα και πάλι- μπορείτε να το μετατρέψετε σε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι βάζοντας το να τρέξει και να φέρει ένα παιχνίδι. Αν το παιδί σας δεν μπορεί να ακολουθήσει αυτές τις οδηγίες, μακριά από το παιδί ψεκάστε το αντηλιακό στο δάχτυλο σας και ταμπονάρετε τα αυτιά, τη μύτη και τα μάγουλά του. Τα αντηλιακά σπρέυ έχουν πιο λεπτή υφή από τα περισσότερα γαλακτώματα και μπορεί να είναι πιο ανεκτά στα παιδιά που έχουν απτική αμυντικότητα.

Διαβάστε:  Αυτισμός: Ένα χιλιόμετρο ακόμη, μία προσπάθεια τη φορά | Ada Stamatatou | TEDxUniversityofCrete

Αν επιλέξετε ένα αντηλιακό γαλάκτωμα, καλύτερα να συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό σας για κάποιο που δεν αφήνει βαριά, κολλώδη υπολείμματα τα οποία σιχαίνονται τα παιδιά με απτική αμυντικότητα.

Δημιουργήστε Προβλεψιμότητα με το Αντηλιακό Γαλάκτωμα

Η Kenzell πιστεύει στη σπουδαιότητα της προβλεψιμότητας γύρω από θέμα επάλειψης του αντηλιακού γαλακτώματος. Συμβουλεύει την προσέγγιση σχεδιασμού και παιχνιδιού.

«Σχεδιάστε δημιουργώντας και διαβάζοντας μια κοινωνική ιστορία για τη σπουδαιότητα της επάλειψης του αντηλιακού. Δημιουργήστε μια κοινωνική ιστορία παρουσιάζοντας ότι όταν πέφτει ο ήλιος πάνω στο δέρμα, το δέρμα χρειάζεται κάτι να το καλύψει ώστε να μην πονάει. Αν κάτι καλύπτει το δέρμα όταν βρίσκεσαι στον ήλιο, τότε το δέρμα μένει υγιές και χαρούμενο.»

Παίξτε ζητώντας από το παιδί να σας βάλει αντηλιακό γαλάκτωμα (δοκιμάστε τα διάφορα είδη που έχετε διαθέσιμα). Δείξτε στο παιδί που πρέπει να απλωθεί το γαλάκτωμα.

Βγάλτε φωτογραφίες ανθρώπων με το κινητό σας, και με το δάχτυλο σας απλώστε το γαλάκτωμα στο εκτεθειμένο δέρμα του με εφαρμογές όπως το Doodle Buddy. Ενισχύστε το παιχνίδι γλωσσικά, ονοματίζοντας τα μέρη του σώματος.

Προετοιμάστε το Αισθητηριακό Σύστημα των Παιδιών

Η Gwen Wild, OTR/L του Sensational Brain επισημαίνει την αισθητηριακή προετοιμασία των παιδιών. «Πριν να εφαρμόσετε το αντηλιακό, βάλτε τα παιδιά να πάρουν μια ιδιοδεκτική εισροή μέσα από δραστηριότητες με θέμα τη θάλασσα, για παράδειγμα να περπατήσουν όπως τα καβούρια ή να κυλήσουν στο έδαφος όπως τα κύματα. Αυτός ο τύπος εισροής περιορίζει την απτική ευαισθησία».

Η Suba προτείνει επίσης την αισθητηριακή προετοιμασία, «Μερικοί από τους καλύτερους τρόπους να βοηθήσετε αυτά τα παιδιά να ρυθμιστούν και να συμβιβαστούν καλύτερα σε αυτές τις καταστάσεις είναι να διασφαλίσετε ότι όλα τα αγγίγματα σας είναι αναμενόμενα και να τα εκτελέσετε εφαρμόζοντας βαθειά πίεση».

Πριν να απλώσετε το αντηλιακό, η Wild προτείνει, «Βάλτε τα παιδιά να απλώσουν “αόρατο αντηλιακό” τρίβοντας τα χέρια τους και τα πόδια τους κοφτά.» Ενώ η Suba συστήνει. «εφαρμόστε ρυθμική βαθειά πίεση με τη μορφή ζουληγμάτων και εναγκαλισμών στον κορμό, τα χέρια και τα πόδια του παιδιού σας πριν την επάλειψη, καθώς αυτό βοηθάει στον περιορισμό μερικής από την ενόχληση που μπορεί να νιώθουν ήδη πριν ξεκινήσετε.»

Η Kenzell συμφωνεί επίσης με την αισθητηριακή επεξεργασία, «Εφαρμόστε βαθιά πίεση στο σώμα πριν αλείψετε ο,τιδήποτε- τρίψτε τα χέρια, τα πόδια και την πλάτη με μία πετσέτα, βάλτε το παιδί να κυλιστεί στην πετσέτα της παραλίας, ή χορηγήστε το Πρωτόκολλο της Willbarger βουρτσίζοντας τα πόδια, τα χέρια, τις παλάμες, τις πατούσες και την πλάτη.»

Για να μάθετε περισσότερα για τη σπουδαιότητα της Ιδιοδεκτικής εισροής στην απτική αμυντικότητα ρωτήστε τον Εργοθεραπευτή σας.

Η Εφαρμογή του Αντηλιακού Γαλακτώματος

Η Suba συμβουλεύει, «Ενώ κάθεστε στο επίπεδο των ματιών του παιδιού, έχοντας προτεταμένο το χέρι σας και ενώ είναι αναμενόμενο το άγγιγμά σας, απλώστε ένα λεπτό στρώμα μη λιπαρού αντηλιακού με βαθιές, σταθερές, ρυθμικές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω (για να μην ερεθίσετε μέσω του απαλού αγγίγματος τους υποδοχείς που συνδέονται με τα κύτταρα των τριχών και δημιουργήσετε ανατριχίλα). Προχωρήστε στα χέρια και στα πόδια προσπαθώντας να διατηρείτε πάντα το ένα σας χέρι (όχι αυτό που απλώνει το αντηλιακό) σε επαφή με το δέρμα ως επαφή γείωσης.»

Διαβάστε:  Αυτισμός: Το «λάθος» με τον δείκτη νοημοσύνης θα αφήσει χωρίς αναπηρικό επίδομα χιλιάδες οικογένειες

Κατά τη διάρκεια της επάλειψης του αντηλιακού, η Wild συμβουλεύει τεχνικές αποπροσανατολισμού της προσοχής όπως «τραγουδήστε ένα τραγούδι ή ζητήστε από το παιδί να συλλαβήσει κάποιες λέξεις έτσι ώστε να έχει κάτι να σκεφτεί και να περιοριστούν οι υπερβολικές αντιδράσεις.»

Η Kenzell μας λέει, «Περιορίστε τις κινήσεις σας. Τοποθετήστε αρκετή ποσότητα του αντηλιακού γαλακτώματος στον πήχη του άλου χεριού σας, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να σταματήσετε να σηκώσετε και τα δύο σας χέρια για να βάλετε κι άλλο γαλάκτωμα.» Αυτή η τεχνική θα κάνει την πρόταση της Suba ακόμα πιο εύκολη.

Για παιδιά με ευαίσθητη μύτη

Η Wild προτείνει, «Κάποια παιδιά ενοχλούνται από τη μυρωδιά του αντηλιακού. Δοκιμάστε μερικά διαφορετικά είδη και δείτε αν κάποιο είναι πιο ανεκτό από τα άλλα. Εναλλακτικά, τρίψτε λίγη από την αγαπημένη του μυρωδιά στην άκρη της μύτης του παιδιού για να επικαλύψετε τη μυρωδιά του αντηλιακού.»

Ωχ! Σας ξέφυγε ένα σημείο

Παρ΄όλη την προστασία που αναφέρθηκε εδώ, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να σας ξεφύγει ένα σημείο και τώρα παρά όλες τις προσπάθειες σας, το παιδί σας να έχει ένα επίφοβο έγκαυμα. Αν συμβεί αυτό, φροντίστε να έχετε μια ποσότητα από κάποιο θεραπευτικό σκεύασμα που ανακουφίζει το έγκαυμα, στο ψυγείο σας. Τα παιδιά λατρεύουν να φτιάχνουν αυτό το σκεύασμα και είναι δροσερή λύση που τραβάει τη ζέστη από το κάψιμο αποκαθιστώντας την ισορροπία των οξέων του δέρματος.

Συνταγή για ανακούφιση από το ηλιακό έγκαυμα

  • Σε 4 κούπες βραστού νερού ρίξτε μέσα 2 κούπες φρέσκων φύλλων μέντας.
  • Προσθέστε 4 σακουλάκια μαύρου τσαγιού.
  • Καλύψτε τα για 10 λεπτά.
  • Αφήστε τα να κρυώσουν και ρίξτε το διάλυμμα σε ένα γυάλινο βάζο.
  • Τοποθετήστε το στο ψυγείο. Διατηρείται για μερικές εβδομάδες.

Όλα αυτά μπορεί να μοιάζουν σαν να χρειάζεται πολύς κόπος και προσπάθεια για την εφαρμογή του αντηλιακού αυτό το καλοκαίρι, αλλά στο τέλος, μπορεί να σας γλυτώσουν από μια μέρα γεμάτη με αισθητηριακή υπερχείλιση και meltdowns. Αποφύγετε τις μάχες για το αντηλιακό και καλύψτε όσο περισσότερο μέρος του σώματος μπορείται με αδιάβροχες μπλούζες, δημιουργήστε την προβλεψιμότητα με κοινωνικές ιστορίες και παιχνίδι ρόλων, και εναθρρύνετε το παιδί σας να προσλάβει την ιδιοδεκτική εισροή που χρειάζεται πριν να απλώσετε το αντηλιακό γαλάκτωμα.

Πηγές:

  • “Sun Safety Tips.” Sun Safety Alliance. N.p., n.d. Web. 05 June 2015.
  • Vidosevic, Tania A., B.A. “USING A BEHAVIORAL TREATMENT PACKAGE TO TEACH TOLERANCE TO SKIN CARE PRODUCTS TO A CHILD WITH AUTISM: A SYSTEMATIC REPLICATION.” Research in Developmental Disabilities (2009): 585-98. UNT Digital Library. Univerity of Texas. 5 June 2015.
Πηγή
http://www.proseggisi.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button