Υγεία

Γυροειδής αλωπεκία: Πώς θα την περιορίσετε για να μην εξαπλωθεί

Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια ασθένεια που αναπτύσσεται όταν το σώμα επιτίθεται στους δικούς του θύλακες της τρίχας (όπου αναπτύσσονται τρίχες), γεγονός που μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών οπουδήποτε στο σώμα.

Η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να είναι ένα πρόβλημα, αλλά δεν σημαίνει ότι το άτομο δεν είναι κατά τα άλλα υγιές. Έχουν τριχόπτωση και μερικές φορές αλλαγές στα νύχια, αλλά παραμένουν καλά στην υγεία τους.

Η τριχόπτωση τείνει να είναι απρόβλεπτη. Τα μαλλιά μπορεί να ξαναφυτρώσουν ακόμα και χωρίς θεραπεία. Αυτό συμβαίνει πιο συχνά όταν κάποιος έχει μερικά φαλακρά μπαλώματα. Εντούτοις, όταν οι τρίχες ξαναφυτρώνουν, μπορεί να πέσουν ξανά.

Εάν η γυροειδής αλωπεκία επηρεάζει τα νύχια, μπορεί να δείτε βαθουλώματα, ραβδώσεις, ή εύθραυστα νύχια. Μερικοί αναπτύσσουν κόκκινα νύχια.

Πότε αρχίζει συνήθως η γυροειδής αλωπεκία;

Μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο, οι περισσότεροι την αναπτύσσουν κατά την παιδική ηλικία, ή στην εφηβεία. Περίπου οι μισοί βλέπουν τα μαλλιά τους να ξαναφυτρώνουν μέσα σε 12 μήνες χωρίς θεραπεία.

Όταν τα μαλλιά μεγαλώσουν ξανά, μπορεί να μην πέσουν ποτέ ξανά. Είναι επίσης πιθανό να έχετε απρόβλεπτους κύκλους τριχόπτωσης και αναγέννησης για χρόνια.

Εάν ένας γονέας έχει γυροειδή αλωπεκία, θα την πάθει και το παιδί;

Εάν ένας γονέας, ή ένας στενός συγγενής εξ αίματος έχει (ή είχε) γυροειδή αλωπεκία, τότε το παιδί έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξει αυτή την ασθένεια. Αν και ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, δεν θα εμφανίσει γυροειδή αλωπεκία κάθε παιδί με αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο.

Μπορώ να αποτρέψω την επιδείνωση της γυροειδούς αλωπεκίας;

Όταν αντιμετωπίζετε γυροειδή αλωπεκία, μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρετε τι να κάνετε εάν θέλετε να μειώσετε την τριχόπτωση. Είναι, όμως, εφικτό να αποφευχθεί η επιδείνωση της αλωπεκίας. Δείτε τι πρέπει να ξέρετε:

Αποφύγετε τα περιττά τραύματα στα μαλλιά ή στο τριχωτό της κεφαλής

Αυτός είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους για να διαχειριστείτε την αλωπεκία σας και να μειώσετε την τριχόπτωση. Όσο λιγότερο τραύμα προκαλείτε στο τριχωτό της κεφαλής και στα μαλλιά σας, τόσο πιο πιθανό είναι να τα διατηρήσετε. Τραύμα στα μαλλιά μπορεί να προκληθεί από πράγματα όπως το πολύ συχνό λούσιμο των μαλλιών, η χρήση χημικών ή βαφών, ή ακόμη και η χρήση εργαλείων styling με θερμότητα. Είναι επίσης σημαντικό να είστε εξαιρετικά απαλοί με τα μαλλιά σας, ενώ είναι βρεγμένα, καθώς αυτή είναι η στιγμή που μπορεί να συμβεί το μεγαλύτερο σπάσιμο.

Επιπλέον, προσπαθήστε να αποφύγετε το τραύμα του τριχωτού της κεφαλής. Αυτό έρχεται κυρίως με τη μορφή χρήσης βουρτσών με σκληρές τρίχες, ή του βουρτσίσματος με πολύ δυναμικές κινήσεις. Επιπλέον, το λούσιμο μπορεί να συμβάλει σε τραυματισμό του τριχωτού της κεφαλής. Τα πάρα πολλά σαμπουάν στη σειρά μπορούν να στεγνώσουν το τριχωτό της κεφαλής σας και να το αφήσουν κατεστραμμένο. Τέλος, προσπαθήστε να αποφύγετε τα χτενίσματα που τραβούν υπερβολικά το τριχωτό της κεφαλής σας. Οι αλογοουρές, οι κότσοι και οι πλεξούδες πρέπει να μειωθούν, εάν θέλετε να ελαχιστοποιήσετε την απώλεια μαλλιών σας και να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την αλωπεκία.

Προσπαθήστε να μειώσετε το άγχος

Δυστυχώς, το άγχος μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην τριχόπτωση. Όταν τα επίπεδα άγχους είναι υψηλά, είναι πιο πιθανό να χάσετε μαλλιά. Αν και η γυροειδής αλωπεκία δεν συνδέεται συγκεκριμένα με το στρες, είναι πιο πιθανό να έχετε εξάρσεις σε περιόδους που βιώνετε υψηλά επίπεδα στρες. Αν παρατηρήσετε ότι είστε αγχωμένοι, προσπαθήστε να απομονώσετε το τι ακριβώς σας αγχώνει, για να μπορέσετε να το εξαφανίσετε. Επιπλέον, μπορείτε να προβείτε σε δραστηριότητες ανακούφισης από το άγχος σε τακτική βάση. Το να μπείτε στον διαλογισμό και να κάνετε ασκήσεις αναπνοής μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος και μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα του στρες μακροπρόθεσμα.

Θεραπεία με κορτικοστεροειδή

Στην ιδανική περίπτωση, τα βήματα που θα κάνετε για να αποτρέψετε την επιδείνωση της τριχόπτωσης θα είναι σε συνδυασμό με τη δερματολογική θεραπεία. Και μια από τις πιο κοινές θεραπείες είναι τα κορτικοστεροειδή. Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιείται συνήθως για αυτοάνοσες διαταραχές όπως η γυροειδής αλωπεκία. Μπορούν να χορηγηθούν από δερματολόγο με ένεση στο τριχωτό της κεφαλής, ή με τοπική κρέμα, ή αφρό. Ο στόχος αυτής της θεραπείας είναι να επιταχύνει την ανάπτυξη των μαλλιών και να βοηθήσει στην πρόληψη της τριχόπτωσης στο μέλλον. Αυτή η θεραπεία χορηγείται σε ιατρικό περιβάλλον, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα κορτικοστεροειδή σε μη συνταγογραφούμενη μορφή.

Αναλύστε τη διατροφή σας

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να συνδεθεί με ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών. Πριν ξεκινήσετε να παίρνετε συμπληρώματα για την ενίσχυση της ανάπτυξης των μαλλιών, αναλύστε εάν λαμβάνετε πάρα πολλά, ή πολύ λίγα από ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Εάν δεν είστε σίγουροι εάν μια ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών συμβάλλει στην απώλεια μαλλιών, μια εξέταση αίματος μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την πρόσληψη ποιων θρεπτικών συστατικών χρειάζεται να ρυθμίσετε στη διατροφή σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει ακριβώς το πρόβλημα προτού πάρετε συμπληρώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η υπερβολική ποσότητα ενός θρεπτικού συστατικού, ή μετάλλου μπορεί να επιδεινώσει την απώλεια μαλλιών.

Πηγές: https://www.aad.orghttps://www.sedermatologyspecialists.com

Πηγή
www.iatropedia.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button