Ζωή & Αναπηρία

Γυναίκα-ηρωίδα διαγνώσθηκε πέρυσι με καρκίνο και φέτος τρέχει τα 42 χλμ του Μαραθωνίου δίνοντας μάθημα ζωής

Super woman, ή ένας άνθρωπος με γιγαντιαία αποθέματα ψυχής;

Όπως και να’ χει, η 48χρονη Άλεξ Παναγιώτου έχει μια ιστορία η οποία εμπνέει και συναρπάζει, καθώς την έχει καταστήσει ειδική στην αντιμετώπιση των εμποδίων και των αντιξοοτήτων.

Έχοντας διανύσει χιλιόμετρα πάνω από όσα οι πιο πολλοί από εμάς έχουν… οδηγήσει, η Άλεξ αντλεί από τα απίστευτα αθλητικά της επιτεύγματα για να εμπλουτίσει την επαγγελματική ικανότητα και τα προγράμματά της.

Άρχισε να τρέχει στα 30 της χρόνια και σύντομα έφτασε σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Το 2004 κατέκτησε τη 2η θέση στο Μαραθώνιο της Βαρκελώνης, ήταν 4η στο ελληνικό πρωτάθλημα και κέρδισε πολλούς αγώνες προτού στραφεί σε ατομικές ακραίες υπεραποστάσεις, τις οποίες σχεδίαζε και ολοκλήρωνε/εκτελούσε για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ο λόγος για μια από τις μόλις 5 γυναίκες στον κόσμο που έχουν εκτελέσει αποστάσεις και προκλήσεις τόσο ακραίες όσο τα 2010 χλμ σε 31 ημέρες ή 400 χλμ, χωρίς διακοπή.

Ακόμη και εκείνα τα ακραία κατορθώματα αντοχής, εντούτοις, τέθηκαν στις σωστές τους διαστάσεις, από το φθινόπωρο του 2017 όταν και στην Άλεξ διαγνώσθηκε με καρκίνο των λεμφαδένων.

Υπεβλήθη σε χειρουργείο αφαίρεσης κακοήθους όγκου, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, διαδικασίες που τελείωσαν την άνοιξη του 2018.

Όπως -ωστόσο- και με όλα τα άλλα μεγάλα εμπόδια τα τελευταία 14 χρόνια, η Άλεξ βγήκε νικήτρια από μια ακόμη δοκιμασία: Κάνοντας σταδιακή επάνοδο στους αγώνες ήδη από την αρχή της χημειοθεραπείας, αποφάσισε να τρέξει τα 42 χιλιόμετρα του 36ου Μαραθώνιου του Αυθεντικού που διοργανώνεται από τον ΣΕΓΑΣ στην κλασσική διαδρομή την Κυριακή 11 Νοεμβρίου αποδεικνύοντας ότι «όλα είναι κατορθωτά αρκεί να το θελήσεις…»

Διαβάστε:  Στον Μαραθώνιο με την ορμή της αγριόχηνας

Ο συγκεκριμένος Μαραθώνιος είναι για εκείνην μια κάθαρση. «Θα αφήσω τις δυσκολίες στο δρόμο κι όλα τα δάκρυα που δεν επέτρεψα στον εαυτό μου να αφήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά σε μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της συνέντευξης που έδωσε στο The Toc.

Σήμερα, η Αλεξ Παναγιώτου δεν τρέχει μόνο πολλά χιλιόμετρα αλλά επιχειρεί μια νέα εκστρατεία, ένα κάλεσμα αφύπνισης, ώστε να βοηθηθούν οι άνθρωποι και να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους πριν τους χτυπήσουν οι αντιξοότητες και επίσης να βοηθήσουν όσους περνούν παρόμοιες καταστάσεις, να τις αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. H Άλεξ Παναγιώτου είναι μια χαρισματική διεθνής ομιλήτρια και δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο, έχοντας παρουσιάσεις μεταξύ άλλων και στο TEDx.

Λίγα λόγια για τον 36ο Μαραθώνιο τον Αυθεντικό

Ρεκόρ συμμετοχών που θα αγγίξει τους 55.000 δρομείς φέρνει την Αθήνα στο επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητικού ενδιαφέροντος και την μετατρέπει σε μια μεγάλη γιορτή που χρόνο με τον χρόνο γιγαντώνεται: τον Μαραθώνιο της Αθήνας, τον Αυθεντικό, ο οποίος αισίως γιορτάζει τα 36 του χρόνια.

Μια γιορτή η οποία φέτος δεν έχει στόχο μόνο να τιμήσει και να μεταδώσει τις αξίες του δρομικού κινήματος, αλλά και να στείλει ένα δυνατό μήνυμα αισιοδοξίας, καθώς οι 18.750 μαραθωνοδρόμοι θα περάσουν από τις περιοχές που πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος και υπέστησαν τεράστια οικολογική καταστροφή στη μεγάλη πυρκαγιά του Ιουλίου.

Η διοργάνωση η οποία όπως κάθε χρόνο διοργανώνεται από τον ΣΕΓΑΣ κι είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Βαλκανιονίκη και αγωνιστή υπέρ της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη, θα υποδεχθεί και φέτος δρομείς από 105 χώρες, οι οποίοι θα τρέξουν τόσο στην αυθεντική διαδρομή με αφετηρία τον Μαραθώνα και τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο, όσο και στους αγώνες των 5 χλμ και 10 χλμ, στον απογευματινό αγώνα των 5 χλμ και στους αγώνες για παιδιά και Special Olympics.

Διαβάστε:  Ντονγκ Χο Χαν: Ο τυφλός αθλητής από την Κορέα που τερμάτισε στον Μαραθώνιο χωρίς συνοδό

Για δεύτερη φορά φέτος δυναμικό «παρών» θα δώσουν οι κορυφαίοι δρομείς – δέκα άνδρες και δέκα γυναίκες – που συμμετείχαν σε καθέναν από τους αγώνες Run Greece σε Ηράκλειο, Γιάννενα, Καστοριά, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Ρόδο και Πάτρα. Οι συμμετέχοντες θα διανύσουν απόσταση 3χλμ.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως φέτος το όριο των εγγραφών στη μαραθώνια διαδρομή ξεπεράστηκε κατά 200 άτομα και για πρώτη φορά καλύφθηκε σχεδόν δύο μήνες πριν από την έναρξη του αγώνα.

Πηγή
www.thetoc.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button