Επικαιρότητα

Γονείς παιδιών με Αυτισμό: Προτάσεις για την διαχείριση των Ειδικών Θεραπειών μετά τις πρόσφατες περικοπές αυτών, ποσοτικά & θεματικά

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας, όσον αφορά τις περικοπές στην ειδική αγωγή, έστειλαν οι:

Φάσμα Σωματείο Γονέων και Παιδιών με Αυτισμό και Asperger Κορινθίας
Μ.Κ.Ο. Μελέτη – Απασχόληση – Συμβουλευτική
ΔΑΔΑΑ – Σύλλογος για Παιδιά και Ενήλικες με Αυτισμό και Asperger Κομοτινής
Ομάδα μέσου κοινωνικής δικτύωσης “Γονείς που Διεκδικούν Δημόσια Παράλληλη Στήριξη”

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στους:

Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Πρωθυπουργό της Ελλάδας
Υπουργό Υγείας
Ελληνικό κοινοβούλιο

Θέμα: «Προτάσεις για την διαχείριση των Ειδικών Θεραπειών μετά τις πρόσφατες περικοπές αυτών, ποσοτικά & θεματικά»

Αξιότιμε Κε Πρόεδρε της Δημοκρατίας

Αξιότιμε Κε Πρωθυπουργέ

Αξιότιμε Κε Υπουργέ

Ως γονείς παιδιών με αυτισμό, τα οποία έχουν ανάγκη εκτεταμένο αριθμό θεραπειών, τόσο από την άποψη της αριθμητικής ποσότητας συνεδριών, όσο και από την άποψη των θεματικών κατηγοριών αυτών, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να διαπιστώνουμε ότι, με τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) περικόπτονται δραστικά οι αποζημιώσεις για δαπάνες που αφορούν στις θεραπείες των χρονίως πασχόντων παιδιών μας. Τα εν λόγω, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι η πλέον ευάλωτη κοινωνική ομάδα της χώρας. Η εξέλιξη αυτή προστέθηκε στην ούτως ή άλλως δύσκολη καθημερινότητα των οικογενειών με παιδιά ΑμεΑ, δεδομένου ότι, λόγω της βαθειάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, την οποία βιώνουμε οι Ελληνίδες και οι Έλληνες τα τελευταία οκτώ περίπου χρόνια, οι γονείς για να ανταπεξέλθουμε, είμαστε υποχρεωμένοι να εργαζόμαστε περισσότερες ώρες (είτε αμειβόμενοι, είτε όχι…), συχνά και οι δυο, όταν υφίσταται “εργασία”… Αυτή η αναγκαιότητα, που είναι παρούσα και προφανής για όλες τις ελληνικές οικογένειες, παρόλα αυτά, για τις δικές μας οικογένειες είναι σχεδόν αδύνατη, λόγω των ανάγκης συνεχούς φροντίδας, παρουσίας & συμπαράστασης στα πάσχοντα παιδιά μας από εμάς τους ίδιους!

Για τους λόγους αυτούς, κρίνουμε απαραίτητο να αφιερώσετε ένα κομμάτι από τον πολύτιμο χρόνο σας, προς ανάγνωση των παρακάτω ζωτικών προβλημάτων-αδιεξόδων, που μας κατατρέχουν, κατανοώντας το δίκαιο των αιτημάτων μας, για τα οποία ευελπιστούμε να προωθήσετε αρμόδια θεσμικές λύσεις, ως εξής:

  • Αναγκαιότητα να υπάρχει ελεύθερη επιλογή θεραπευτή από την οικογένεια, καθώς ιδιαιτέρως τα παιδιά με αυτισμό έχουν χτίσει μια εξαιρετικής σημασίας για τη θεραπευτική διαδικασία σχέση με το θεραπευτή τους, η οποία διακοπτόμενη βίαια θα επιφέρειανεπανόρθωτη παλινδρόμηση και ψυχικά τραύματα σε αυτά

  • Αναγκαιότητα για άμεση αναθεώρηση από τον ΕΟΠΥΥ του πίνακα που αφορά στο μέγιστο προβλεπόμενο αριθμό θεραπειών ανά πάθηση και προσαρμογή του στα επιστημονικά αποδεκτά αριθμητικά επίπεδα,

  • Αναγκαιότητα για κατάργηση κάθε ποσοτικής ή θεματικής περικοπής των θεραπειών σε παιδιά με αναπηρίες, όπως ο Αυτισμός, σε όλες τις εκφάνσεις του (χαμηλή, μεσαία, υψηλή λειτουργικότητα, άτυπος αυτισμός και Σύνδρομο Asperger), καθώς, η μη αποκατάσταση της αυτονομίας τους με τις σχετικές θεραπείες, θα παράξει μακροπρόθεσμα, είτε εξαρτημένα από τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας άτομα, είτε συντηρούμενους από άσυλα “χρονίως πάσχοντες ασθενείς ”, εφ’ όρου ζωής…

  • Αναγκαιότητα να γίνεται ορατό στις κάθε είδους γνωματεύσεις ότι, οι διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος που εμφανίζονται στο παιδί από την γέννηση του και ακολουθούν μόνιμα τον μετέπειτα ενήλικα, μέχρι τον θάνατο του, αποτελούν μόνιμη αναπηρία.

  • Αναγκαιότητα να γίνεται αντιληπτό σε όλο το εκπαιδευτικό σύστημα και τις υπηρεσίες Πρόνοιας τις χώρας μας ότι, τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες έχουν δικαίωμα στη μόρφωση, την κοινωνικοποίηση, την ένταξη και την αυτονόμηση τους, οπότε, ο ορισμός μονοψήφιου αριθμού θεραπειών ανά μήνα για τα παιδιά αυτά συνιστά τροχοπέδη στην πρόοδο και στη σωστή ανάπτυξη τους.

Για να γίνει εφικτή η αποδοχή του νέου συστήματος αποζημίωσης για την Ειδική Αγωγή με το νέο σύστημα (Voucher) από τους ιδιώτες παρόχους τέτοιων υπηρεσιών και να καταστεί βιώσιμο για τους ίδιους το να καταρτίσουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, καταθέτουμε 3 προτάσεις:

  1. Να θεσμοθετηθεί η έγκαιρη και συνεπής εξόφληση των αποζημιώσεων προς τους παρόχους θεραπευτικών υπηρεσιών σχετικά με την Ειδική αγωγή & τις διανοητικές/ψυχικές αναπηρίες σε εύλογο χρονικό διάστημα, που δεν θα υπερβαίνει το δίμηνο.

  1. Επικαιροποίηση του ύψους των αμοιβών των θεραπευτών, ώστε να ανταποκρίνεται στην τρέχουσα πραγματικότητα. Ήδη έχει γίνει πρόοδος στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά πρέπει η όλη κατανομή κόστους να αναπροσαρμοσθεί, ώστε να αποτραπούν η διακίνηση “μαύρου χρήματος” και η φοροδιαφυγή, σε συνδυασμό με εκτεταμένους φορολογικούς και ποιοτικούς ελέγχους από τους αρμόδιους φορείς.

  1. Η εξοικονόμηση πόρων στην Ειδική Αγωγή μπορεί να γίνει με την εξάλειψη του φαινομένου των πλασματικών βεβαιώσεων,που στερούν θεραπευτικές συνεδρίες από εκείνα τα παιδιά, τα οποία έχουν πραγματική ανάγκη θεραπειών και επιβαρύνουν οικονομικά τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Αυτό μπορεί να γίνει με τη θέσπιση εντατικών και τακτικών ελέγχων, σε ολόκληρο το σύστημα βεβαιώσεων.

  1. Παράλληλα, είναι επιτακτική η ανάγκη εξάλειψης του φαινομένου παιδιά με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος να διαγιγνώσκονται με άσχετες ή «ελαφρύτερες» παθήσεις, είτε κατόπιν πιέσεων των γονέων, είτε λόγω υπερβάλλοντος ζήλου των αρμοδίων, προκειμένου να καταστούν “βασιλικότεροι του βασιλέως”, επικαλούμενοι τη δήθεν εξοικονόμηση πόρων.

  1. Επιτακτική είναι η ανάγκη επιμόρφωσης και κατάρτισης όλων των εκπαιδευτικών λειτουργών στο θέμα της διαχείρισης μαθητών με αναπηρία. Το τελευταίο είναι επιτακτική ανάγκη τουλάχιστον για όσους κατέχουν θέσεις αποφασιστικής αρμοδιότητας, όπως οι διευθυντές διευθύνσεων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, αλλά και οι διευθυντές σχολικών μονάδων.

  1. Επιπλέον, επιτακτική είναι η ανάγκη στελέχωσης όλων των ειδικών σχολείων, κάθε βαθμίδας με νοσηλευτές, ώστε να εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος για τα παιδιά με χρόνια επιβαρυμένη υγεία ή με παθήσεις που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής σε περίπτωση εκδήλωση έκτακτης κρίσης, όπως ή επιληψία.

Ευελπιστώντας στη συμπαράσταση και φροντίδα σας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, που αφορούν σε βελτίωση των όρων ζωής των ανάπηρων παιδιών μας, ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας.

Φάσμα Σωματείο Γονέων και Παιδιών με Αυτισμό και Asperger Κορινθίας

Μ.Κ.Ο. Μελέτη-Απασχόληση-Συμβουλευτική

ΔΑΔΑΑ- Σύλλογος για Παιδιά και Ενήλικες με Αυτισμό και Asperger Κομοτινής

Ομάδα μέσου κοινωνικής δικτύωσης “ Γονείς που Διεκδικούν Δημόσια Παράλληλη Στήριξη”

Πηγή
www.nevronas.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button