Επικαιρότητα

Γονείς ΑμεΑ ζητούν τη διερεύνηση υπόθεσης Σεξουαλικής Κακοποίησης ανηλίκου από Εργοθεραπευτή

48 Φορείς και Συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα, ζητούν από το Υπουργείο Υγείας να διερευνήσει την υπόθεση Σεξουαλίκης Κακοποίησης του 12χρονου αγοριού από τον Εργοθεραπευτή, επιστημονικό συνεργάτη της Παιδιατρικής Κλινικής Κρατικού Νοσοκομείου Παίδων της Αθήνας και ιδιοκτήτη 3 Κέντρων Εργοθεραπείας στην Αττική, επί 10 μήνες στο χώρο που πραγματοποιούνταν οι “θεραπευτικές συνεδρίες”.

Να θυμήσουμε πως ο Εργοθεραπευτής καταδικάστηκε μεν σε κάθειρξη 7 ετών για αποπλάνηση και ασέλγεια σε βάρος 12χρόνου αγοριού που αντιμετώπιζε αναπτυξιακές διαταραχές, αλλά ο Άρειος Πάγος, εφαρμόζοντας το νέο Ποινικό Κώδικα, αποφάνθηκε ότι πρέπει να μειωθεί η ποινή του.

Ακολουθεί η επιστολή των γονέων ΑμΕΑ προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

15/2/2021

Προς
Υπουργό Υγείας κο Βασίλη Κικίλια
Κοιν: Διοικητή Νοσοκομείου Παίδων Π&Α Κυριακού, κο Εμ. Παπασάββα

ΘΕΜΑ: ΑΙΤΗΜΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΙΔΩΝ Π&Α ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Αξιότιμε κ.Υπουργέ,

Αφορμή για την επικοινωνία μας αυτή και το αίτημα διερεύνησης που σας καταθέτουμε, αποτέλεσε η γνωστοποίηση μίας δικαστικής υπόθεσης που αφορά σε ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα για το σύνολο των ΑμεΑ και των οικογενειών τους.

Πρόκειται για περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης σε ανήλικο, όπου ένας θεραπευτής, ένας γνωστός και καταξιωμένος θεραπευτής, που είναι μάλιστα και επιστημονικός συνεργάτης στη Μονάδα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής στο Παίδων «Π&Α Κυριακού», διαπράττει και καταδικάζεται για ασελγείς πράξεις κατ΄ εξακολούθηση σύμφωνα με τις αποφάσεις με αριθμό 383/2019 Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών και αριθμό 474/2020 ΣΤ’ ποινικού τμήματος Άρειου Πάγου.

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν άμεσα από την υπόθεση αυτή είναι:

Από το 2014 που έγινε η καταγγελία από τους γονείς (οι πράξεις τελούνταν από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι τον Ιούνιο του 2014) γιατί επιτρεπόταν στον εν λόγω εργοθεραπευτή,

να εξασκεί το επάγγελμά του ως θεραπευτής,
να λειτουργεί ως ιδιώτης θεραπευτικά κέντρα,
να προωθεί βιβλία και μεθόδους θεραπείας και το κυριότερο,
να συνεχίζει να έρχεται σε επαφή με άλλα παιδιά, πολλά από τα οποία δεν έχουν ούτε την δυνατότητα της ομιλίας και της επικοινωνίας άρα δεν μπορούν να εκφράσουν τι τους συμβαίνει.

Τα τελευταία χρόνια ο εργοθεραπευτής αυτός, φέρεται να είναι σταθερός επιστημονικός συνεργάτης σε ένα από τα σημαντικότερα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας και μάλιστα σε ένα τμήμα που ασχολείται με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές, σε παιδιά και εφήβους. Και εύλογα διερωτάται κάποιος,

αν για την ένταξη κάποιου επιστημονικού συνεργάτη γίνονται οι κατάλληλοι έλεγχοι όχι μόνο επαγγελματικών προσόντων, αλλά και ποινικού μητρώου,
πως είναι δυνατόν θεραπευτής που βαρύνεται με την κατηγορία, έστω, της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου, να δουλεύει μαζί με παιδιά και να αμείβεται μάλιστα από κρατικό φορέα!

Είναι προφανές ότι η υπόθεση αυτή έχει βγάλει στην επιφάνεια όλους τους μεγάλους φόβους των γονέων με παιδιά ΑμεΑ που έχουν περιορισμένες δυνατότητες να αντιδράσουν και να αποκαλύψουν οποιαδήποτε κακοποίηση υποστούν.

Έχει όμως ανοίξει και ο ασκός του Αιόλου σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα που πολλές φορές χτίζουν τείχη προστασίας μόνο για τους θύτες και όχι για τα θύματα, γνωστά αλλά και άγνωστα. Μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα επίσημα το όνομα του θεραπευτή παρά το ότι ο σύλλογος των εργοθεραπευτών το έχει ζητήσει επίσημα από την εισαγγελία. Η Ελλάδα όμως είναι μια μικρή χώρα, ο χώρος των θεραπευτικών κέντρων μικρότερος και οι προσπάθειες συγκάλυψης, αλλαγών συνεργατών και βιογραφικών συγκεκριμένων κέντρων, ενισχύει τις υποψίες για το όνομα που κυκλοφορεί.

Άλλο όμως οι διαδόσεις και άλλο η διερεύνηση και η άμεση απομάκρυνση του ατόμου αυτού από τα παιδιά μας. Αρκετά χρόνια τώρα εκμεταλλεύτηκε την εμπιστοσύνη των γονέων που χωρίς να γνωρίζουν πλήρωναν αδρά για τις υπηρεσίες του.

Πρέπει σίγουρα να αλλάξουν πολλά που θα απαντούν στα ερωτήματα που τέθηκαν στην αρχή. Είναι όμως, άμεσο, ζήτημα ηθικής, πάνω από όλα, τάξης η παραδειγματική παύση ενός ατόμου που έχει καταδικαστεί για ένα τόσο αποτρόπαιο έγκλημα και το μόνο που κάνει τόσα χρόνια είναι να εκμεταλλεύεται το δικονομικό μας σύστημα για να μειώσει την ποινή του.

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Γνωρίζουμε ότι οι συνθήκες αυτόν τον καιρό για την χώρα μας είναι πολύ δύσκολες και κατανοούμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Υπουργείου Υγείας, αλλά και τον φόρτο εργασίας σας. Σας ζητούμε όμως να επιληφθείτε ο ίδιος αυτής της υπόθεσης και να διερευνήσετε όχι μόνο την ταυτότητα του ατόμου αυτού, αλλά πως μπορεί για τόσα χρόνια να κατέχει αυτές τις θέσεις.

Και όταν περάσει αυτή η μεγάλη μπόρα, ελπίζουμε σύντομα, θα θέλαμε να σας επισκεφτούμε και να δημιουργήσουμε μαζί, νέες βάσεις και πρωτόκολλα προστασίας των παιδιών και των οικογενειών μας, που ζουν σε ιδιότυπες συνθήκες και τέτοια γεγονότα μπορούν να τις διαλύσουν κυριολεκτικά.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση και πληροφορία.

Πηγή nevronas.gr

Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button