Άρθρογραφία

Βαγγέλης Νάκης – Αλέξανδρος Κούμπρια: «Ρόδα είναι και γυρίζει» [video]

Μια ταινία για έναν έφηβο με κινητικά προβλήματα αλλά με πάθος για ζωή

Ο Βαγγέλης Νάκης και η μικρού μήκους ταινία «Ρόδα είναι και γυρίζει» για τη δύσκολη ζωή του Αλέξανδρου Κούμπρια, ενός έφηβου με κινητικά προβλήματα.

Είμαι η Αθηνά με στήθος Α’ και σήμερα δεν θα σας μιλήσω αλλά θα σας δείξω. Κάτι που είδα, με άγγιξε, με προβλημάτισε και πιστεύω θα προβληματίσει και εσάς.

Η δύναμη της εικόνας είναι πολύ μεγάλη και προτού την αντικρίσετε, διαβάστε αυτό που διάβασα και εγώ και με άγγιξε: Ο Βαγγέλης Νάκης και η ομάδα του δημιούργησαν τη μικρού μήκους ταινία «Ρόδα είναι και γυρίζει», στην οποία παρουσιάζεται η δύσκολη ζωή ενός ανθρώπου με κινητικά προβλήματα αλλά με πάθος για την εκπλήρωση των ονείρων του.

Η ταινία μικρού μήκους βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και «πρωταγωνιστής» είναι ένας έφηβος, ο Αλέξανδρος Κούμπρια. Στην ταινία απεικονίζονται σκηνές επιμονής και υπομονής καθώς και η αποδοχή των φίλων του για να μπει ξανά «στο παιχνίδι της ζωής».

Στόχος της ταινίας είναι να τονιστεί πως τα άτομα με αναπηρία έχουν τις ίδιες ανάγκες με τα άτομα χωρίς αναπηρία. Η ίση συμμετοχή τους στη ζωή προϋποθέτει την ίση μεταχείρισή τους ως πολίτες. Η αυτονόητη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους, που ο καθένας από μας έχει χρέος να τους παρέχει και να τους διασφαλίζει, όπως για παράδειγμα να μην παρκάρει στις ράμπες αναπήρων ή να μην εμποδίζει το πέρασμά τους από το πεζοδρόμιο, δεν πρέπει να ονομάζεται ευαισθητοποίηση αλλά υποχρέωση, αξιοπρέπεια και ανθρωπιά.

Το βίντεο αποτυπώνει τις ανησυχίες, τους φόβους, τις ελπίδες, αλλά πάνω από όλα τις φιλοδοξίες και την αυτοπραγμάτωση ανθρώπων με κινητικά προβλήματα, τα οποία δεν είναι αρκετά για να τους σταθούν εμπόδιο. Γιατί, δεν πρέπει να ξεχνάμε, η αναπηρία δεν είναι ασθένεια αλλά κατάσταση.

Ο δημιουργός της λέει πως «ρόδα είναι και γυρίζει» και προτρέπει κάθε άνθρωπο με κινητικά προβλήματα να συνεχίσει να προσπαθεί για την επίτευξη των στόχων του παρά τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει. Και σε όλους εμάς στέλνει το μήνυμα: «Να μην υποτιμάς αυτούς τους ανθρώπους, να τους σέβεσαι, στην ζωή είμαστε όλοι ίσοι!».

Πηγή
www.athensvoice.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button