Άρθρογραφία

Βίντεο animation: όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στο παιχνίδι!

Η ταινία μικρού μήκους «Ian: μια ιστορία που θα μας κινητοποιήσει», είναι ένα πολυβραβευμένο βίντεο κινουμένων σχεδίων που βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Ίαν, ενός 10χρονου Αργεντινού αγοριού με εγκεφαλική παράλυση που θέλει να φτάσει στον κόσμο με ένα ΜΕΓΑΛΟ μήνυμα αγάπης.

Ο Ian έχει εγκεφαλική παράλυση, χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι και έναν υπολογιστή μέσω του οποίου επικοινωνεί με την κίνηση των ματιών του. Παρά την αναπηρία του, θέλει να παίξει και θέλει τα άλλα παιδιά να γνωρίζουν ότι μπορεί να παίξει, αρκεί αυτά να τον ενσωματώσουν στην παρέα τους, στο παιχνίδι τους. «Μπορώ να παίξω και να συμμετέχω», είπε σε κάποια συνέντευξή του ο μικρός Ίαν.

Έτσι με τη βοήθεια της Sheila Graschinsky – πρόεδρος του Ian Foundation και της μητέρας του, καταφέρνει να εκπληρώσει αυτή την επιθυμία του μετατρέποντας τον πόνο και την θλίψη σε δράση για να σπάσει τα εμπόδια της απομόνωσης που βιώνουν τα άτομα (κυρίως παιδιά) με αναπηρία!

Και αυτό ακριβώς δείχνει η ταινία μικρού μήκους … ότι θέλει και πρέπει να είναι μέρος του παιχνιδιού ο Ίαν και ο κάθε Ίαν. Αλλά επιπλέον, δείχνει ότι όλα τα παιδιά είναι ίσα μεταξύ τους, και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν για να μην δημιουργούν φραγμούς.

Μια ταινία που στόχο έχει να μας συγκινήσει, να μας ευαισθητοποιήσει, μικρούς και μεγάλους, παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς, κι όλοι μαζί να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ατόμων με νευρολογικά και κινητικά νοσήματα, κι όχι μόνο, αλλά όλων των ατόμων με ειδικές ανάγκες, εντάσσοντας τα στην κοινωνία και στην καθημερινότητα μας! Είναι στο χέρι όλων μας να γίνει εφικτό!!!

Η ταινία κινουμένων σχεδίων λοιπόν, ξεκινάει με το παιδί να φαντάζεται ότι παίζει ανέμελα, χαρούμενα και όμορφα με άλλα παιδιά στην παιδική χαρά.

Ξαφνικά όμως η πραγματικότητα επιστρέφει στους περιορισμούς της, χωρίζει σε χιλιάδες κομμάτια και… ο μικρός ξανασυναντάται με την αναπηρία του και αντιλαμβάνεται την κατάσταση του και ποιος είναι… Είναι ένα αγοράκι σε αναπηρικό καροτσάκι που δεν μπορεί να κουνήσει ούτε τα πόδια του αλλά δυστυχώς ούτε και να χρησιμοποιήσει καλά καλά τα χέρια του.

Κάθε απόγευμα περνάει μαζί με τη μαμά του από την παιδική χαρά και κοιτάει με θλίψη και πόνο τα άλλα παιδάκια να παίζουν ξέγνοιαστα, να γελούν και να τρέχουν φωνάζοντας χαρούμενα. Θέλει να παίξει αλλά δεν μπορεί… Δεν μπορεί να σηκωθεί από το καροτσάκι, δεν μπορεί να μπει στην παιδική χαρά, υπάρχει ένα συρματόπλεγμα που το χωρίζει με τα υπόλοιπα «φυσιολογικά» παιδιά…

Θέλει πολύ να παίξει μαζί τους και… καθώς ονειρεύεται-φαντάζεται πώς θα μπορούσε να μπει στην παρέα τους διασχίζοντας με δύναμη ψυχής το συρματόπλεγμα, σκέφτεται ότι δεν θα τον δεχτούν, ότι θα τον κοροϊδεύουν λόγω της διαφορετικότητάς του… και ο άνεμος τον παίρνει μακριά και τον αποσυνθέτει σε χίλια κομμάτια…

Αλλά ο Ίαν δεν το βάζει κάτω, είναι πρόθυμος να κάνει το αδύνατο για να πετύχει το στόχο του, να παίξει με τ’ άλλα παιδιά, γι’ αυτό και θα προσπαθήσει ξανά και ξανά.

Τα πράγματα όμως μπορούν να λυθούν μόνο όταν τα άλλα παιδιά ενώσουν τις δυνάμεις τους για να συμπεριλάβουν τον Ίαν στην καθημερινότητά τους, στο παιχνίδι τους, στη ζωή τους. Κι αυτό συμβαίνει!!!

Η ταινία δεν χρησιμοποιεί διαλόγους και προσπαθεί μόνο μέσα από τις εικόνες να περιγράψει την ιστορία του μικρού Ίαν και να εκφράσει τα συναισθήματα όλων των παιδιών, ώστε να μεταδώσει το συναίσθημα της ανθρώπινης αλληλεγγύης, της ενσυναίσθησης σε όλο τον κόσμο, και να κατανοήσουμε όλοι μας, ανεξάρτητα από την ηλικία, τη φυλή ή τη γλώσσα που μιλάμε, το μήνυμα της αγάπης που θέλουν να δώσει.

Η ταινία μικρού μήκους είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο, όχι μόνο για εμάς τους γονείς, αλλά και για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται καθημερινά με παιδιά, για να δημιουργήσουμε σχολεία, παιδικές χαρές, μία κοινωνία, έναν κόσμο με λιγότερους αποκλεισμούς. Η ταινία αποτελεί ευκαιρία για ολόκληρη την κοινωνία … να σπάσει τα εμπόδια, τους τοίχους και να ελευθερωθούμε όλοι μας από τις οποιεσδήποτε προκαταλήψεις, γιατί…

«Κανείς δεν είναι αόρατος παρά τις διαφορές μας»

Δείτε το συγκλονιστικό animation και θα συγκινηθείτε κι εσείς!

Ο Ίαν λοιπόν, όπως και κάθε παιδάκι, δεν είναι μόνος. Η ενσωμάτωση είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνία μας, μας κάνει πλουσιότερους Όλοι μαζί παίζουμε και πορευόμαστε στη ζωή, πάντα με αγάπη και συντροφικότητα!

Πηγή
parentsgo.kidsgo.com.cy
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button