Επικαιρότητα

Ατυχήματα και κολύμπι. Πώς να τα αντιμετωπίσετε.

Αν και σύμφυτο με την ελληνική πολιτισμική ταυτότητα, το υγρό στοιχείο μπορεί να μετατραπεί σε παγίδα θανάτου.

Τα ατυχήματα στο νερό, πολλά από τα οποία καταλήγουν στο θάνατο, συνιστούν μια θλιβερή επικαιρότητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και είναι ένα διαχρονικό ζήτημα δημόσιας υγείας. Ποια είναι τα μέτρα που μπορεί να λάβει ο κάθε λουόμενος ώστε να αποφύγει να εκθέσει τον εαυτό του αλλά και τους γύρω του σε κίνδυνο;

1. Πολλοί παράκτιοι λουτρικοί χώροι δεν διαθέτουν ναυαγοσώστη. Μην στηρίζεις την ασφάλειά σου μόνο σε αυτόν.

2. Μην απομακρύνεσαι από τα παιδιάσου όταν κολυμπούν.

3. Κολύμπησε 3 ώρες μετά το φαγητό.

4. Απόφυγε την κατανάλωση αλκοόλ στο νερό. Εγκυμονεί σοβαρή αιτία για τραυματισμό.

5. Κολύμπα σε μέγιστη απόσταση 50μ και παράλληλα στην ακτή. Ο λουτρικός χώρος, σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς, δεν οφείλει να είναι οριοθετημένος με σημαδούρες για να διαχωρίζει την περιοχή των λουομένων και των μηχανοκίνητων σκαφών.

6. Μην υπερεκτιμάς τις δυνάμεις σου στο νερό. Μπορεί να θέσεις σε κίνδυνο εσένα, άλλους ή ακόμα και τον ναυαγοσώστη που θα επιχειρήσει να σε σώσει.

7. Προστατέψου από τον ήλιο. Κάθισε σε σκιερό μέρος, προτίμησε να κολυμπήσεις νωρίς το πρωί ή αργότερα το απόγευμα, κατανάλωσε άφθονο νερό και χυμούς, φόρα μπλούζα με μανίκια και καπέλο με γυαλιά ή αλείψου με αντηλιακό.

8. Αν κολυμπήσεις σε απόμερη περιοχή, ενημέρωσε κάποιον για τον χρόνο επιστροφής σου.

9. Αν είσαι Άτομο με Αναπηρία, κολύμπα στα ρηχά. Δεν υπάρχει σαφής εκπαίδευση που να θωρακίζει τον ναυαγοσώστη με γνώσεις για να αντιμετωπίσει ένα επείγον περιστατικό σε ΑμεΑ με νοητική η φυσική αναπηρία.

Διαβάστε:  Πόσο νερό πρέπει να πίνεις

10. Απόφυγε βουτιές με το κεφάλι ιδίως σε άγνωστα νερά. Υπάρχει κίνδυνος πρόσκρουσης με τον πυθμένα και πρόκληση τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης.

11. Απόφυγε τα επικίνδυνα παιχνίδια στο νερό. Κανείς δεν θέλει να πάθει κάτι δυσάρεστο πηγαίνοντας να κολυμπήσει.

 

Πηγή
www.inewsgr.com
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button