Επικαιρότητα

Απαράδεκτη δήλωση Μαρκουλάκη για τους ανθρώπους με αναπηρία

«Είμαστε σαν ανάπηροι. Δεν μπορούμε να εργαστούμε» δήλωσε ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στους ανθρώπους του πολιτισμού σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κυριακάτικο ΒΗΜΑ.

Ο γνωστός ηθοποιός έκανε έναν άστοχο παραλληλισμό των καλλιτεχνών με τους ανθρώπους με αναπηρία. Τα ανάπηρα άτομα φυσικά και μπορούν να εργαστούν, παρ’ όλο που η πολιτεία διαχρονικά τους αποκλείει από την ισότιµη συµµετοχή στο κοινωνικό και επαγγελµατικό γίγνεσθαι.

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης με αυτή τη δήλωση αναπαράγει πλήρως το κυρίαρχο αφήγημα για τα ανάπηρα άτομα που εξακολουθούν να βιώνουν έναν πρωτοφανή κοινωνικό αποκλεισμό. 

Οπως πολλές φορές έχουν καταγγείλει οι ανάπηροι καλλιτέχνες, συναντούν διάφορα εµπόδια στο δοµηµένο περιβάλλον τα οποία πολλές φορές καθιστούν αδύνατη τη συµµετοχή τους στα καλλιτεχνικά σωµατεία και στους συλλόγους που αφορούν την τέχνη τους, ενώ διαχρονικά ζητούν τη δηµιουργία συνθηκών προσβασιµότητας για όλα τα ανάπηρα και εµποδιζόµενα µέλη.

Η φράση «είμαστε σαν ανάπηροι» αποτελεί ένα εντελώς άστοχο και ατυχές παράδειγμα, καθώς η πλήρης συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία είναι ένα διαρκές ζητούμενο και μας αφορά όλους και όλες,  σε μία εποχή που ο κίνδυνος για ακόµη µεγαλύτερο αποκλεισµό είναι υπαρκτός.

Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button