Επικαιρότητα

Αξιολόγηση Απαντήσεις στον Κατάλογο Θεμάτων και Συστάσεις από την εξέταση της Ελλάδας από την Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Σύμβαση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η Ελλάδα εξετάστηκε από την Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία, σε μια εφ΄ όλης της ύλης δημόσια ακρόαση στη Γενεύη, στην έδρα του ΟΗΕ, σχετικά με την τήρηση των υποχρεώσεων του κράτους προς τα άτομα με αναπηρία, όπως αυτές προκύπτουν από τη Σύμβαση που έχει κυρώσει ι η χώρα.

Τα μέλη της Επιτροπής απηύθυναν ερωτήσεις στην κρατική αντιπροσωπεία αναφορικά με το σύνολο των ενεργειών των υπουργείων, καθώς επίσης και των δραστηριοτήτων του κράτους.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία της εξέτασης καθώς και στην προετοιμασία της, η Ε.Σ.Α.μεΑ. ήταν παρούσα. Τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, αντιπροσωπεία της Ε.Σ.Α.μεΑ., αποτελούμενη από τους κ.κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη, πρόεδρο Ε.Σ.Α.μεΑ., Κώστα Γαργάλη, ταμία, Φωτεινή Ζαφειροπούλου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ε.Σ.Α.μεΑ. και Αντωνία Παυλή, ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας της Ε.Σ.Α.μεΑ., συμμετείχε σε ιδιωτική συνάντηση με μέλη της Επιτροπής και πραγματοποίησε πλήθος άλλων επαφών.

Παρουσίασε επίσης τα βασικά σημεία της Εναλλακτικής Έκθεσης της Ε.Σ.Α.μεΑ., ώστε να αναδειχθεί η πραγματικότητα όπως την βιώνουν τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα πριν την εξέταση της αντιπροσωπείας της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Νωρίτερα, η Ε.Σ.Α.μεΑ., και συγκεκριμένα στις 11 Φεβρουαρίου 2019, είχε καταθέσει την πρώτη της Έκθεση, ενώ στις 26 Ιουλίου 2019 κατέθεσε την ολοκληρωμένη της Ενναλακτική Έκθεση (alternative report) στην Επιτροπή της Σύμβασης, καλύπτοντας όλα τα πεδία πολιτικής, όπως αυτά είναι ταξινομημένα μέσα από τα Άρθρα της Σύμβασης.

Επιπλέον απάντησε στα περισσότερα από τα ερωτήματα του Καταλόγου Θεμάτων που έθεσε η Επιτροπή της Σύμβασης προς της Ελληνική Κυβέρνηση από την σκοπιά των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Διαβάστε:  ΕΣΑμεΑ: Η αδικία για το κοινωνικό μέρισμα συνεχίζεται- Αποκλείονται αυτοί που το έχουν περισσότερο ανάγκη
Τέλος, η Ε.Σ.Α.μεΑ. προέβη και στην σύνταξη Καταλόγου Συστάσεων, τονίζοντας τα πιο φλέγοντα σημεία στα οποία θα πρέπει να δοθεί άμεση σημασία, αφού δεν είναι συμβατά με τις διατάξεις της Σύμβασής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Ανθρώπινα Δικαιώματα και Άτομα με Αναπηρία: Εναλλακτική Έκθεση – Ελλάδα 2019 (τελική έκδοση) και απαντήσεις στον Κατάλογο Θεμάτων και Συστάσεις

esamea-alternative-report-gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button