Επικαιρότητα

Ανακύκλωση με κοινωνικό πρόσημο στη Σύρο. Το πρώτο φορτίο 3,6 τόνων γίνεται οικονομική βοήθεια σε μέλη ευπαθών ομάδων του νησιού

Φορτίο αγάπης… 3,6 τόνων συγκέντρωσαν οι κάτοικοι της Σύρου από τη συμμετοχή τους στην ανταποδοτική ανακύκλωση ρούχων και μάλιστα σε διάστημα μόλις 50 ημερών, το οποίο θα μετατραπεί σε κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης συντοπιτών μας, οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός που έρχεται να βάλει θετικό πρόσημο στις πρωτοβουλίες του ΦΟΔΣΑ Σύρου και της νέας Διοίκησής του, η οποία ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου του 2019 την ανακύκλωση ρούχων στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Οι Συριανοί κάνοντας πράξη την ανταποδοτική ανακύκλωση μέσω της απόρριψης ρούχων στους δύο κόκκινους κάδους που υπάρχουν στο νησί, πρόκειται να βοηθήσουν συντοπίτες τους στις αγορές τους από σούπερ μάρκετ.

Όπως είναι γνωστό εξ αρχής, οι μεταφερόμενοι τόνοι προς – τη συνεργαζόμενη με τον ΦΟΔΣΑ Σύρου – εταιρεία (Recycom), θα μετατρέπονται σε δωροεπιταγές για αγορές προϊόντων από σούπερ μάρκετ της Σύρου, ώστε η προσπάθεια των Συριανών να επιστρέφει ανταποδοτικά σε πολίτες που το έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το πρώτο φορτίο ζυγίστηκε χθες, ώστε να μεταφερθεί στον χώρο διαλογής της εταιρείας Recycom στην Αθήνα για να ακολουθήσει ο έλεγχος του και να ενημερωθεί ο Φορέας για το ύψος του ποσού που θα κερδίσει τη Σύρος, ώστε να το διαθέσει σε μέλη ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Για τις λεπτομέρειες που συνδέονται με το γεγονός της αποστολής του πρώτου φορτίου ρωτήθηκε η Αγγελική Πρίντεζη, αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Σύρου, στην οποία ανήκει η αρχική σκέψη της έναρξης της ανταποδοτικής ανακύκλωσης στο νησί.

Θα αποτελούσε παράλειψη να μην υπογραμμισθεί το γεγονός πως τόσο η ίδια, όσο όμως κυρίως ο πρόεδρος του Φορέα, Γιάννης Βρούτσης αδειάζουν τους κόκκινους κάδους της ανακύκλωσης και μεταφέρουν συστηματικά τα ρούχα στο κοντέινερ του Δήμου, αφού ο ΦΟΔΣΑ δεν έχει προσωπικό που να επαρκεί και για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Η Σύρος απέδειξε πόσα πολλά μπορεί να πετύχει σε διάστημα 50 ημερών

Συγκεκριμένα, η κα Πρίντεζη επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της εφημερίδας, λέγοντας αρχικά πως, “Στον Φορέα είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί φεύγουν 3,6 τόνοι στην εταιρεία στην Αθήνα”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “η ικανοποίηση είναι μεγάλη καθώς η πρωτοβουλία του Φορέα έλαβε υποστήριξη από τους δημότες, οι οποίοι σε 50 ημέρες γέμισαν ένα ολόκληρο κοντέινερ”.

Αναφορικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά το ζύγισμα του φορτίου και τη μεταφορά του στην εταιρεία στην Αθήνα, η ίδια σημείωσε τα παρακάτω: “Αυτό το φορτίο θα αξιολογηθεί στο κέντρο διαλογής της εταιρείας και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε για τη συνεργασία μας με τα σούπερ μάρκετ. Ο ΦΟΔΣΑ δεν θα πάρει λεφτά. Τα χρήματα κατευθείαν θα πάνε στον λογαριασμό του σούπερ μάρκετ που θα συνεργαστεί μαζί μας και θα δοθούν από εμάς τα κουπόνια για τις αγορές”. Η αντιπρόεδρος θέλησε να διευκρινίσει μάλιστα πως “Για αρχή σκεφθήκαμε να ξεκινήσουμε με μικρά σούπερ μάρκετ – μίνι μάρκετ και στην πορεία βλέπουμε”.

Στην ερώτηση να διευκρινίσει την τιμή ανά τόνο, η ίδια υπενθύμισε τη συμφωνία με τη μοναδική διαθέσιμη εταιρεία για την ανακύκλωση ρούχων που μεταβαίνει στα νησιά, λέγοντας τα εξής: “Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτό που ισχύει είναι ότι 1 τόνος ρούχων γίνεται κουπόνια συνολικής αξίας 50 ευρώ. Εμείς σε διάστημα ενάμιση μήνα συγκεντρώσαμε 3,6 τόνους”.

Ως εκ τούτου, υπενθύμισε τη σχετική απόφαση του ΦΟΔΣΑ Σύρου κατά την πρώτη συνεδρίασή του. “Στη Σύρο αποφασίσαμε στον Φορέα ότι τα χρήματα αυτά θα γίνονται δωροεπιταγές των 10 ευρώ για αγορές από σούπερ μάρκετ του νησιού. Αυτά τα κουπόνια θα διανέμονται σε μέλη ευπαθών ομάδων μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, αλλά και μέσω της Κάριτας Σύρου και μέσω της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου. Σκοπός μας είναι η ανταποδοτική ανακύκλωση να επιστρέφει στους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα” πρόσθεσε η ίδια, επιβεβαιώνοντας και το γεγονός πως τόσο η Κάριτας, όσο και η Μητρόπολη Σύρου διέθεσαν ρουχισμό για την προσπάθεια της ανακύκλωσης του ΦΟΔΣΑ.

Οι δημότες τήρησαν τους κανόνες

Σχετικά με την ανταπόκριση των δημοτών της Σύρου, η Αγγελική Πρίντεζη εμφανίστηκε ικανοποιημένη και για το γεγονός πως ο κόσμος τήρησε τους κανόνες της ανακύκλωσης ρούχων.

“Η ουσία είναι ότι αυτή η τεράστια ποσότητα των ρούχων, θα πήγαινε ίσως στα σκουπίδια και άρα, στο κύτταρο και εμείς καταφέραμε να την ανακυκλώσουμε. Θα γεμίζαμε το κύτταρο κάτι που δεν συμφέρει κανέναν ενώ για την απομάκρυνσή τους θα θέλαμε και άλλη διαδικασία και θα προέκυπτε και επιπλέον κόστος. Η προσπάθεια του Φορέα και των Συριανών συνεχίζεται δυναμικά. Τα ρούχα αυτά ανακυκλώνονται και επαναχρησιμοποιούνται” σχολίασε αρχικά, λέγοντας στη συνέχεια πως “πράγματι, ο κόσμος αγκάλιασε με θέρμη την προσπάθεια. Αυτό άλλωστε το επιβεβαιώνει και το γεγονός πως ο κάδος στο parking πλησίον του σούπερ μάρκετ “Σκλαβενίτης” γέμιζε συνεχώς και συγκεκριμένα κάθε μιάμιση μέρα”. Δίνοντας έμφαση στην ουσία της συμμετοχής του κόσμου, συμπλήρωσε πως, “Ο κόσμος αγκάλιασε αυτήν την προσπάθεια και ακολούθησε πιστά τις οδηγίες. Είναι πολύ θετικό αυτό καθώς στέλνουμε ρούχα που μπορούν να ανακυκλωθούν”.

Με φόντο το αποτέλεσμα των 3,6 τόνων ανταποδοτικής ανακύκλωσης, η ίδια υπογράμμισε πως, “Οι κάτοικοι της Σύρου έχουν αυξημένα αντανακλαστικά στην ανταποδοτική ανακύκλωση και σταδιακά φαίνεται ότι σαν τόπος εξελισσόμαστε και προοδεύουμε. Βελτιώνουμε τη νοοτροπία μας”.

Στην ερώτηση αν υπήρχαν περιστατικά που προβλημάτισαν τον Φορέα, υπήρξε σαφής: “Ήταν πολύ λίγα τα περιστατικά που δεν ακολουθήθηκαν οι οδηγίες, δηλαδή που δεν ήταν καθαρά τα ρούχα, τα παπούτσια. Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών οφείλω να πω ότι τα περισσότερα ρούχα τα διέθετε σε τσάντες διπλωμένα”.

Προς το παρόν στα 50 ευρώ ο τόνος

Με αφορμή την πληροφόρηση της αντιπροέδρου για το κέρδος ανά τόνο, η ίδια ρωτήθηκε αν προβλέπεται ενδεχομένως στο προσεχές διάστημα, επαναδιαπραγμάτευση με τη συνεργαζόμενη εταιρεία, ώστε η Σύρος να είναι επιπλέον ωφελημένη από την ανταποδοτική ανακύκλωση.

“Το 2017 από τα στοιχεία που μπορεί ο καθένας να δει στο διαδίκτυο και από τις συνεννοήσεις με τη συγκεκριμένη εταιρεία – γιατί είναι η μόνη που κατεβαίνει στα νησιά – ο τόνος ήταν 130 ευρώ.

Η τιμή όμως του τόνου διαμορφώνεται βάσει της τιμής και της χρέωσης του πετρελαίου. Άρα, πλέον τα 50 ευρώ ανά τόνο είναι σε κάθε περιοχή που αυτή η εταιρεία συνεργάζεται” δήλωσε κατηγορηματικά, επισημαίνοντας όμως πως, “σίγουρα θα εξετάσουμε αν προσεχώς μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο”.

Η ίδια δεν παρέλειψε να εκφράσει δημοσίως τις ευχαριστίες της και στη συνεργαζόμενη μεταφορική εταιρεία από τη Σύρο (Μεταφορική Ερμής Σύρου), η οποία όπως εξήγησε, “μας μεταφέρει δωρεάν το φορτίο”.

Το νησί συνεχίζει δυναμικά

Η κα Πρίντεζη ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις της, κάλεσε τον κόσμο να συνεχίζει να συμμετέχει στην ανταποδοτική ανακύκλωση, υπενθυμίζοντας πως οι δύο κόκκινοι κάδοι βρίσκονται στo parking του “Σκλαβενίτη” στην Ερμούπολη και στο ιατρείο του Φοίνικα.

“Η ανταποδοτική ανακύκλωση ήταν στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Αναλάβαμε τον Φορέα στις 25 Σεπτεμβρίου και προσπαθήσαμε να την κάνουμε πράξη. Αυτό το πετύχαμε χάρη στην ανταπόκριση του κόσμου” σχολίασε, λέγοντας τέλος πως, “το νησί και οι δημότες είναι χρήσιμο και ευχάριστο να συνεχίσουν δυναμικά να συμμετέχουν στην ανταποδοτική ανακύκλωση, αφού μέσω αυτής, συνάνθρωποί μας μπορούν να βοηθηθούν”.

Συντάκτης: Άννα – Τερέζα Δαλμυρά

Από
alithinesgynaikes.gr
Πηγή
https://www.koinignomi.gr/
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button