Επικαιρότητα

Ανακοίνωση της ΕΕΤΑΑ για τα voucher για τα ΚΔΑΠ – Οι 2 αλλαγές που αποφασίστηκαν – Τι θα γίνει με τα 84.000 παιδιά που έμειναν εκτός

Σωρεία αντιδράσεων έχει προκαλέσει το γεγονός ότι 84.000 παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ την τρέχουσα σεζόν.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 84.000 ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ VOUCHERS – «ΣΤΟΝ… ΑΕΡΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ»

Τα οριστικά αποτελέσματα του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ για φιλοξενία σε βρεφονηπιακούς σταθμούς μέσω χορήγησης vouchers, για την περίοδο 2022 – 2023, ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες, με 84.189 παιδιά να μένουν προς το παρόν εκτός δομών αφορά στα ΚΔΑΠ και τον αριθμό να ανέρχεται σε 185.956.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει ότι με ειδική χρηματοδότηση 5 εκατομμυρίων ευρώ που αναμένεται να δοθεί ο αριθμός των ωφελούμενων παιδιών, που πρόκειται να εγγραφούν στα Δημοτικά ΚΔΑΠ θα αυξηθεί.

ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΤΟ ΟΡΙΟ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΙΣΩΝ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΤΕΛΙΚΩΣ VOUCHER

Η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου πάντως έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις πίσω απ’ το επιχείρημα ότι «ξεκινάμε τη φετινή σχολική χρονιά με περισσότερα παιδιά από ποτέ στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ, 32% περισσότερα παιδιά από το 2019 και 14% περισσότερα σε σχέση με πέρσι, ξεκινούν σήμερα στους σταθμούς, έχοντας στα χέρια τους ένα κουπόνι με υψηλότερη κατά 10% αξία».

Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, με την αύξηση του προϋπολογισμού από 270 εκατ. ευρώ (2019) στα 333 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2022-2023, δίνονται περισσότερα κουπόνια από ποτέ – για όλο το πρόγραμμα – σε βρεφονηπιακούς και ΚΔΑΠ/ΚΔΑΠΑμΕΑ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «ο αντίστοιχος αριθμός των παιδιών που έλαβαν voucher το 2019 ανερχόταν σε 84.000 (αύξηση 32%), ενώ το 2021 ήταν 97.000 (αύξηση 14%). Aντίστοιχα, στα ΚΔΑΠΑμεΑ voucher λαμβάνουν όλα τα παιδιά με αναπηρία, ανεξαρτήτως του εισοδήματος της οικογένειάς τους.

Έτσι, φέτος εντάσσονται 8.700 παιδιά, τη στιγμή που ο αντίστοιχος αριθμός για το 2019 ήταν 4.500, αύξηση που αγγίζει το 50%! Ταυτόχρονα, διατηρούνται οι ίδιοι δικαιούχοι με την προηγούμενη χρονιά στα ΚΔΑΠ, φτάνοντας τους 60.000».

ΟΙ 2 ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΑΝ ΕΚΤΑΚΤΩΣ

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΕΤΑΑ ενημερώνει τους γονείς σχετικά με 2 αλλαγές που αποφασίστηκαν εκτάκτως για τους φετινούς δικαιούχους.

Ειδικότερα όπως επισημαίνεται θα δοθεί πλήρες  voucher σε αιτούντες που έλαβαν voucher μειωμένης αξίας, ενώ διέθεταν εισοδήματα έως 27.000€ για οικογένειες με έως δύο παιδιά, έως 30.000€ με τρία παιδιά, έως 33.000€ με τέσσερα παιδιά και έως 36.000€ για οικογένειες με πέντε παιδιά και άνω Μερικοί από τους αιτούντες των ανωτέρω εισοδηματικών κατηγοριών, έλαβαν voucher μειωμένης αξίας. Oι συγκεκριμένοι αιτούντες θα πρέπει από σήμερα, Δευτέρα 5/9/2022, να εκτυπώσουν νέο voucher με πλήρες ποσό και να εγγράψουν τα τέκνα τους στις αντίστοιχες δομές, υπογράφοντας σύμβαση.

Δυνατότητα αλλαγής κατηγορίας voucher, από ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ, σε ΚΔΑΠ

Ορισμένα ωφελούμενα ΑμεΑ, τα οποία επιθυμούσαν την ένταξή τους σε ΚΔΑΠ, έλαβαν voucher για δομές ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ (αυτόματα, εξαιτίας της αναπηρίας τους, π.χ. άτομα με σακχαρώδη διαβήτη). Οι αιτούντες που επιθυμούν αλλαγή κατηγορίας, θα πρέπει να υποβάλλουν μια “αίτηση θεραπείας” στο email: helpdeskchildhood@eetaa.gr, προκειμένου να προχωρήσουμε τις επόμενες ημέρες στην επιθυμητή αλλαγή.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΔΑΠ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

Ανακοίνωση – ανοιχτή επιστολή με κοινοποίηση σε όλους τους συναρμόδιους φορείς εξέδωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιωτικών Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης . Μάλιστα επισημαίνει ο Σύλλογος ότι στην πλειοψηφία τους είναι οικογένειες στο όριο της φτώχειας γεγονός που ακυρώνει το πνεύμα και την ουσία του προγράμματος. Ο Σύλλογος των Ιδιωτικών ΚΔΑΠ στην επιστολή του προτείνει να γίνει διάθεση των επιταγών εισόδου που δεν θα χρησιμοποιηθούν στους παιδικούς σταθμούς, για τη  Δημουργική Απασχόληση ενώ παράλληλα να ενισχυθεί το πρόγραμμα και από τον ρατικό προϋπολογισμό. 

Αναλυτικά η επιστολή του Συλλόγου  Ιδιωτικών ΚΔΑΠ της χώρας έχει ως εξής: 

«Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα μένουν εκτός του προγράμματος των voucher ΕΣΠΑ για Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), παρά το γεγονός ότι πληρούν όλα τα κριτήρια και έχουν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών.

Συγκεκριμένα, σύνολο της Επικράτειας μένουν εκτός προγράμματος 84.189 παιδιά ηλικίας 5-12 ετών (παρατίθεται πίνακας με τα στοιχεία ανά Νομό). Η φετινή χρονιά μάλιστα, είναι η χειρότερη, καθώς έχουν μείνει εκτός προγράμματος παιδιά, των οποίων οι οικογένειες βρίσκονται κάτω από το όριο φτώχειας, ακυρώνοντας το πνεύμα και του ουσία του νέου προγράμματος, από την πρώτη κιόλας χρονιά της εφαρμογής του.

Η Κυβέρνηση, μέσω της αρμόδιας Υφυπουργού κας. Δόμνας Μιχαηλίδου, το τελευταίο διάστημα, σχεδόν καθημερινά μιλά δημοσίως για πλήρη κάλυψη των αιτήσεων για βρεφικούς σταθμούς. Όντως, ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις και δόθηκαν 53.700 voucher για βρεφικούς σταθμούς. Στις ίδιες δημόσιες τοποθετήσεις της η κα. Μιχαηλίδου, παραδέχεται ότι τα μισά από αυτά τα voucher, στην ουσία αποτελούν «κενό γράμμα» καθώς δεν υπάρχουν τόσες διαθέσιμες θέσεις.

Δηλαδή πάνω από 26.000 παιδιά και οι οικογένειές τους θα μείνουν με το voucher «στο χέρι» και πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ, του προγράμματος, θα μείνουν αδιάθετα. Αναδιανέμοντας τα χρήματα αυτά, μπορούν να δοθούν voucher για ΚΔΑΠ σε 45.000 επιπλέον παιδιά, ικανοποιώντας το 50% των παιδιών που έμειναν εκτός.

Με μία επιπλέον ενίσχυση του προϋπολογισμού κατά 50.000.000€, μπορεί να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων, για όλη τη χρονιά 2022-2023, ώστε όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε ουσιαστικές και ποιοτικές δημιουργικές δραστηριότητες.

Τη στιγμή που η Κυβέρνηση, δίνει βαρύτητα στην επίλυση του δημογραφικού, με αμφίβολης αποτελεσματικότητας πολιτικές (βλέπε επέκταση ωραρίου ολοήμερου σχολείου), τη στιγμή που βρίσκει πάνω από 3 δις σε δύο μήνες, για επιδότηση ρεύματος, τη στιγμή που βρίσκει εκατοντάδες ακόμη εκατομμύρια για επιδόματα – «χαρτζιλίκια», την ίδια στιγμή δεν μπορεί να βρει(;) 50 εκατομμύρια ευρώ, για να λύσει ένα σοβαρό κοινωνικό θέμα, που ταλαιπωρεί χιλιάδες παιδιά και νέες οικογένειες.

Εκτός αν η Κυβέρνηση θεωρεί ότι όλοι οι γονείς έχουν σταθερό, πρωινό ωράριο εργασίας και δεν υπάρχουν στην Ελλάδα γονείς που δουλεύουν σε κυλιόμενο ωράριο, σε «σπαστό» ωράριο, ή είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και έχουν οικογενειακές επιχειρήσεις, που δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ».

Πηγή
www.infokids.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button