Νέα

Ανάσα ζωής για παιδιά με σύνδρομο Down η στέγη στην Καλαμαριά

«Ανάσα ζωής» για άτομα με σύνδρομο Down αποτελεί η στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης που ανεγέρθηκε στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης και θα τεθεί σε λειτουργία αυτή την εβδομάδα, φιλοξενώντας τα πρώτα παιδιά στις εγκαταστάσεις του.

Στο κτήριο στεγάζεται και το κέντρο διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας (ΚΔΗΦ) «ΣΥΖΩΗ» που έχει σχεδιαστεί και οργανωθεί ειδικά για άτομα που εκτός από διαταραχές όρασης (μερική ή ολική τύφλωση) έχουν και πρόσθετες αναπηρίες (νοητική υστέρηση, αυτισμός, εγκεφαλική παράλυση, νευρομεταβολικά σύνδρομα).

Το έργο, ύψους 2,8 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και κατασκευάστηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, με όλες τις προδιαγραφές μιας σύγχρονης και λειτουργικής κοινωνικής δομής. Αξίζει να σημειωθεί πως το οικόπεδο για την κατασκευή του κτηρίου παραχώρησε ο δήμος Καλαμαριάς.

Μέσω των κοινοτικών πόρων, η Περιφέρεια προχώρησε στην ανέγερση του κτηρίου, με στόχο να καλύψει τις ανάγκες του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος, ενώ παράλληλα, από τους πόρους καλύπτεται ο εξοπλισμός των κτηριακών εγκαταστάσεων του Συλλόγου και μέρος των λειτουργικών εξόδων του ΚΔΗΦ «ΣΥΖΩΗ».

Το έργο εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2017 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος και φέτος, πριν από μερικές μέρες, με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη για τον τριπλό εορτασμός της πόλης, επισκέφθηκε ξανά τη Στέγη απευθύνοντας προς πάσα κατεύθυνση έκκληση για την οικονομική στήριξη του Συλλόγου.

«Απευθύνω έκκληση σε κάθε άνθρωπο που έχει κάτι παραπάνω και του περισσεύει, να βοηθήσει την προσπάθεια του Συλλόγου. Κοντά στα παιδιά με σύνδρομο Down και στις οικογένειές τους καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει άνθρωπος, αξία και προσωπικότητα», είπε ο κ. Παυλόπουλος, σε μια βαθιά ανθρώπινη ομιλία του, και πρόσθεσε: «Φαίνεται λίγο παράξενο, αλλά εδώ θα έπρεπε να βρίσκεται κανείς για να καταλάβει τι σημαίνει εφαρμογή των διατάξεων του Συντάγματος στην ουσία τους. Τι σημαίνει να υπερασπίζεσαι την αξία του ανθρώπου, να διασφαλίζεις την ανάπτυξη της προσωπικότητας του ανθρώπου. Μέσα από τη δραστηριότητα του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος πραγματώνονται αρχές και αξίες του ελληνικού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού και κυρίως η ισότητα με την έννοια της δικαιοσύνης».

Διαβάστε:  10 πράγματα που θα ήθελε να γνωρίζεις αυτή η μαμά παιδιού με αναπηρία

Μία «μεγάλη ανάσα που δίνει ζωή» χαρακτηρίζει, μιλώντας στη Voria.gr, το έργο ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος, κ. Σταύρος Τσιφλίκης, ο οποίος σημειώνει πως «δεν υπήρχε περίπτωση το κτήριο να οικοδομηθεί χωρίς τους ευρωπαϊκούς πόρους». Η καινούργια στέγη διαθέτει οκτώ διαμερίσματα και έχει δυναμικότητα φιλοξενίας 16 ατόμων, με τον Σύλλογο να υλοποιεί σήμερα εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις για 90 άτομα. Μεταξύ αυτών, εργαστήρια φωτογραφίας, κεραμικής και κηπουρικής, αθλητικές δραστηριότητες και προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων.

Με τα ευρωπαϊκά κονδύλια, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μερίμνησε, παράλληλα, για την προμήθεια εξοπλισμού της δομής, την προμήθεια ηλεκτρικών ειδών, ειδικού εξοπλισμού, επίπλων και συστημάτων ασφαλείας. Στόχος πλέον, σύμφωνα με τον κ. Τσιφλίκη, είναι να καλυφθούν και τα λειτουργικά έξοδα του Συλλόγου, με την ένταξή του σε νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, καθώς και να διευθετηθούν εκκρεμή διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν τον εξοπλισμό της στέγης, λόγω διαγωνισμών που κρίθηκαν άγονοι.

Ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος ιδρύθηκε από 22 οικογένειες το 1990 με την προτροπή της Χαρίκλειας Χατζησεβαστού, καθηγήτριας Παιδιατρικής Κλινικής Γενετικής ΑΠΘ. Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη ομάδα γονέων με παιδιά με σύνδρομο Down στη χώρα και είναι φορέας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

«Χωρίς τη χρηματοδότηση δεν θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε» τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΣΥΖΩΗ, κ. Νίκος Καζαντζίδης. Όπως σημειώνει ο ίδιος, η χρηματοδότηση καλύπτει το 40% της δαπάνης του ΚΔΗΦ, με τους ωφελούμενους από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ να ανέρχονται στους 12, ενώ στο κτήριο που ανεγέρθηκε υπάρχει χώρος δυναμικότητας 52 ατόμων αποκλειστικά για το κέντρο.

Οι κοινοτικοί πόροι διατίθενται στο ΚΔΗΦ από τον Νοέμβριο του 2016 έως τον Νοέμβριο του 2019 και καλύπτουν σημαντικό μέρος των βασικών του υπηρεσιών. Στις υπηρεσίες εντάσσονται, μεταξύ άλλων, προγράμματα αυτοεξυπηρέτησης, κινητικότητας-προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής ζωής, τεχνικές εναλλακτικής επικοινωνίας, εργοθεραπεία, εκπαιδευτικές εξορμήσεις, κατασκηνωτικό πρόγραμμα και προγράμματα εθελοντισμού.

Διαβάστε:  6 απίστευτα μαθήματα ζωής: Άτομα με σύνδρομο Down που κατάφεραν να διαπρέψουν!
Παράλληλα, το ΚΔΗΦ υλοποιεί και ενισχυτικές υπηρεσίες με ιδίους πόρους, όπως πρόγραμμα οπτικής διέγερσης, μουσικοκινητικής αγωγής, εκπαιδευτική κηπουρική, θεραπευτική ιππασία κ.α. «Ευελπιστούμε να ενταχθούμε σε νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, καθώς πληρούμε τις προϋποθέσεις, για να συνεχίσουμε το έργο που παράγουμε καθημερινά» επισημαίνει ο κ. Καζαντζίδης.

Πηγή
www.euractiv.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button