Νέα

ΑμεΑ: Σε ποιους επεκτείνεται το εξωιδρυματικό επίδομα

Διευρύνονται οι περιπτώσεις χορήγησης του εξωιδρυματικού επιδόματος,  με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας στο νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζονται ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα.

της Ρούλας Σαλούρου

Η τροπολογία έρχεται να αποκαταστήσει την ισότητα στην αντιμετώπιση των πολιτών, καθώς σύμφωνα με την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, το εξωιδρυματικό επίδομα το δικαιούνται εκτός από άτομα με αναπηρία που πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις (όπως προβλέπονται στο νόμο 1140/1981) και όσοι πάσχουν από παθήσεις που επιφέρουν την ίδια αναπηρία.

Σύμφωνα με το ΣτΕ, το επίδομα πρέπει να δίνεται σε ασθενείς ακόμη κι αν η ασθένειά τους δεν εμπίπτει στις διατάξεις των νόμων περί παραπληγίας. Μάλιστα, στην εισηγητική έκθεση επισημαίνεται πως η προτεινόμενη διάταξη κρίνεται αναγκαία διότι έχει παρατηρηθεί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν εφαρμόζουν την νομολογία του ΣτΕ, με αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός Ατόμων με Αναπηρία να στερούνται το συγκεκριμένο επίδομα, παρότι οι παθήσεις που φέρουν έχουν τα ίδια συμπτώματα με τους δικαιούχους, ή να αναγκάζονται να προσφεύγουν στα διοικητικά δικαστήρια για να αναγνωριστεί το δικαίωμά τους αυτό.

Έτσι πλέον το επίδομα  θα μπορούν να το λαμβάνουν και όσοι πάσχουν από ασθένειες οι οποίες, κατά την κρίση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής, επιφέρουν την ίδια μορφή αναπηρίας με τις παθήσεις της τετραπληγίας και παραπληγίας.

Με την προωθούμενη διάταξη, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας επιτυγχάνεται η αποκατάσταση της αρχής της ισότητας, με όρους χρηστής διοίκησης, ενώ δεν επιβαρύνει τη διοίκηση με περιττά δικαστικά έξοδα και πρόσθετο διοικητικό κόστος.

Να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου της Βουλής, βουλευτή του Ποταμιού, Σπύρου Λυκούδη, δεσμεύτηκε ότι σύντομα το εξωιδρυματικό επίδομα θα δίνεται και σε άτομα που πάσχουν από Σκλήρυνση κατά Πλάκας, όταν είναι η πάθηση στον βαθμό που ο ασθενής δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί.

Διαβάστε:  Επίδομα ενοικίου: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις - Ποια είναι τα κριτήρια
«Είναι μία σημαντική δαπάνη, αλλά αναγκαία γι’ αυτόν τον άνθρωπο, τον έναν που θα χρειαστεί βοήθεια. Και θα το κάνουμε και αυτό. Δεν προβλεπόταν. Το κάνουμε. Αυτό αποδεικνύει ότι συνεχώς παρατηρούμε και παρακολουθούμε από κοντά, όπως κι εσείς τονίσατε ότι οφείλουμε να κάνουμε, την πάθηση αυτή. Κι έτσι θα το βλέπουμε», είχε δηλώσει ο υφυπουργός.

Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button